Az Airbus lehet a párizsi légiszalon nyertese

Vágólapra másolva!
Hétfőn 49. alkalommal nyílt meg a franciaországi Le Bourget-ban a világ hagyományosan legnagyobb nemzetközi légi és űrvására, a párizsi légiszalon. Az első napon a nagy repülőgépgyártók közül az Airbus jelentett be nagyobb megrendelést.
Vágólapra másolva!

Az idei egyhetes seregszemlét - amelyen mintegy 2100 kiállító vesz részt - a gyártók optimizmusa jellemzi: a globális fellendülésben bízva ismét nagy megrendeléseket vár az ágazat.

A légiszalonon először képviseltetik magukat a kínaiak, a vásár sztárja pedig minden bizonnyal a napenergiával működő Solar Impulse repülőgép lesz, amely a gyártók energiatakarékossági törekvését szimbolizálja. Bioüzemanyag alkalmazásával ágazati becslések szerint évente több millió tonna szén-dioxid kibocsátása lenne megtakarítható.


Az új Boeing 747-8

Mint a vásár első napján bejelentették, 60 darab A320-ra kapott megrendelést az Airbus az amerikai General Electric repülőgéplízing részlegétől, mintegy 5,5 milliárd dollár értékben.

A nagy rivális Boeing ugyanakkor a Qatar Airwaystől hat Boeing 777-es megrendelését jelentette be, 1,7 milliárd dolláros listaáron. A brazil Embraer - a világ jelenlegi harmadik repülőgépgyártója az Airbus és a Boeing után - összesen 39 rövid távolságra repülő gépre kapott megbízást: az úgynevezett E-osztályos géptípusok listaára ugyancsak 1,7 milliárd dollár.