Donovaly: még mindig a kedvenc

símelléklet, donovaly
Vágólapra másolva!
Manapság már nem számít feltétlenül luxusnak, ha egy család úgy dönt, síelni indul. Főleg, ha szlovákiai célpontot választ, például Donovalyt, amely egyrészt közelsége, másrészt az olcsóbb árért kapott minőségi szolgáltatások miatt az egyik legvonzóbb síterepnek számít a magyarok körében.
Vágólapra másolva!

Magasság: 915 - 1370 m
Szintkülönbség: 455 m
Sípályák hossza: 10 kilométer
piros: 2
Kék: 11 kilométer
Liftek száma: 17
ülő: 1
hibrid (ülő és kabinos): 1
húzólift: 14
Bébilift: 1
Budapest: 200 km
Síbérletárak 2011/2012 főszezon:
felnőtt: 2 nap 47 euró / 6 nap 120 euró
gyerek: 2 nap 33 euró / 6 nap 84 euró

Forrás: Wikimedia Commons

A síterep Magyarországhoz való közelsége miatt akár kétnapos túrákra is kiruccanhatunk (egynapos bérletet már nem árusítanak), s ha pedig a hétvégéket is elkerüljük, jó esélyünk van, hogy megússzuk az egyébként szokványos sorállást a lifteknél. Donovaly előnye, hogy a füves lejtőknek köszönhetően már viszonylag kevés hó esetén is kiválóan alkalmas a síelésre.

Donovaly a Nagy-Fátra és az Alacsony-Tátra határán fekszik, a különböző nehézségű pályák 915 és 1370 méteres tengerszint feletti magasságon várják a síelni vágyókat. A település elődje, számos kis falucska már a 17. században megtalálható volt ezen a területen, közigazgatásilag a besztercebányai bányák fennhatósága alá tartozott, az első írásos dokumentum 1710-ből említi nevét. A második világháború alatt partizánok és menekültek húzódtak meg a hegyek között.

A Budapesttől 200 kilométernyire lévő üdülőparadicsom három óra alatt elérhető autóval: a 2/A jelzésű úton Parassapuszta irányába haladva 80 kilométer alatt elérhető a határ (a határon van pénzváltási és autópályamatrica-vásárlási lehetőség, utóbbira Zólyom és Besztercebánya között van szükség.)

Donovaly diszkrét szocreál bája az elmúlt években szépen lassan eltűnt, viszont a szolgáltatások színvonala javult, a választható szálláskínálat pedig bővült. Épülnek az újabb szállodák, több új étterem építése van tervben és lesz uszoda és fürdőkomplexum is. A faluban van pénzváltó, posta és OTP-automata is.

Forrás: Wikimedia Commons

A legfontosabb ugyanakkor, hogy a Nova Hola csúcsára vezető korábbi kétszemélyes ülőliftet néhány éve modern és jóval nagyobb kapacitású hibrid liftre cserélték, ami ülőszékekből és gondolákból áll, így jóval több síelő juthat fel a hegyre egységnyi idő alatt. Szlovákiai források szerint a helyi liftek kapacitása jelenleg óránként 10 ezer főt számlál, a lesiklópályák 10, a sífutóterepek 40 kilométer hosszúak.

Az évek során a parkolási gondokat is enyhítették: ma már a faluba beérkezve hatalmas ingyenes parkolóban állíthatjuk le az autót, de nem árt időben érkezni, mert a környező falvajból, városokból érkező síbusz járatoktól hamar megtelik a parkoló.

Donovaly egyébként nemcsak az alpesi sízők, hanem a sífutók paradicsoma is. A kezelt sífutópályák hossza közel 40 kilométer. A világ számos országából érkeznek látogatók a minden évben itt megrendezett szánhúzó versenyre. Síkölcsönzés és síoktatás több helyszínen is van, a sípályán nagyobb része a Parksnow Donovaly kezelésében van, a magyar vendégeknek viszont elsősorban a Patty Ski szolgáltatásait ajánljuk.

Forrás: Wikimedia Commons

A pályarendszeren összesen 17 felvonó működik, a sípályák hossza összesen kb. 10 kilométer. Esténként egy reflektorokkal megvilágított pálya is a síelők rendelkezésére áll 9 óráig. Aki inkább snowboardozna, a Snowparkban megteheti, síelés közben és után pedig szánkópályai is a vendégek rendelkezésére áll.

Ha Donovaly-ba készülünk, érdemes előre lefoglalni a szállást, akár valamelyik hazai utazási irodánál, akár a szlovák online oldalak segítségével. Utóbbiak közül a Limba.com-on már napi 8 eurótól találtunk ellátás nélküli apartmant egy főre egy éjszakára, a magyar irodák közül pedig az Intersínél félpanzió ellátással kétcsillagos szállodában 49 400 forintba kerül öt éjszaka. A Maremonti utazási irodánál ellátás nélküli apartmanokat 147 euróért, azaz kb. 45 000 forintért foglalhatunk 5 éjszakára a Nova Hola lábánál lévő Magura apartmanok egyikébe. Ugyanitt a négyéjszakás turnus 119 euróba kerül.