Kalandozás a hegyek országában - autóval Svájcban

Vágólapra másolva!
Nincs túlságosan messze az ország és a varázslatos táj miatt autóval a legélvezetesebb egy svájci utazás. Sorozatunk következő részében az alpesi ország legszebb útvonalait ajánljuk olvasóinknak néhány őszi fesztivál-tipp kíséretében. 
Vágólapra másolva!

Svájcban egységes autópályadíj van érvényben. A sztrádák használatához a határon, vagy a közelében lévő postahivatalokban és benzinkutakon kell megvásárolni az egységes matricát, ami 40 frankba (34,50 frankba) kerül. Lehetőség van a matrica online megvásárlására is, ezt ezen a weboldalon teheti meg. Személyautók részére csak egyféle matrica áll rendelkezésre, ez az egész éves matrica, amely a tárgyév előtti év december elsejétől a tárgyévet követő év január 31-ig (tehát 14 hónapig) érvényes. Fontos tudni, hogy amennyiben az autóhoz lakókocsi, vagy utánfutó van kapcsolva, arra szintén kell egy matricát vásárolni.

Forrás: fotopedia

A matrica megvásárlásán kívül vannak további díjfizetés ellenében igénybe vehető útszakaszok, hágók, alagutak. Ezeket az alábbi táblázatokban találhatjuk (az árak egyszeri áthajtásra értendőek):

Útdíjköteles alagutak

alagút neve

Hol?

díj

Nagy-Szent Bernárd alagút

Vallis (Svájc) - Aosta-völgy (Olaszo.)

egyirányú behajtás: 20.8 euró (29,8 CHF)
retúr (30 napon belül érvényes): 33.1 euró (47.4 CHF)

Munt la Schera

Graubünden (Svájc) - Livigno (Olaszo.)

Nyáron, egy irányba (máj. 1 - nov. 30.): 10 euró (15 CHF)
Télen, retúr (dec. 1 - ápr. 30.): 30 euró (45 CHF)



Alagutak, hágók vasúti autószállítással:

alagút neve

hol

díj

Albua-alagút

Thusis - Samedan

h-cs: 130 CHF, p-v: 145 CHF, +23 CHF/fő

Furka-alagút

Oberalp - Realp

nyáron 25 CHF, télen 30 CHF

Lötschberg-alagút

Kandersteg - Goppenstein

25 CHF

Oberalp-hágó

Sedrun - Andermatt

65 CHF

Vereina-alagút

Klosters-Selfranga - Sagliains

nyáron 27 CHF, télen: 35-40 CHF


A legszebb útvonalak

A Via Mala és a San Bernardino hágó

A Chur és Belinzola dél-kelet svájci városokat összekötő San Bernardino hágó kétségkívül az egyik legnehezebb alpesi utak egyike Európában. Hohen Ratien részlegesen helyreállított kastélya őrködik a Via Mala, Svájc legmélyebb szorosának bejáratánál. Lekanyarodva a modern autópályáról a Via Mala baljóslatúan hatol be a sötét szurdokba. Az útról feltekintve a szikás falak mentén épphogy megpillantjuk a kék ég vékony csíkját, miközben alattunk hangosan zakatol a folyó. Drámai látvány.

Forrás: fotopedia

Furka-hágó, Gletsch és Andermatt között

Ez az útvonal az igazi machók számára ideális. A kanyargó betonszalag vadul kanyarok az ijesztően meredek hegyoldalon, s a száguldás izgalmát csak növeli, hogy szinte alig-alig látni védőkorlátot. Az útvonalon több gyors szakasz is található, de nem árt vigyázni, mert gyakran előfordul, hogy itt-ott jég borítja a betont. Még a legélvezetesebb száguldás közepette is érdemes megállni a 2431 méter magasan lévő kilátónál és egy hosszú pillantást vetni a környező csúcsokra és a gleccserre.

Szüreti fesztivál a svájci Russinban

Russin kicsiny városkájában két napos fiesztával ünneplik meg a szüretet, kóstolhatunk itt rengeteg fajta friss gyümölcslevet, köztük természetesen frissen préselt szőlőlevet is, helyben sütött kenyereket, íncsiklandó sajtokat és finom sonkákat. Az alig 400 lakosú települést ilyenkor akár 15 ezer turista keresi fel. A késő estig tartó mulatságon élő zenével is szórakoztatják a közönséget.

Ascona: gesztenyeünnep

Forrás: AFP/Roger-Viollet

A "Sagra delle castagne" egy hagyományos őszi fesztivál, amelyet Asconában, október 4. és 11. között rendeznek, és ahol természetesen a Tessin régió számára történelmileg is oly fontos gesztenye játssza a főszerepet. A fesztiválra érkező turisták számára ideális szálláshely a mugenai "Il Castagno" (A Gesztenye) szálloda, amely a gesztenyeösvény közvetlen közelében fekszik, és szobáiból egyedülálló kilátás nyílik a környék gesztenyefaligeteire. A Hotel Il Castagno rusztikus sármja és 3000 négyzetméteres privát parkja különösen ilyenkor, ősszel a legszebb. A szálloda Luganótól 20, Báseltől 15 percre található. Ebben az évszakban egy kétágyas szoba, reggelivel már 158 svájci franktól (kb. 23 400 forint) foglalható.