Már 80 ezer forintért is mehetünk nászútra

Vágólapra másolva!
Az idejekorán szervezett nászutakhoz az utazási irodák is hozzájárulnak. Az árengedmények mellett teljes körű szervezést kínálnak mind az öt földrészen. Az idei szezon legjobbnak ígérkező nászutas úti céljai között néhány zöld esküvős tipp is található azoknak, akik a fenntarthatóság jegyében a zöld esküvőben és zöld nászútban gondolkodnának.
Vágólapra másolva!

A nászutak közül csak választani nehéz. Minden mást rábízhatunk az utazási irodánkra. A legjobbak teljes körű szervezést ígérnek, sőt hasznos információkkal és helyi szokásokkal is megismertetnek még az utazás előtt. Az irodák általában azt javasolják, hogy a nászút előtt legalább három hónappal kezdjük el a szervezést. Akik a házasságkötést is külföldön tervezik, azoknak még több időre lesz szükségük, elsősorban a szükséges dokumentumok, így anyakönyvi kivonatok és azok hiteles fordításai, illetve az Apostille pecsét (diplomáciai felülhitelesítés) beszerzése miatt.

Egyre népszerű nászajándék kisebb nagyobb összeggel hozzájárulni a házasulandó pár nászútjához. Aki nem szeretne 9 porszívót és 5 mikrohullámú sütőt és három bot mixert, nyithat például nászutas számlát. Az utazási iroda által fenntartott számlára minden családtag és barát saját belátása szerint befizethet, sőt általában maga az utazási iroda is hozzájárul a tervezett úthoz valamilyen kedvezmény formájában.Valamennyi befizetésről utalványt állítanak ki, amely aztán az esküvő napján nászajándékként átadható. Az esküvőt követően a nászutas számlára befizetett összeg pedig bármikor, tetszőleges áru, teljes szervezésű utazásokra beváltható. Most már csak azt kell kiválasztani, hogy hová legyen az út.

100 ezer alatt is vannak ajánlatok

Korfura hét éjszakás repülőutat, háromcsillagos apartmanban ellátás nélkül már: 71 900 Ft/főtől foglalhatunk. Valamivel drágábban Ciprusra és Ausztriába is kínálnak nászutakat az irodák.

Forrás: [origo]

Cipruson a tengerparti Ayia Napa és a tőle északra fekvő Paralimni városa között az Éliás Próféta templomához érkeznek a párok. A templom alatti ősparkban található anyakönyvi hivatal a külföldek hivatalos esküvői helyszíne. Cipruson egyébként a hagyomány szerint a már házas férj és feleség ruhájára úgynevezett "táncpénzt" tűznek a rokonok és a barátok. A pénz arra szolgál, hogy minél könnyebben kezdje közös életét az ifjú pár. Görögországban, így feltehetőleg sziget görög oldalán is eltérőek a szokások. A görög házassági ceremónia alkalmával az újdonsült házasok fejére szalaggal átkötött koszorút helyeznek. A "stefana"-nak nevezett koszorú a becsületességet jelképezi, a szalag pedig az egység és az összetartozás szimbóluma.

Az egzotikum megunhatatlan

Érdekes, hogy általában a párok az úti célt illetően két végletben gondolkodnak: vagy vidéki esküvő, falusi turizmussal eldugott világvégi faházzal, vagy fényűző ceremónia és luxus mézeshetek a világ legtávolabbi egzotikus szigetein. Ezutóbbiak valamivel népszerűbbek, mondván vidékre bármikor leutazhat az emeber.

Forrás: [origo]

Míg az egyéni utazók egyre kevésbé keresik az unalmas, semmittevős, pálmafás szigeteket, a párok szinte csak ilyenről álmodoznak. Az örök slágerlistás Seychelle-szigetek, Bali és Mauritius mellett a karibi térség legkisebb szigetei is igen keresettek. A 30 apró korallszigetből álló Turks&Caicos-on például főleg a novembertől kora áprilisig tartó időszakban a legforgalmasabbak. A világutazók után azonban jönnek a nászutasok, akik előszeretettel használják ki az utószezon alacsonyabb szállodaköltségeit.

Mézcsurgatás és kókuszdiótörés: Helyi szokások, ceremóniák

Két hasonló kategóriájú út közül előfordulhat, hogy a helyi szokások és házasságkötéssel kapcsolatos ceremóniák segítenek a választásban. Indonéziában például az ünnepség során mézet csurgatnak egymás nyelvére a házasok, ami a helyiek hite szerint, hosszú és örömteli életet ígér a párnak.

A paradicsomi Mauritius szigeten hindu és kreol kultúra is honos, így az esküvői hagyományok nagyon eltérőek. A hindu hagyományok szerint miután a menyasszony hennával díszített testét vörös száriba öltöztetik, a férj szépítőszereket ajándékoz az újdonsült arának, majd a pár virágfüzért cserél egymással.

Srí Lankán a buddhista szertartás szerint a ceremónia a fából faragott boltív alatt zajlik. Az helybeli lányok kórusa énekkel áldja meg a frigyet. Amikor az szertartás végén az ifjú házasok kilépnek a boltív alól, egy jól megtermett kókuszdiót kell félbetörniük, ami elűzi a rossz szellemeket a kapcsolatukból.

Egyéb költségek

A külföldi házasságkötés sokak szerint, csak azoknak való, akiknek bőven van rá pénze és ideje, hogy szervezgesse. Ha azonban a járulékos költségeket a minimálisra szorítjuk, valóban maradandó élmény lesz a házasságkötés. A tapasztaltabbak szerint nem kell például 30-40 ezerért kontyot rendelni a menyasszonynak, egyrészt mert pofátlanul drága, másrész a tengerpart szél úgyis szétfújja az egészet. Ruhára sem kell különösebben költeni, mert egyszerű fehér ruha mindkét félnek bőven megfelel. A gomblyukdíszért, sminkért és pezsgőért tételenként 10-20 ezer forintot is elkérhetnek, nem beszélve a 35 darabos fotóalbumról (90 ezer forint) és a 100-150 ezer forintos videofelvételekről.

Ami a spórolás jegyében az elmúlt években egyre népszerűbb az ökologikus elemekkel tervezett esküvő. Ez tulajdonképpen a fenntarthatóság jegyében bonyolítják, vagy inkább egyszerűsítik, így egyszerre tudatos és költséghatékony. Előkerülnek a len ruhák, a házi sütemény a hímzett abrosz és a háznál nevelt jószág, a limuzin helyett pedig lovas kocsi.A lehető legkisebb környezetterheléssel járó zöld nászutakon a párok vonattal utaznak, elsősorban falusi vendéglátóknál szállnak meg és helyi szolgáltatók termékeit keresik. Az utazási irodák katalógusaiban ma már ilyen jellegű házasságkötésre is találunk ajánlatokat.