Vágólapra másolva!
Már egyre többen engedhetik meg maguknak Magyarországon is, hogy méregdrága, minden kényelemmel felszerelt lakóautót vásároljanak maguknak, és azzal induljanak kempingezni. Egy ilyen csodajárgány "fedélzetén" a hálószobától és beépített konyhától kezdve a zuhanyzós WC-ig szinte minden megtalálható, persze mérettől és felszereltségtől függően, sőt a legújabb modellekben már beépített DVD-lejátszó és tévé is van. A kempingezésnek ez a formája Amerikában már-már életforma, és kifejezetten népszerű Európa nyugati felében.
Vágólapra másolva!

Akinek ez megengedhetetlen luxust jelent, nem kell feltétlenül vásárolnia lakóautót, bérelhet is. Az autók bérleti díját általában a napok és a megtett kilométerek száma határozza meg, ezenfelül pedig sok esetben kauciót is elkérnek a bérbeadók. Ennek ellenére egy 4-6 fős társaságnak ideális és kalandos nyaralási megoldás, ami sok esetben jóval olcsóbb, mint egy egyhetes repülős utazás valamelyik zsúfolt európai tengerpartra.

A magyar piacon több cég is működik már, ahol bérelhetünk különböző méretű lakóautókat. A bérleti díj több tételből áll össze. Az autónak van egy napi kölcsönzési díja, amely általában 17 000 és 40 000 forint között mozog típustól, az igénybevett kedvezményektől és a kölcsönzés idejétől függően. Természetesen elő- és utószezonban olcsóbb a kölcsönzés, de júniustól augusztus végéig magasabb díjra kell számítani.

A napi kölcsönzési díjon felül a lakóautónak van egy felkészítési díja is, amely nagyjából 10-15 ezer forint körüli összeg, de ha utólag még egyéb szolgáltatásokat is szeretnénk (például a WC-kazetta feltöltése), ezekért külön kell fizetni, sőt kiegészítőket, például kempingfelszerelést is bérelhetünk. A felkészítés annyit jelent, hogy a cég szakemberei feltöltik a víztartályt és a gázpalackokat, valamint a fedélzeti WC-t is feltöltik vegyszerkészlettel és indulásra kész állapotba hozzák az autót. A lakóautó kölcsönzésekor kauciót is kell fizetni, amelynek összege átlagosan 200 ezer forint. Ha a kölcsönzési idő lejártával sérülésmentesen és hiánytalanul szolgáltatjuk vissza az autót, a kauciót visszakapjuk. A fizetés menete egyébként általában két részben történik: foglaláskor a teljes összeg 30 százalékát kell kifizetni, az autó átvételekor pedig a maradék 70 százalékot, illetve a kauciót kell befizetni.

A legtöbb bérlőcégnél kedvezményt is kapunk, ha hosszabb időre kölcsönzünk, a kedvezmény mértéke főszezonban általában 8-15 százalék, mellékszezonban ennél akár nagyobb is lehet. A törzsutasoknak is jár 5-8 százalékos kedvezmény, ehhez az kell, hogy egyszer legalább kölcsönözzünk autót minimum hét napra.

Mit tud egy lakóautó?

A lakóautók többsége, még a standard kategóriában is egy átlagos garzonlakás felszereltségét nyújtják, beépített konyhával és étkezővel, hálóhelyekkel és zuhanyzós, WC-s fürdőszobával. Az autóval még kempingbe sem kell beállni, ugyanis a kocsi önellátó: saját energiaforrása, víz- és szennyvíztartálya, gázpalackról működő hűtője és fűtése van. A lakótér-kialakítás is különbözik típusonként: választhatunk emeletes ágyas, franciaágyas és nagy étkezős modellt is.

Forrás: AFP

Modelltől függően 4-6 ember utazhat kényelmesen egy lakóautóban, de akár heten is aludhatnak benne. A lakóautó vezetése komfortérzetben megegyezik egy személyautóéval (B kategóriás jogosítvány elég is a vezetéséhez), van szervokormány, elektromos tükrök, központi zár, CD-lejátszó és kényelmes vezetőülések.

Az autó elektromos rendszerei egy beépített akkumulátorról kapják az energiát, amelyet menet közben az autó generátora tölt. Kempingekben lehetőség van a 220 voltos hálózatra csatlakoztatni az autót. A fürdőszoba vízellátása is az autó saját víztartályáról működik, az elhasznált víz és a szennyvíz pedig egy 90-100 literes tartályban gyűlik össze, amelyet kívülről lehet üríteni.

Miért jó ez?

Forrás: AFP/Mychele Daniau

A legnagyobb előnye a lakóautós nyaralásnak, hogy teljesen független, nem kell az előre lefoglalt szálláshoz igazítani az utazást, ott állunk meg, ahol csak kedvünk tartja, és ehhez még kempingre sincs szükség. A bérlő cégek készséggel segítenek a kiválasztott úti célhoz legközelebb eső autós kempingek vagy lakóautós megállóhelyek kiválasztásában, sőt van olyan cég, amely komplett túrajavaslatokat is készít árkalkulációval, autópályadíjakkal, üzemanyagköltséggel.