A júliusi hideg visszavetette a szállodák forgalmát

szálloda, velence, Velence Resort and Spaa wellness szálloda, hotel
Vágólapra másolva!
Csökkent az év első hét hónapjában a Balatont felkereső turisták száma az előző évhez képest, míg a budapesti szállodákat az Európai Uniós soros elnökség mentette meg. Júliusban a hazai szálláshelyeken közel hat százalékkal esett vissza a forgalom - derül ki a KSH adataiból.
Vágólapra másolva!

A vendégéjszakák száma 5,9, az árbevétel 3,8 százalékkal csökkent júliusban 2010 júliusához képest a kereskedelmi szálláshelyeken - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. A vendégéjszakák száma júliusban 2,892 millió volt, a bevételek pedig elérték a 26,457 milliárd forintot.

Az év első hét hónapját nézve ugyanakkor a vendégéjszakák száma, minimálisan, de nőtt : 0,4 százalékkal 10,786 millióra. A szálláshelyek bevétele ettől nagyobb mértékben, 4,1 százalékkal összesen 133,378 milliárd forintra nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor
A szállodák forgalma minden hónapban nőtt

A forgalom háromnegyedét képviselő szállodák vendégforgalma minden hónapban élénkült, melyben a négycsillagos, illetve a wellness-szállodák vendégforgalma volt a meghatározó a KSH adatai szerint. A belföldi vendégek száma két százalékkal csökkent, azonban hat százalékkal több volt a külföldi vendég. Az adatokból kitűnik, hogy egyre csökken az olasz és a német turisták száma, miközben Ausztriából, az Egyesült Királyságból, Lengyelországból, Oroszországból, Romániából, Franciaországból, Csehországból és az Egyesült Államokból a korábbinál többen érkeztek.A külföldi vendégek számának emelkedése - a Balaton, Közép- és Dél- Dunántúl kivételével - mindegyik turisztikai régióban megfigyelhető volt.

A Balatonon eltöltött éjszakák száma 2011 első hét hónapjában nem csak a külföldi, hanem a belföldi vendégeknél is visszaesett, összességében 6 százalékkal. Az itteni gyógyszállodákban közel húsz százalékkal volt kevesebb vendég, mint egy évvel korábban, de a wellness-szállodákban is mintegy 7 százalékos volt a visszaesés. A Balatonon kívül a dél-dunántúli, az észak-alföldi, továbbá a Tisza-tavi turisztikai régióban csökkent a vendégforgalom.

Budapesten mind a belföldi, mind a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma nőtt, összességében hét százalékkal. Az Európai Uniós soros elnökség pozitív hatása csak a tavalyi eredményekhez képest érződött, mert a fővárosi szállodák vendégforgalma, foglaltsága és folyóáras bevétele még 2005-ben is kedvezőbb volt a mostaninál.

A januártól júliusig tartó időszakban a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 45 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagos szállodák működtek a legmagasabb, 62 százalékos szobakihasználtsági aránnyal, miközben a négycsillagosok félig teltek meg. Egy szállodai szobát átlag 14 ezer forintért adtak ki, az egy szállodai szobára jutó árbevétel pedig 6261 forint volt.