Indul a Báthory Expressz kultúrbusz

Vágólapra másolva!
Báthory Expressz néven magyar-lengyel "kultúrbuszt" indít útjára szombaton az idén tízéves évfordulóját ünneplő Krakkói Magyar Centrum, a busz egyéb kulturális feladatai mellett elsősorban az évszázados lengyel-magyar barátságot szeretné megerősíteni és feleleveníteni.
Vágólapra másolva!

A Krakkói Magyar Centrum "Emlék- és jövőképek két nép barátságáról" címmel kezdett rendhagyó vállalkozásba. Az intézmény interaktív kiállítást szervez: egy 35 éves Niza típusú busszal tizenöt állomásos "emlékgyűjtő túrára" indul, amelynek első állomása Budapest, az utolsó Varsó lesz - hangzott el a szervezők keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A busz minden városban két napot tölt el, és a szervezők megpróbálnak írásos, szóbeli vagy tárgyi emlékképeket, valamint történeteket begyűjteni a magyar lakosságtól a lengyelekről, Lengyelországban pedig a magyarokról. Ezzel a civil kezdeményezéssel szeretnék feléleszteni a régi történelmi barátságot, valamint megismertetni azt a fiatalabb generáció tagjaival is.

Magyarországon Budapest, Pécs, Szeged, Debrecen és Miskolc, Lengyelországban Nowy Sacz, Tarnów, Krakkó, Katowice, Wroclaw, Lódz, Poznan, Gdansk, Sopot és Varsó állomáson táborozik le két napra a "barátság-busz". Az összegyűjtött emlékeket nyílt installáció keretében kiállítják a helyszínen, valamint a busz külső felülete is a tárlat részévé változik, hiszen üzeneteket és feliratokat lehet rá festeni. A felajánlott ereklyékből kiállítást tartanak, az utazást és a beszélgetéseket rögzítő filmanyagból pedig kisfilmet készítenek a program szervezői.

A tizenöt városon áthaladó, 30 napos és 3239 km hosszú utazás anyagát és az összegyűjtött emlékeket kétnyelvű lengyel-magyar díszalbumba tervezik foglalni és CD-melléklettel lehet majd megvásárolni. Ebből szeretnének a szervezők egy-egy példányt ünnepélyes keretek között átadni a két ország képviselőinek Varsóban június 30-án, az EU-elnökség hivatalos átadóján.

A Báthory Expressz - amely nevét a Lengyelországot és Magyarországot évtizedeken keresztül összekötő nemzeti gyorsvonatról kapta - szombaton indul Budapestről és június 4-én érkezik meg Varsóba.