Schladming: a sívébé vonzásában

símelléklet, Schladming
Vágólapra másolva!
Stájerország legnagyobb síközpontja, Schladming ideális hely egy rövid síhétvégére, ugyanis kellően korai indulással megoldható, hogy már dél körül léc legyen az ember lábán, ráadásul addigra a szállás is megvan már. A viszonylag közeli távolság 560 kilométert jelent, ennyit kell ugyanis megtenni ahhoz, hogy az első komolyabb síterületre érkezzünk.
Vágólapra másolva!

A Schladming-Dachstein régió központi része a kisvárosából elérhető négy egymás mellett fekvő nem túl magas - 2000 méter alatti - hegy, amelyeket akár egy nap alatt is besíelhetünk, hiszen kabinos és ülőliftekkel összekötötték a négy pályarendszert.

Forrás: Wikimedia Commons

Szállás

Természetesen érdemes előre, az interneten, vagy utazási irodában lefoglalni a szállást, de ha valaki az érkezéskor szeretne szállást találni, egyáltalán nincs reménytelen helyzetben. A helyi információs irodában többféle ajánlat közül is válogathatunk, ráadásul kifejezetten olcsó lehetőségek is akadnak közel a liftekhez.

Annyit érdemes tudni, hogy a legtöbb szállásadó, vagy panzió jobban szereti, - és jövedelmezőbb is számára - ha több napra, vagy egy teljes hétre adja ki a szobáit, de tekintve, hogy a válság miatt mindenhol kevesebb a vendég, legtöbben annak is örülnek, ha csak két éjszakára esik be valaki. Ha a kényelmi szempontok vezérelnek minket, választhatunk központi fekvésű, a lifttől és a belvárostól néhány perces sétára lévő szálláshelyet akár már 49 euróért naponta reggelivel, de ha ennél olcsóbb megoldást keresünk, be kell érnünk a liftektől távolabb eső hellyel.

Síbérlet

Sachladmingban a teljes régióra - így a Dachstein gleccserre is - érvényes bérletek is kaphatók a napijegytől kezdve egészen a heti tikettig. Sőt létezik 2,5 napos jegy, ami az adott napon 12 órától érvényes. A főszezonban egy háromnapos felnőtt bérlet 126, a gyerekbérlet 64 euróba kerül, a hatnapos jegyért a felnőtteknek 210, a gyerekeknek pedig 107 eurót kell fizetni.

Forrás: --

A schladmingi pályák többsége piros nehézségű, de összehasonlítva mondjuk Reiteralm piros pályáival, meredekebbnek és kicsit nehezebbnek tűnnek, így aki kényelmesen szeret síelni, inkább az utóbbi helyet válassza. Schladming pályáin rendszeresen rendeznek FIS világkupa futamokat. A Planai Bahn völgyállomásához érkező 3-as fekete pálya ad rendszerint otthont a versenyeknek, s a nap végén ezt a szakaszt mindig kivilágítják, ami impozáns látványt nyújt a városból.

Étel, ital

Ha apartmanban foglalunk szállást, sízés után az étkezést is magunknak kell megoldanunk. A legolcsóbb megoldás természetesen, ha a szupermarketben vásároljuk meg a szükséges ételeket, szintén olcsó, de kevésbé stílusos, ha az itt is megtalálható török büfék egyikében töltjük fel magunkat, ahol 2-3 euróért kapunk szendvicseket. Választhatunk viszont éttermeket is, ahol nem kell feltétlenül nagyobb összegeket otthagynunk.

A főtér mellett lévő kis sörfőzdével egybekötött étteremben például 2-3 euróért levest, 8-10 euróért pedig főételt is kapunk, ami ugyan némileg drágább a hasonló kategóriájú magyarországi helyeknél, de még mindig nem elviselhetetlenek ezek az árak. A legtöbb vendéglátóegységben ráadásul magyar személyzet is van, így kommunikációs problémák sem lehetnek.

Forrás: Schladming / Dachstein

A városban több elegáns és kevésbé elegáns bár és szórakozóhely között válogathatunk, de ha a pénztárcánk számára legkevésbé megterhelő helyen szeretnénk elfogyasztani egy-két italt, válasszuk a főtértől 20 méterre, egy mellékutcában lévő Szennario nevű egységet, ahol helyi Sachladming-sört is csapolnak és bizonyos mennyiség után ajándék pálinka jár.

Újdonságok a 2011/2012-es szezonban

2013-ban Schladmingban rendezik az Alpesi Sívilágbajnokságot, ami a téli sportok legrangosabb eseménye. A versenyekre gőzerővel zajlanak a fejlesztések, csak az idei évben eddig 50 millió eurónyi beruházás valósult meg. A leglátványosabb ezek közül az újonnan átadott Planai völgyállomás, a Planet Planai. Az új épület egy látványos multifunkcionális központ, ahol minden elintézhető a szállásfoglalástól a síbérletvásárlásig, sőt még repülőjegyet is foglalhatunk, ha úgy tartja kedvünk. Az épületben étterem, síbolt, sítároló és kölcsönző is helyet kapott.

Forrás: Wikimedia Commons

A Planai melletti szomszédos hegyre, a Hauser Kaiblingra egy új, szélvédővel ellátott nyolcszemélyes ülőliftet is átadtak az idei szezonra és elkészült egy újabb, a vízágyúkat tápláló mesterséges víztározó is. Ezen a csúcson bővítik a hóágyúrendszert is és egy új 800 négyzetméteres szolgáltató központ is várja a síelőket.

A Reiteralmon 13 millió euróért új sípályákat nyitottak, bővítették a hóágyúrendszert, valamint kiépítették az ülésfűtéssel is felszerelt új nyolcszemélyes felvonót, a Preunegg Jetet. Új pályákat, egy hatszemélyes felvonót és hóágyúkat kapott a Reisneralm is, az itteni fejlesztések összértéke eddig 7 millió euró volt. A Reiteralmon decemberben új, exkluzív üdülőfalu is nyílik.