Szabad strand, hurkabüfé és bringabár - olvasóink balatoni kedvencei

Szabad strand, balaton
Vágólapra másolva!
Szabad strand, a legjobb balatoni hurka, vagy éppen romantikus biciklibár a Káli-medencében. Mindenkinek van kedvenc helye a Balatonnál, amely valamilyen okból különleges és speciális jelentőséggel bír. Az alábbiakban olvasóink javaslatai alapján ajánlunk néhány tuti helyet, ahol enni, pihenni és strandolni lehet.
Vágólapra másolva!

Szabad strandok

Az ingyenes strandok tekintetében az északi part közismerten rosszul áll - egyedül Tihanynál van szabad strand - ezért nem meglepő, hogy olvasóink többsége a déli oldal partszakaszait nevezte meg kedvencként. Több olvasónk szerint is a balatonlellei szabad strand a legjobb a Balatonnál. Szerintem ez a strand a legjobb, ha gyerekkel megy az ember (bár csak 4-5 strandot láttam az elmúlt pár évben a Balcsin).

Forrás:MTI/H. Szabó Sándor
Balatonlelle

Legvonzóbb része egy hosszú, homokos partrész, ahol be lehet menni a tóba (tehát nem betonszegély, nem komor vaslépcső vár), és vannak (külön fizetős) medencék, langyos vízzel, csúszdákkal, élményelemekkel. Körben csomó kiülős étterem, bár, ott néztem az egyik argentin vb-meccset tavaly - írja Csabi.

Szerintem Balatonszabadi-sóstó a legjobb - írja balatonrajongo. Csendes kis település Siófok előtt, a város tíz perc vonattal. Van egy jó kis kemping, egy érdekességnek számító, tényleg sós vízű tó, és egy Balaton-parti kápolna is, ahol vasárnaponként szabadtéri miséket tart a pap. Jó hely a főtéren a Csücsök büfé. Nem egy nagy eresztés a kultúra vagy látnivalók szempontjából, de pihenni ideális, mert bár az Aranypart közelében van, de még sincs az a nagy nyüzsi, mint általában a parti településeken.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor
Szabadi-sóstó

Nekem Balatonföldvár a csúcs - írja István -, ide jár 1000 éve a család. Tiszta, rendezett szabad strand, klassz büfék, nyugalom, szemben Tihany - szerintem ez az egyik legszebb része a Balatonnak. Ha a napozás meg a pancsolás unalmas, lehet sétálni egyet a kikötőben (vagy hajózni, aki teheti), aki meg mindenképp bulira vágyik, átmehet a közeli Siófokra pillanatok alatt. Persze Földváron is van diszkó, meg mulatozás, de nyilván nem olyan zúzós, mint Siófok.

Balatonföldváron egyébként az összes városi strand ingyenes. Közülük is a Szántód felé eső Keleti-strand az idén újult meg: elbontották a strand szélén álló régi épületeket, a megmaradtakat felújították, akadálymentes vizesblokkok, öltözők készültek, és felújították a sportpályákat, homokozókat, és részlegesen megújult a napozó zöldterület is. A strandon heti három alkalommal animátorok szórakoztatják a gyerekeket.

Bringás helyek

Szerencsére egyre többen vágnak neki a Balaton körüli bicikliútnak, vagy a tó környéki útvonalaknak. A tavat 4-5 nap alatt kényelmesen és olcsón körbe lehet tekerni, de ha egy kicsit jobban el szeretnénk mélyedni egy-egy táj szépségeiben, érdemesebb részletekben bejárni a vidéket. Arról megoszlik a bringások véleménye, hogy a tó mely része a legszebb, van, aki a könnyebb terepnek számító déli oldalt kedveli, mások a nehezebb, de változatosabb, és talán szebb északi útvonalakra esküsznek, a Tihanyi-félsziget és a Káli-medence ugyanakkor szinte mindenkinél dobogós helyen van.

