Landolt az első bioüzemanyaggal repülő transzatlanti járat

Vágólapra másolva!
Szerencsésen földet ért Madridban az az első tengerentúli járat, amely részben bioüzemanyaggal tette meg a Mexikóváros és a spanyol főváros közötti utat.
Vágólapra másolva!

Az Aeromexico légitársaság menetrendszerinti gépe kedden landolt Madridban. A Boeing 777-200ER típusú szerkezetét hetven százalékban hagyományos, harminc százalékban bioüzemanyag hajtotta. Ez 26 ezer liter bioüzemanyagot jelent. A környezetbarát anyag jatrophából, azaz kurkasfából származott.

A bioüzemanyaggal közlekedő transzatlanti járat a spanyol kormány, az Aeromexico és a Boeing összefogásával valósulhatott meg, a fedélzeten több mint 250 utas tartózkodott. Az év végéig még további 52 "bioutat" terveznek, többek között a Puerto Ricó-i San Joséba.

Az ENSZ szerint a légi közlekedés világszerte az üvegházgáz-kibocsátás két százalékát adja. A bioüzemanyag légi forgalomban való használata azonban gazdaságilag egyelőre nem kifizetődő az előállítás magas költségei miatt. Számítások szerint 2015-re válhat csak azzá. Bioüzemanyagot gyártani tízszer többe kerül, mint hagyományost - mondta José Luis Barraza, a mexikói légitársaság elnöke.

Mexikóban jelenleg Chipas államban hasznosítják a legnagyobb - tízezer hektáros - területet jatropha termesztésére, a kormány azonban növelni akarja az ilyen földszeleteket.