A Levendula Ház és a Tiszavirág sétaút győzött az ökoturisztikai pályázaton

Természetvédelem - Elkészült a Tiszavirág ártéri sétaút
Vágólapra másolva!
A tihanyi Levendula Ház Látogatóközpont és a tiszaörvényi Tiszavirág ártéri sétaút és tanösvény ért el első helyezést "Az év ökoturisztikai létesítménye 2011" pályázaton. A díjakat a Turizmus Világnapja alkalmából tartott ünnepségen adták át Budapesten.
Vágólapra másolva!

Magyarországon több mint 550 létesítményben folyik ökoturisztikai, környezeti nevelési tevékenység, ezek közül tíz nemzeti park országszerte 27 látogatóközpontot, 47 bemutatóhelyet és 148 tanösvényt működtet - mondta Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Turizmus Világnapja alkalmából tartott ünnepségen Budapesten. Rácz András elmondása szerint tavaly csaknem 1,5 millióan vették igénybe az ökoturisztikai szolgáltatásokat a nemzeti parkokban, a látogatók száma pedig évről évre nő.

Forrás: MTI/Mészáros János
A tiszaörvényi Tiszavirág ártéri sétaút

Az ünnepségen hirdették ki "Az év ökoturisztikai létesítménye 2011" pályázat győzteseit. Idén a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatósága által létesített tihanyi Levendula Ház Látogatóközpont és a Szabics Bt. által üzemeltetett tiszaörvényi Tiszavirág ártéri sétaút és tanösvény ért el első helyezést.

A díjazottak kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a létesítményeket az üzemeltetők látogatóbarát, családbarát módon alakítsák ki és működtessék - mondta a díjátadón Nemes Andrea, a Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikai főosztályvezetője. Hozzátette: céljuk, hogy az új turisztikai stratégiában az ökoturizmus egyedi, karakteres termékként jelenjen meg.

A cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői pályázhattak, látogatóközpontok vagy tanösvény kategóriában. A pályázatra az ország különböző tájairól 21 pályamunka érkezett. A tanösvény kategóriában második helyezést ért el a Bernecebaráti tanösvény, a harmadik helyen pedig a Saághy István Tanösvény végzett.

A látogatóközpont kategóriában a második helyezett a Szemlő-hegyi-barlang fogadóépülete, a harmadik pedig a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Turisztikai és Természetismereti Központja lett.