Várszínházak és szabadtéri színpadok a Balaton körül

Vágólapra másolva!
A könnyűzenei koncerteken kívül nívós színházi előadások, huszárbemutatók, kabarék, várjátékok, folklórestek és világhírű musicalek is műsoron lesznek Veszprémtől egészen Alsóörsig. Meleg nyári esték kedvelt Balaton parti programjai most egy csokorban.
Vágólapra másolva!

Bujtor István Szabadtéri Színpad, Tihany

Tihanyban a Belső-tó partján a Bujtor István Szabadtéri Színpadon július 9-én a Magyar Állami Népi Együttes táncelőadása lesz látható, majd többnyire vígjátékokat nézhet a közönség, de lesz például Quimby-koncert is. A városban egyébként idén egésznapos vetítéssel emlékeznek Bujtor Istvánra. A filmnap keretében a Pogány Madonnán kívül négy másik Bujtor-filmet vetítenek, majd a közönség-találkozón Kern András, Avar István és Frenreisz Károly mesél Ötvös Csöpiről és a közös filmforgatásokról.

Vonyarcvashegy, szabadtéri színpad: az idei lesz az első évad

Az idei nyáron három előadással el is indul a vonyarcvashegyi színházi élet, és az sem kizárt, hogy idővel sokestés összművészeti fesztivállá nőheti ki magát ez a helyi kezdeményezés. Ebben a nyári szezonban három vígjátékot tűztek műsorra, a főbb szerepekben többek közt Koncz Gáborral, Pikali Gerdával és Kautzky Armanddal.

Kálmán Imre Szabadtéri Színpad, Siófok

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A Balaton fővárosa a tavaly felújított színpadával készült a szezonra. Új technikai épületek, öltözők, vizesblokkok készültek, de nagyobb födémet kapott a színpadtér, modern hang- és fénytechnika támogatja az előadásokat. Műsoron egy Queen-emlékkoncert, a New Orleans Jazz Fesztivál, Halász Judit Csiribiri estje, valamint egy sor olyan operett és tánc előadás, amelyek mindegyike komoly technikai hátteret és felszereltséget igényel.

Sümegi Várszínház: lovagi tornák, történelmi játékok, középkori lakodalmak és végvári bolondságok.

A Balatontól 20 kilométerre, meredek lejtők fogják körbe a 270 méteres magasságba emelkedő Sümeg várát. A Balaton-felvidék egyik legjobban helyreállított középkori kővárában egész nyáron egymást követik a mulatságok. Az egyik legnagyobb hagyománnyal bíró Balaton környéki várszínház tulajdonképpen nem is a hagyományos értelemben vett színház. Koncertek és szabadtéri játékok váltják egymást nyaranta, köztük lovagi tornák, történelmi játékok, középkori lakodalmak és végvári bolondságok. Akit érdekel a vár állandó kiállítása, 1000 forintért válthat jegyet, a lustábbaknak vártaxi is üzemel 400 forintért.

Forrás: MTI/Czika László

Nagyvázsony: elvethetjük a csatabárdot

Négyszintes lakótornyáról, szabályos, négyszög alakjáról hamar felismerni a balatoni lankák között megépült nagyvázsonyi várat. A község felől jól megközelíthető várat Mátyás király a hadjáratokban tanúsított vitézségéért Kinizsi Pálnak adományozta, akinek vörös márvány szarkofágja ma is megtekinthető a várkápolnában.

Ami a programokat illeti, a szervezők július 1-től augusztus 20-ig minden nap 11 és 15 órai kezdettel, közel egyórás szórakoztató előadást tűztek műsorra. A turisták bepillantást nyerhetnek a középkori várvédők életébe, és a műsor után mindenki kipróbálhatja a bemutatott fegyvereket.

Szigligeten évfordulót ünnepelnek

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Az idén 850 esztendős településen július első napjait várjátékokkal ünneplik, majd ugyanitt a vár területén Palya Bea-, Benkó Dixiland- és Varga Miklós-koncertekkel folytatódik a hónap.

A Balaton gyöngyszemeként emlegetett aprócska településnek egyedülálló adottságai és történelmi, illetve földtörténeti látványosságai rengeteg programmal szolgálnak. Lent, a parton 18 ezer négyzetméternyi zöldterület, játszóterek, homokozó, kabinok, hideg vizes zuhanyzók, strandröplabda-pálya is található.

Szigligeten a szezon befejeztével is lesznek érdekes programok. A várfutás például az egyik ilyen kiemelt rendezvény, amelynek során a futók 3, 6 és 10 km-es távot teljesíthetnek. A várfutással tulajdonképpen egy XVI. századi eseménynek állítanak emléket. Az errefelé portyázó törökök megtámadták a szüretelő szigligeti parasztokat, akiket az akkori várkapitány Palonai Magyar Bálint úgy menekített meg, hogy katonái segítségével felfuttatta az embereket a várdombon, egyenesen a várba.

Cserszegtomaj: teljes értékű nyaralás színházzal, borral, túrával

A Hévíztől 2 kilométerre fekvő Cserszegtomaj igazi kis gyöngyszem. Túralehetőségek, pincelátogatások mellett a településre érkezőket az Európában egyedülálló, 24 méteres vörösfenyő oszlopokból álló, 32 méter magas Margit-kilátó fogadja. Ugyancsak egyedülálló az 1930-ban felfedezett kútbarlang, amely 1930 előtt hagyományos ivóvizes kút volt. Az időközben feltárt szövevényes hálózata, hatalmas termei, valamint különleges formakincse miatt ma is fokozottan védett természeti kincs. A barlangba úgy juthatunk le, hogy a kút betongyűrűvel kifalazott szűk aknáján kell leereszkednünk egészen 51 méteres mélységig. A falu környékén termelt cserszegi fűszeressel szinte minden turistának kötelező megismerkednie, de az arborétumot és a várszínházat is érdemes felkeresni. Utóbbi érdekessége, hogy nem lovagkori, hanem egy új építésű vár, ahol a huszárprogramoknak van a legnagyobb hagyománya.

Veszprém Pannon Várszínház

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A veszprémi alapítású Pannon Várszínház 2011-ben ünnepli tízedik születésnapját. Ennek keretében nemcsak Veszprémben, hanem Alsóörsön, Balatonfüreden, Sümegen, Balatonfűzfőn és Csopakon is fellépnek.

A nyári hónapokban Az "Ének az esőben" című világhírű film színpadi változatát adja elő a társulat. Az Omega együttes legnagyobb slágereinek felhasználásával szintén egy új produkció született "Égi vándor" címmel. Fenyő Miklós - Tasnádi István "Aranycsapat" című musicaljének kőszínházi bemutatója után elkészül a produkció 100 szereplős, szabadtéri változata is táncosokkal és futballjelenetekkel kiegészülve.