Keresztül a Dolomitokon - autós tippek olaszországi nyaraláshoz

Vágólapra másolva!
Horvátország után Olaszország északi része a legnépszerűbb nyári úti cél a magyar turisták körében. A többség autóval érkezik az országba, elsősorban az északi tengerparti vidékre. Nekik ajánlunk néhány fontos tudnivalót autópályadíjakkal, fontos telefonszámokkal és látnivalókkal.
Vágólapra másolva!

Olaszországban kapus rendszer működik az autópályákon. Összesen 80 fizetős szakasz van, átlagosan kb. 5 euróba kerül egy 100 kilométeres szakasz. A kapuknál elvileg bankkártyával is lehet fizetni, de a terminálok sokszor nem működnek, így készüljünk inkább apróval. A 95-ös benzin átlagára 1,45 euró/liter.

A sebességhatárok a magyarországihoz hasonlóak, lakott területen belül 50 km/h, lakott területen kívül 90 km/h, autóúton 110 km/h és az autópályákon 130 km/h. Tompított fényszóró használata lakott területen és lakott területen kívül nappal is kötelező. Fontos tudni, hogy a büntetések elkerülése érdekében kötelező a H matrica, vagy az EU-s rendszám. Az olaszországi autós utazáshoz nem szükséges az uniós zöldkártya, ugyanakkor ne felejtsünk el utasbiztosítást kötni indulás előtt!

Forrás: AFP/Mattes René
Forrás: AFP/Mattes René

Fontos telefonszámok

Autós segélyhívó: 803116, rendőrség: 112, mentők: 118, tűzoltók: 115

A legszebb olaszországi útvonalak

Ha nem konkrét céllal indulunk útnak, vagy hosszabb idő áll rendelkezésre a barangolásra, érdemes néhány különösen szép és izgalmas szakaszt is útba ejteni. Ezek az autóutak már önmagukban is élményt jelentenek, ezek közül ajánljuk a két legszebbet.

Az Amalfi öböl

Olaszország egyik legszebb autóútja 72 kilométeren keresztül húzódik a meredek sziklás partszakaszon Nápolytól és Pompejitől délre. Az aszfaltot sok helyütt csak egy félméternyi korlát választja el a mélyben zúgó tengertől, tehát csak óvatosan! Az utat évszázadok óta használják, korábban fontos kereskedelmi útvonal volt, és még ma is őrzi különleges hangulatát. Kényelmes tempóban egy szűk nap alatt járható be a szakasz, és a legjobban akkor járunk, ha dél felől, Sorrentótól hajtunk végig rajta.

Keresztül a Dolomitokon, Bolzanotól Cortina d'Ampezzoig

Forrás: Wikimedia Commons
Forrás: Wikimedia Commons

Bár a síelésre vagy nyaralásra érkező magyar autósok többsége Karintia felől vagy a Brenner-hágón át érkezik Olaszországba, a Dolomitokat átvágó Brenner-hágó helyett egy sokkal látványosabb útvonalat ajánlunk olvasóinknak két órányira északra Veronától. A Bolzanót a híres síközponttal, Cortina d'Ampezzóval összekötő út 104 kilométeren keresztül kanyarog a Dolomitok éles hegycsúcsai között. A hatalmas mészkőhegyek az évek során a szélnek és az eróziónak köszönhetően holdszerű tájra emlékeztetnek. Nagy figyelmet és jó fékeket igénylő útszakasz.

Családi programlehetőségek az olasz Adrián

A legtöbb magyar turista Olaszország adriai partvidékére érkezik, és nem csak azért, mert ez a terület van legközelebb Magyarországhoz. Az Adriai-tenger partján hosszú kilométereken keresztül egymást érik a jól kiépített, ismert nyaralótelepülések. A legfőbb attrakció természetesen a tenger és a homokos strand, de ezenkívül is van néhány olyan látnivaló, amelyeket kötelező megnézni egy családi nyaraláson.

Delfinárium Riminiben

Az egész családnak maradandó élmény testközelben lenni a legjátékosabb vízi emlősökkel, bár amikor belépünk, enyhén szívszorító látványt nyújt az aprócska, kör alakú medence, amelyben hat delfin úszkál. A júniustól szeptemberig tartó időszakban naponta négy delfinshow-t rendeznek, délután háromnegyed ötkor, hatkor, fél tízkor, sőt még este fél tizenegykor is. Rengeteg turistát vonz ez a látványosság, ezért készüljünk fel arra, hogy sorba kell állni a kasszánál. A belépő 12 euróba kerül, az 1 méternél alacsonyabb gyerekek ingyen mehetnek be, aki ennél nagyobbra nőtt, annak 9 eurót számolnak fel. Egyéb kedvezmény, diák, nyugdíjas vagy családi belépő nincs.

A show körülbelül háromnegyed órás, hat delfin és ugyanennyi idomár csillogtatja meg tehetségét különféle vidám zenék kíséretében. Ugrálnak, integetnek és labdáznak az állatokkal. Mindenképp olyan ruhában menjünk, amelyért nem kár, ha vizes lesz, mert előfordulhat, hogy kapunk egy-egy adagot az ölünkbe. A műsor olaszul zajlik, a konferanszié meg sem kísérel más nyelven a közönséghez szólni, így aki nem beszéli a nyelvet, maximum találgathat, hogy miről is van éppen szó. Viszont egy-két játékba bevonják a közönséget, és néhány szerencsés kiválasztott kisgyereket is.

A delfinárium közvetlenül a strand mellett található a szállodasor vége felé, parkolóhelyet találni nem könnyű, viszont ha már sikerült, arra figyeljünk, hogy mindennap, még este tízkor is fizetni kell, aki ezt elmulasztja, megbüntetik.

Az Oltremare

Az Oltremare egy olyan tematikus park, ahol a legkisebbektől egészen a nagyszülőkig mindenki megismerheti a tenger élővilágát. Delfinek, krokodilok, teknősök, cápák, a szivárvány minden színében pompázó halak és tengeri madarak várják a látogatókat a parkban. Van delfinshow, sőt még háromdimenziós Imex mozi is, ahol egészen az orrunk hegyéig úsznak a cápák. Ide egy egész napra érdemes eljönni, sőt ha a családnak megtetszenek a programok, akkor kínálnak több napra szóló kedvezményes jegyet is.

Az egynapos belépő felnőtteknek 23 euró, 6 és 11 év közötti gyerekeknek 18 euró, a náluk kisebbek pedig ingyen bemehetnek. Ha csak a háromdimenziós mozit szeretnénk megnézni, akkor 8 euróért is válhatunk jegyet, a gyerekeknek ugyanez 6 euró. A park nyitva tartása havonta változik, a nyári időszakban 10-től este 7-ig, a legkiemeltebb szezonban, augusztusban pedig éjfélig is nyitva tartanak. Az A 14-es autópályáról a riccione-i kijáratnál kell letérni, végig táblák jelzik a parkot.

A Cattolica Akvárium

Az akvárium épületeit még 1932-ben tervezték, 1999-ben felújították őket, és azóta is a ravennai építészeti örökség részét képezik. Az akváriumban hatalmas cápákat, rájákat, piránjákat és különféle kisebb tengeri élőlényeket csodálhatunk meg. A park egyik részlegében mérges kígyók és különféle hüllők is vannak. Kiemelt szezonban délelőtt tíztől este fél tízig tartanak nyitva, az év többi hónapjában pedig fél tíztől délután fél ötig. A belépő felnőtteknek 16, gyerekeknek 13 euróba kerül a főszezonban, máskor pár euróval olcsóbb. (14 és 12 euró).