Torony és luxushotel is lehet a legszebb magyar épület

Vágólapra másolva!
Ön szerint melyik Magyarország legszebb épülete? A soproni Tűztorony, a kallósdi kerektemplom, netán Budapesten az egykori New York-palota? Újraindul az [origo] honismereti játéka, a Csillagtúra, amelyben az ország épített örökségeit mutatjuk olvasóink javaslatai alapján. A játék előtt röviden bemutatjuk az első kör tizenhat helyszínét.
Vágólapra másolva!

Kallósdi kerektemplom

A körtemplomok eredete egyes vélemények szerint a római Pantheonig, illetve annak kerek formájára vezethető vissza, de a magyarországiak gyökereit és hagyományait a szakértők az ősmagyarok kör alakú jurtáiban vélik felfedezni. A kör- vagy kerektemplomok tehát a legrégebbi templomformák, amelyekből Magyarországon 33 található. Némelyiknek már csak a falai állnak, de a legtöbb teljes egészében megcsodálható

A zalai dombság lankái között meghúzódó Kallósd legszebb nevezetessége egy ilyen körtemplom, más néven rotunda. A Szent Anna körtemplom román stílusú, és a 13. században épült. Kőtalapzaton áll, téglafalait pedig harang formájú lemeztető fedi. Oldalához félkör alakú apszis is csatlakozik. A templombelső átmérője nem egészen hat méter. Belül nyolc gótikus ülőfülkét alakítottak ki. Elöl az oltár a névadó Szent Annát ábrázolja. Falai között nyaranta hangversenyeket szerveznek az alig százötven lelkes zsákfalu lakói.

Tűztorony, Sopron

Egy soproni séta kötelező helyszíne a Várkerületnek nevezett, két, viszonylag forgalmas úttal körülhatárolt tulajdonképpeni óváros. Szinte eltéveszthetetlen a város központja, a Fő tér, ahol egy helyen számtalan látnivaló kínálkozik. Közülük is első a város jelképének számító, 59 méter magas Tűztorony. Eredetileg várostoronynak készült, s a 13. századtól kezdve ez volt a városfalak északi kaputornya is egyben.

Forrás: MTI

A toronyőrök a reneszánsz kori árkádos körüljáróról figyelték a városban vagy környékén fellobbanó tüzeket, és éjjel lámpással, nappal pedig zászlókkal jelezték a lángok irányát. Később zenész toronyőrt is alkalmaztak, aki trombitával jelezte az idő múlását vagy ellenség, előkelőség, esetleg borszállítmány érkezését.

Andrássy-kastély, Tiszadob

A tiszadobiak az ország nagyvárosait megszégyenítő igényességgel gondozzák utcáikat és köztereiket. Kilométeres tulipánágyások, díszcserjék és halványlila petúniatengerek váltják egymást utcáról utcára. Különös érzékkel terveztek minden ágyást, hogy azok formája és beleültetett virágok színe, néhány fából ácsolt pihenőpaddal együtt mutatós legyen még a falusi kisbolt előtt is. Szépen nyírt a fű az árokpartokon a porták előtt, de még a buszmegállóknál is, ami tavasztól őszig páratlanul szép összképet mutat.

A Tisza árteréből szépen kiemelkedő neogótikus Andrássy kastélyhoz tartozó angolkertet is rendben tartják. Sövénylabirintusában egykor úri mulatságokat, manapság átszellemült önismereti sétákat tesznek a turisták, főleg azok, akik valamelyest vonzódnak a spirituális tanokhoz.

A Loire-menti kastélyok mintájára épült kastélyt jelenleg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat kiemelt turisztikai projektje 2,2 milliárd forintból kívánja felújítani. A tervek szerint többfunkciós kastélyépület áll hamarosan a látogatók rendelkezésére. Az épület egyfelől látogatókastélyként, korhűen berendezett termekkel, állandó és időszaki kiállításokkal üzemel majd, másfelől rendezvénykastélyként is kínál szolgáltatásokat az étterem három helyiségében.

Tiszadob a helyi látványosságokon túl remek bázis is egyben, mert innen könnyen elérhető Tokaj, Eger, a Hortobágy és Aggtelek is. A szokásosnál is igényesebb vendégházakban 2700 és 5000 forint közötti áron tölthetünk el egy éjszakát.

Kórósi templom

Baranya megye déli csücskében meghúzódó úgynevezett orsós utcájú falu egy kelet-nyugati irányú főutcából áll, melynek házsorai közrefogják a középen álló templomot. Ez a gyönyörű festett kazettás mennyezetű református templom tulajdonképpen Kórós egyetlen látványossága, szépsége azonban országos hírű.

Forrás: [origo]

A famennyezetet és a padsorok előtámláit kézzel festett virág motívumok, kosarak, füzérek, galambok, növényi ornamentika és tulipánminták díszítik. Az 1793-ban épült késő barokk stílusú templomot hársfasor vezeti fel. A hívek számának növekedésével az épület kicsinek bizonyult, ezért főhajóját megtoldották. A híres festett mennyezet fakazettáit utoljára 1976-ban újították fel. Jelenleg összesen hatvanhat bordó, mélykék, narancs, sárga és fehér és világoskék színekben pompázó mintás faberakás látható. A kórósi templom festett mennyezete a népi mívesség egyik legszebb magyarországi példája

New York-palota, Budapest

A palota felépítésére egy amerikai biztosítótársaság, a New York Life Insurance Company adott megbízást Hauszmann Alajosnak. A tervezést két kollégájával, Giergl Kálmánnal és Korb Flórissal együtt végezte. Az eklektikus stílusú négyemeletes palotát 1894 októberében nyitották meg.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Az egykori biztosítótársasági székház földszintjén üzemelő tágas kávéház a 20-as évek vagabundjainak kedvelt találkozóhelye volt. Több asztaltársasággal ugyancsak itt múlatta az időt a pesti irodalmi elit is. Egyesek szórakoztak, mások értekeztek, megint mások novelláikon és verseiken dolgoztak. A pincérek köztudottan papírt és tintát is felszolgáltak, amelyből az akkori tulajdonos, Steuer Sándor, nagy mennyiségben tárolt a pincében. A hely népszerűsége olyan nagy volt, hogy a legenda szerint a bejárati ajtó kulcsát a törzsvendégek a Dunába dobták, hogy többé ne lehessen bezárni, és a kávéház éjjel-nappal nyitva tartson.

Az olasz reneszánszra támaszkodó eklektikus stílusú, belsőépítészeti megoldásait tekintve azonban kortárs elemeket is felvonultató felújítás során az olasz Boscolo Csoport luxusszállodáinak egyik legrangosabbját nyitotta meg 2006-ban.