Utcabál és szívhalászat a füredi Anna-bálon

Vágólapra másolva!
Szombaton rendezik Balatonfüreden az Anna Grand Hotel díszterében a Balaton legrangosabb társasági eseményét, az Anna-bált. A bál szombaton este fél 6-kor kezdődik a 2010-es győztes, Kocsis Korinna hintós sétakocsikázásával. Az idei bál szépét szombaton éjfél körül választják meg. A rendezvényhez egész hétvégés kísérőprogramok tartoznak koncertekkel, utcabállal és a hagyományos balatoni szívhalászattal a kelén hajó fedélzetéről.  
Vágólapra másolva!

Az első Anna-bált 1825. július 26-án rendezte meg Balatonfüreden a Horváth-házban Szentgyörgyi Horváth Fülöp János leányának, Anna-Krisztinának a tiszteletére. A település centrumában álló, copf-stílusú épület, melyet 1798-ban építtetett a Szentgyörgyi Horváth család, nemcsak az akkori társasági élet központja volt, hanem egyfajta szellemi alkotóműhely is, ahol a század elején kibontakozó reformkor nagyjai időről időre összegyűltek, így gyakran vendégeskedett Balatonfüreden Kossuth Lajos, Széchenyi István és Wesselényi Miklós is - írja a Balatontipp.hu.

Forrás: MTI/Nagy Lajos

Anna az első bálon ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernővel, aki majdan a szabadságharc altábornagyaként a tizenhárom aradi vértanú egyike volt. Hét éves hagyomány a Kiss Ernő díj átadása. Kiss Ernő honvéd tábornok herendi porcelánszobrát minden évben olyan személy kapja, aki sokat tett és tesz Balatonfüred kulturális és társadalmi értékeinek gyarapításáért.

A bál kísérőrendezvényei közül kiemelkedik a Krúdy Gyula novellája alapján életre hívott "Balatoni szívhalászat", amelyet minden évben a bált megelőző napon tartanak. A bál napján hagyományos késő délutáni program az előző évi bál szépének hintós sétakocsikázása a városban. A Kisfaludy Galéria szabadtéri színpadán reformkort idéző zenekari előadások, táncbemutatók szórakoztatják a közönséget, majd a Városi Koncert Fúvószenekar ad műsort. Vasárnap délelőtt a bálkirálynő és udvarhölgyei bemutatkoznak a közönségnek, majd lovas huszárkísérettel végigkocsikáznak a városon.