Kevesebb magyar ment idén hazai szállodába, mint tavaly

turizmus, idegenforgalom, vendéglátás, KSH adatok, illusztráció, vendégéjszaka
Vágólapra másolva!
Az év első nyolc hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek száma alig nőtt, a vendégéjszakák száma pedig 2,1 százalékkal mérséklődött az előző évi azonos időszakhoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A legnagyobb vendégforgalmat és bevételt augusztusban regisztrálták a szálláshelyek.
Vágólapra másolva!

A KSH adatai szerint a belföldi vendégek száma 2,8 százalékkal csökkent, míg a külföldi vendégeké 4,3 százalékkal emelkedett. Az év első nyolc hónapján belül áprilisban volt a legdinamikusabb növekedés, de a legnagyobb vendégforgalmat és bevételt augusztusban regisztrálták a szálláshelyek. A forgalom háromnegyedét képviselő szállodák vendégforgalma minden hónapban élénkült, ebben a négycsillagos, illetve a wellness-szállodák szerepe volt meghatározó.

Januártól augusztusig 2 millió 462 ezer külföldi vendég 6 millió 821 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken; a vendégek száma négy, az éjszakáké pedig egy százalékkal nőtt 2010 azonos időszakához viszonyítva.

Az olasz, a német és a francia vendégek által eltöltött éjszakák száma csökkent, az Ausztriából, az Egyesült Királyságból, a Lengyelországból, az Oroszországból, a Romániából, a Csehországból és az Egyesült Államokból érkezőké viszont nőtt. A külföldi vendégek száma - a Balaton, Közép- és Dél-Dunántúl kivételével - mindegyik turisztikai régióban emelkedett.

Az év első nyolc hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeken 2 millió 772 ezer belföldi vendég 6 millió 967 ezer vendégéjszakát töltött el, a vendégek és az éjszakák száma egyaránt visszaesett, három, illetve öt százalékkal 2010. január-augusztushoz képest.

A Balatonon eltöltött éjszakák száma mind a külföldi, mind a belföldi vendégeknél egyaránt 9 százalékkal csökkent és a népszerű gyógy-, illetve wellness-szállodák látogatottsága is kedvezőtlenül alakult.

Budapesten nőtt mind a belföldi, mind a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma, összességében három százalékkal. Az európai uniós soros elnökség keresletnövelő hatása kizárólag az első félévben mutatkozott meg 2010 első félévéhez képest. A megfigyelt időszakban a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 46,8 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagos szállodák működtek a legmagasabb, 63 százalékos szobakihasználtsági aránnyal; a négycsillagos házak 53,5 százalékos foglaltságot értek el.