Luxus és környezetvédelem a legújabb tengerjáró hajókon

Vágólapra másolva!
Újabb tengerjárókkal gyarapodott a Costa Cruises, a Celebrity Cruises, a Royal Carribean és a Princess Cruises flottája. Több a kényelem, több a luxus, kevesebb viszont a környezetterhelés. Itthon is foglalható nyaralások a világ legnagyobb óceánjáróin, ahol az idén a gyerekek ingyen utazhatnak, és ahol 40 méter magasan üvegsétány vezet a tenger fölé.
Vágólapra másolva!

A tengeri hajóutak lankadatlan sikerét mutatja, hogy a hajóépítési láz egyszerűen nem hagy alább. Szinte minden társaság újabb hajócsodákkal száll vízre, és évről évre leadja a rendelését minimum egy, sőt akár 2-3 új hajóra is.

Miközben a dizájnerek újabb kényelmi megoldásokon gondolkodnak, a mérnököket egyre inkább azt foglalkoztatja, hogy hogyan tudnának a hajók egyre kisebb környezetterheléssel üzemelni. A finn Viking Line társaság flottája például már többször is megkapta a világ első számú környezetbarát hajóinak elismerő címét, mivel azok a legmodernebb, ISO 140001-es szabvány alapján épülnek.

Milyen lehet egy tengeri nyaralás? Tévhitek és előnyök

A hajóutakkal kapcsolatos leggyakoribb tévhit, hogy a hullámzás rosszullétet idézhet elő. Valójában ezek a több ezer regisztertonnájú hajótestek azért nem hánykolódnak a tengereken, mert stabilizátorok működnek rajtuk. Ezek a berendezések szárnyként lógnak ki a hajótestből, és csillapítják a hajó mozgását. Szélsőséges időjárási viszonyok között azonban - mint amilyenbe például a Clelia II. óceánjáró keveredett tavaly az argentin partoknál - bizony kalandos órákkal kell számolniuk az utasoknak.

A hajóutak nagy előnye viszont, hogy egy átlagos repülőjegy árából (80-100 ezer forint) legalább 3-4 ország kikötőjét érinthetjük, illetve ezeken a helyeken el is tölthetünk egy kis időt. Akik komolyan gondolkodnak egy óceánjárós vakáción, azoknak Hamburg, Antwerpen, Róma, Barcelona és Velence kikötőit ajánljuk indulási pontnak. Ezekbe a városokba ugyanis fapadossal vagy vonattal is viszonylag gyorsan és olcsón el lehet jutni.

Costa Favolosa: mesébe illő nyaralás

Forrás: Wikimedia Commons

Alig egy hónap múlva, július 4-én indul a Földközi-tengert meghódító első útjára a Costa-flotta legújabb gyöngyszeme, a Costa Favolosa. Nevét az olasz "favola" (tündérmese) után kapta. A kényelmi szolgáltatások és újítások nyomán a kritikusok már most úgy beszélnek róla, mint egy mesebeli varázskastélyról. A tervezők muránói üvegberakásokkal, Swarovski-kristálycseppekből kirajzolódó csillárokkal, márvány-, gránit- és travertinoburkolatokkal, a legszebb ónix- és alabástromdíszítésekkel és a legfinomabb körte, illetve mahagóni faanyagokkal dolgoztak.

A hétéjszakás utak, Velence, Bari, Katakolon/Olümpia, Szantorini, Rodosz, Dubrovnik, Velence érintésével egészen baráti, 115 ezer forintos ártól indulnak.

Allure of the Seas: jelenleg a legnagyobb

A Royal Caribbean Oasis hajóosztálya 2009-ben az Oasis of the Seas nevű tengerjáróval debütált, majd ezt a múlt év decemberében a legújabb és egyben legnagyobb hajójuk, az Allure of the Seas követte.

Ez a komplett úszó város csaknem 220 ezer tonnát nyom, és 2700 kabinjával 5400 vendég befogadására képes. Elképesztő méretei mellett olyan újításokkal is találkozhatunk a fedélzeten, mint a vízi színház, a szintek között feszülő, mozgó bár és az 50 négyzetméteres galériás, panorámaüveges lakosztály.

Forrás: AFP

A hajó főleg kelet- és nyugat-karibi körutakon fut, jellemzően Fort Lauderdale-i indulással. A hétnapos utak során Fort Lauderdale és Nassau (Bahamák) után az utasok egy napot a nyílt tengeren töltenek, majd Charlotte Amalie (Amerikai Virgin-szigetek) érintésével Philipsburgben (St. Martin) is kikötnek. További két nap hajózás után térnek vissza a Fort Lauderdale-i kikötőbe. A nyugat karibi barangolások Labadee (Haiti) - Falmouth (Jamaica) és Cozumel (Mexikó) érintésével futnak.

Celebrity: A nagycsaládos flotta idén gyerekeknek ingyenesen kínálja útjait

Forrás: Wikimedia Commons

A Celebrity Cruises hajótársaságnál 2008-ban kezdődött meg a flotta fiatalítása, amikor is egy minden eddiginél magasabb színvonalú hajókategóriát vezetett be a cég. Vízre bocsátották a Solstice hajócsalád első tagját, a Celebrity Solstice-t, majd egy évvel később a Celebrity Equinoxot, és 2010-ben a Celebrity Eclipse-t. Ezen a nyáron mutatkozik be a család legújabb tagja, a Celebrity Silhouette. A Solstice osztály tehát, mondhatni, nagycsaládossá vált, a társaság pedig az idén a gyermekutazás ingyenességgel kedveskedik földközi-tengeri útvonalain. A gyerekek után egyedül a kikötői illetékkel kell számolniuk a szülőknek.

Princess Cruises: tenger fölé nyúló üvegpadló sétány és panorámabár

Ez év márciusában az első acéllemez kivágásával hivatalosan is megkezdődött a Princess Cruises következő hajójának az építése. A 141 000 tonnás, 3600 utast befogadó Royal Princesst a tervek szerint csak 2013-ban teszik vízre, viszont olyan újítások lesznek a fedélzeten, mint az úgynevezett Seawalk. Ez a tengeri sétány a hajó jobb szélétől több mint nyolc méterre nyúlik be a tenger fölé. A sétány másik érdekessége, hogy a bámészkodók lába alatt csaknem 40 méter mélységben hullámzik az óceán. A bal oldalon egy hasonlóképp egyedi, konzolokkal kitámasztott SeaView bárt terveznek, ahol szintén a panoráma miatt várják majd az utasokat.

Forrás: Wikimedia Commons

Addig is a Princess-flotta többi hajója egész nyáron vízen lesz. A legolcsóbb körutak 12 éjszakás Skandináv-olasz kiruccanások (80 ezer forinttól) és a mediterráneumban tett barangolások (100 ezer forinttól) Barcelona, Monte-Carlo, Firenze-Pisa, Róma, Nápoly, Capri, Mikonosz, Isztambul, Efezosz, Athén és Velence érintésével. Kalandosabb nyaralások a Brit-szigetek, az Északi-fok, Alaszka és a Spitzbergák felé indulnak körülbelül 120-140 ezer forintos áron.