A hekk a magyarok kedvenc balatoni étele

Vágólapra másolva!
Egy balatoni nyaralás elengedhetetlen része a parti büfésor tesztelése. Mi is kíváncsiak voltunk, hogy mely tipikus balatoni ételeket kedvelik leginkább olvasóink. A hekk győzött.
Vágólapra másolva!

Néhány nappal ezelőtt arra kértük olvasóinkat, szavazzanak, hogy melyik tipikus balatoni ételt kedvelik leginkább. A legnépszerűbb ételek közül hatot választottunk ki, a halászlevet, a lángost, a palacsintát, a hekket, a velős pirítóst és a rántott keszeget.

Kedd 10 óráig 7613 szavazat érkezett és némi meglepetésre meggyőző fölénnyel győzött a távolról sem balatoni hal, a hekk. Erre az északi-tengeri halra a szavazók 36,9 százaléka, 2810 olvasónk szavazott. Második helyen, 2214 szavazattal a szintén hagyományos lángos áll, a harmadik helyre - nagy örömünkre - egy valóban tipikus, bár kissé méltatlanul kezelt balatoni fogás, a rántott keszeg került 899 szavazattal. A választható ételek közül legkevésbé a velős pirítós volt népszerű, a szavazatok 5,8 százalékát kapta.

Forrás: Flickr/daniellemharms

A hekk, (magyarul csacsihalnak hívjuk), a 60-as évek óta elhagyhatatlan tartozéka a mindenkori balatoni nyaralásoknak. Úttörő- és építőtáborok, családi vállalati beutalózások és az első csajozós élmények emléke sejlik fel a hekk szó hallatán. Pedig az íze igazából semmilyen, sőt nincs is, viszont olcsóbb a többinél.

Forrás: AFP/Sudres Jean-Daniel

S bár ehetnénk a parti büfékben a tóra sokkal inkább jellemző és jóval ízletesebb harcsa-, vagy fogasfilét, esetleg finom balatoni rántott keszeget (a jobb balatoni éttermekben szép fogásokat kínálnak belőle), a hekk dominanciáját egyelőre semmi sem kezdte ki. A kifőzdékben általában a hagyományos módon árulják, amit így kell elkészíteni.

Hagyományos sült hekk:

Hozzávalók:

1 kg hekk,3 gerezd fokhagyma, 7 dl tej, 20 dkg liszt, 3 db tojás, só, őrölt pirospaprika

Elkészítés:

A hekkhalakat rávesszük egy éjszakai fürdőzésre, amit félliternyi, sóval és zúzott fokhagymával tuningolt tejben ejtenek meg. Sütés előtt a maradék 2 dl tejbe belekeverjük a 20 dkg lisztet, a 3 db tojást és a pirospaprikát. A halakat lecsöpögtetjük, belemártjuk a masszába, és bő, forró olajban kb. 10 perc alatt megsütjük. Tálaljuk hasábburgonyával, friss salátával, és fogyasszunk fel mellé nagyfröccsöt!



Ha kicsit vadabb tervünk van a hallal, az interneten találhatunk bonyolultabb recepteket is. Ezek közül a zöldséges hekket próbálnánk ki a legszívesebben:

Zöldéges hekk

Hozzávalók:

1kg, lehetőleg friss vegyes zöldség, 1kg fagyasztott hekkfilé, kevés vaj, 1 citrom, halas fűszerkeverék, só ízlés szerint

Elkészítés:

Egy nagy tűzálló tálat kikenünk kevés vajjal, rárakjuk a vegyes zöldséget, fagyasztva ahogy van, ennek a tetejére fektetjük rá a fagyasztott halszeleteket, és jó alaposan megszórjuk a fűszerkeverékkel. Só nem kell, rá mert az is van benne. A fűszerből jó ha jut a zöldségre is, a tetejére kockára vágott vaj darabkákat rakunk,hogy sütésközben a hal ne legyen túl száraz,majd az egészet meglocsoljuk a citrom levével,és kb.20-30 perc alatt készre sütjük. Ha kész van még ízlés szerint további citromot lehet adni hozzá. Ha idény zöldséget használunk, azt egy kicsit előre kell párolni, vagy sütni, különben ropogós marad, de sokan pont ezt kedvelik benne. Elkészítési idő: 30 perc