Megnyílt Románia első vonatszállodája

Vágólapra másolva!
Bővült a keskeny nyomtávú kisvasútjáról ismert Máramaros megyei Felsővisó idegenforgalmi kínálata: a hét végén felavatták a falu vasútállomása mellett Románia egyetlen vasúti kocsikból kialakított szállodáját.
Vágólapra másolva!

A Carpatia Express az egyik holtvágányon áll. A gurulni is képes szálloda két, egyenként 10 fülkés hálókocsijában egyszerre 40 vendéget tudnak elszállásolni. A nosztalgiahotel része a resicabányai gyártmányú gőzmozdony és az étteremmé alakított vasúti kocsi is - írja a szálloda megnyitásáról a Krónika című kolozsvári napilap internetes oldalán.

A különleges vendéglátó-ipari egységet Andreas Karlstetter németországi vállalkozó működteti a kisvasutak megmentése érdekében alakult svájci Hilfe für die Wassertalbahn (Segítség a kisvasútnak) nevű egyesület támogatásával.

A visói kisvasútra a nyári hónapokban főleg turisták váltanak jegyet. Emellett faanyag szállítására használják, és a környékbeliek közlekedési eszközeként is szolgál az esetenként akár 20 kilométeres óránkénti sebességgel "száguldó", a Vasér-folyó völgyében kanyargó vonat, amelynek végállomása 34 kilométerre található a felsővisói városi állomástól.

Nyaranta az 50 ezret is meghaladja a kisvasút utasainak a száma. A felmérések szerint a Máramarosi-havasokban, az ukrán-román határ közelében fekvő település mára a régió legfontosabb turisztikai célpontjává nőtte ki magát.