Egy karakteres csopaki

Vágólapra másolva!
Egy karakteres csopaki csatalovat kóstoltunk a minap a csopaki Jásdi pincészetben. Borunkban a virágok, gyümölcsök és ásványok szépen egészítik ki egymást.
Vágólapra másolva!

Vegyes talajról (a vörös permi homokkő mellett barna erdőtalajos területek) származik ez a friss és karakteresen csopaki bor, elsősorban nem Jásdiék terméskorlátozott területeiről van, de húsz százalék ilyen is van benne. Ez megadja neki azt a koncentrációt, amelyre szüksége van.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

Kattintson a fotóra és nézzen körül a Jásdi pincészetben!

Jásdi István szerint ez a franciák által csak cheval de bataille-nak, azaz csatalónak nevezett bor: terhelhető, mindig készen kell állnia. Végül is ha van egy pincészetnek zászlóshajója, csatalovának is kell lennie. Karakteres csopaki, írtam, és erre gondoltam: zártabban nyíló illat, megnyílás után egyszerre citrusos, fehérvirágos (akác) és ásványos (kavicsosság, sósság). Ezt követi némi magos-vegetális vonal. Szájban teltebb, kerekebb bor, érződik az érett alapanyag, izgalmasan gyümölcsös, zöldalmás.

Az egész bor különben inkább elegáns, lassan nyíló, nem otromba. 1400 forintért nálam az ilyen 4 szép csillag.