Forrás: MTI/Czika László

Petra szerint például a két legjobb rész az Aligától Akarattyáig tartó kanyar, illetve a Badacsony és környéke, ahol az útvonal eltávolodik a parttól és felmegy a hegyre a borospincék közé. "A kedvenc mégis az előbbi szakasz, mert szerintem ez különösen szép rész, ráadásul a legtöbben nem is ismerik, legtöbbször csak átszáguldanak itt. Itt jól rá lehet látni az útról a Balatonra, ráadásul nem brutális szintkülönbségek árán jut az ember ehhez a panorámához. Az út a kertek alatt kanyarog, sokszor kivisz a magas part fölé, szóval nagyon pöpec."

Egy éve nyitotta meg kapuit a Káli-medence "szélén", Köveskálon a Kerékbár biciklis pihenő. A dombon álló parasztház nem szálláshely, itt aludni nem lehet, viszont bárki - nemcsak biciklitúrázók - betérhetnek egy pihenőre, hűsölésre, a gyerekeknek van hatalmas kert, és már csak a Káli-medencére nyíló fantasztikus panoráma miatt is érdemes megállni itt.

Forrás: www.kerekbar.com
Bringások a Kerékbárban Köveskálon

A Kerékbárban saját készítésű termékeket, szörpöket, gyümölcsöket, kovászos uborkát, zsíros kenyeret, vagy éppen padlizsánkrémes pirítóst is vásárolhatnak a betérők nagyjából egységesen 300 forintos áron. Somlyódy Zsuzsa, a Kerékbár tulajdonosa az [origo]-nak elmondta, hogy a vendégeinek döntő többsége magyar ajkú és legtöbbször a Káli-medencében, vagy a Balatonnál nyaraló vendégek érkeznek ide. A Kerékbárt Köveskálon a Kővágóörsi úton találjuk, júliusban és augusztusban fogadja a bringásokat.

Éttermek, büfék

Korábbi, a balatoni éttermekről szóló cikkünkben összegyűjtöttük, hogy melyek a tó környékének szerintünk legjobb éttermei. Ezek nem feltétlenül esnek egybe olvasóink kedvenceivel, ezért most néhány olyan vendéglátó egységet mutatunk be, amelyeket mi is szívesen kipróbálnánk.

Forrás: BalatonMauro Ristorante Pizzeria Gelateria
A Mauro Zamárdiban

A déli part éttermei közül négy olvasónk javasolta kipróbálásra a zamárdi Mauro Ristorante Pizzeria Gelateriát. Mindig óriási sor áll előtte, de érdemes kivárni, kiváló a kaja... Igaz, az utóbbi 2-3 évben picit romlott a minőség, mert már nem rakják eléd a kenyérpálcikát mielőtt befutna a pasta, de még így is a legjobb hely a környéken. Ordibáló pincérek és szakácsok, kolompszó, ha kész a rendelés, hangos "arrivedercsi" minden távozónak - igazi mediterrán feeling - írja Orsi.

Forrás: Balatonudvari.hu
Balatonudvari

Éva szerint érdemes kipróbálni a Laci Pince Csárdát is Balatonudvariban: gyönyörű a kilátás, nagyon finomak az ételek, melegen hozzák ki, puha a hús, jól néz ki a tálalás, és kedvesek a pincérek. Oda lehet szokni - írja.

Az étterem különlegessége, hogy az étlapon a gazda saját termésű borait kóstolhatjuk, akár lopóból kínálva is. A gyermekek az étterem saját játszóterén játszhatnak, vagy a szintén az étteremhez tartozó mini állatkertben háziállatokat, kecskét etethetnek, simogathatnak.

Paya szerint a világ legjobb véres hurkáját lehet kapni a balatonszemesi vasútállomással szemben lévő Gely's Grill büfében, amelyhez szintén kiváló fröccs dukál. A déli part nyugati végén a lángost, pizzát és gyrost kínáló balatonmáriafürdői Ilia éttermet és a fonyódi hajóállomásnál lévő kürtőskalácsost javasolják olvasóink.