A legjobb zenék utazáshoz

Vágólapra másolva!
A zene és az utazás gyakorlatilag elválaszthatatlan egymástól attól függetlenül, hogy éppen vezetünk, repülőn vagy vonaton ülünk. A lejátszóba bepakolt zene hangulatonként változik, de vannak olyan számok, amelyekre mindig megjön az ember kedve az utazáshoz.
Vágólapra másolva!

Minden utazáshoz megvan az odaillő zene. Ha az ember, mondjuk, Olaszországban autózik a tengerparton, nyilván valami klasszikus olasz előadót, esetleg Jovanottit tesz a lejátszóba. Ha Amerikában döngetünk a 66-os úton, természetesen Steppenwolf, esetleg Bruce Springsteen vagy Johnny Cash az adekvát előadó. Kivételek természetesen vannak: Las Vegasban például kifejezetten jól tud szólni Hobótól a Kopasz kutya, miközben a bérelt Chevrolettel cirkálunk a Stripen, és az Alpok kanyargós útjain is üdítő bír lenni egy Manu Chao vagy Noir Désir. Abszolút listát természetesen lehetetlen összeállítani, az ilyen összesítések általában a szerkesztők ízlését tükrözik, azért mi megpróbáltunk a lehető legtöbb stílusból meríteni.

The Passenger - Iggy Pop

Változatlanul rejtély, hogy mitől van még mindig életben a brit punk egyik jelképes alakja, mindenesetre a zenész talán leghíresebb száma, a The Passenger igazi himnusszá vált, és az autóban is jó hallgatni. A művész még mindig aktív, de a lázadás mellett mostanában autóbiztosításokat is reklámoz Nagy-Britanniában.

Born to Run - Bruce Springsteen

A dal első hallásra egy lánynak szól, de tulajdonképpen kétségbeesett próbálkozás, hogy a főhős kitörjön vidéki szülővárosából, és egy nagyvárosban csináljon karriert. Ez a kisváros Springsteennek a New Jerseyben található Asbury volt. A dalt egyébként 1975-ben írta az akkoriban nehéz időszakot megélő zenész, és ez volt az utolsónak szánt kísérlete, hogy végre slágert hozzon össze.

Bohemian Rhapsody - Queen

Sokak szerint ez a Queen és a rockzene egyik legnagyobb szerzeménye, de tény, hogy a kereskedelmi rádiók kedvence. A dal második karrierjét a Wayne's World című borzalom után futotta be, és azóta szinte kötelező headbangelni a gyors résznél a kocsiban. A dalhoz készült kisfilm volt az első igazi videoklip a könnyűzene történetében.

Du hast - Rammstein

Nem tipikus utazós zene, de mivel nem annyira bonyolult sem a szöveg, sem a hangszerelés, könnyen átadhatjuk magunkat a dalnak péntek délután az M7-esen Balaton felé. A Du hast volt a Rammstein első igazi nagy slágere. Bármilyen furcsa is, az 1997-ben íródott dalnak szerelmes értelmezése is van, ezért szerelmi bánatra és/vagy dühre kifejezetten jótékony hatású.

Luka - Suzanne Vega

Az amerikai énekesnő első igazi slágere az 1987-es Solitude Standing című lemezen jelent meg, és a Billboard 100-as lsitáján egészen a harmadik helyig kúszott. Akkoriban meglehetősen szokatlan volt a szám témaválasztása, ugyanis a Luka egy családi erőszaktól szenvedő gyermekről szól. Ennek ellenére kitűnő dal vezetéshez, leginkább vad hegyi tájhoz tudjuk elképzelni.

Jungle Drum - Emiliana Torrini

Az utóbbi évek egyik legnagyobb slágere ez és valószínűleg a dalra épülő izlandi országimázsfilm miatt ezt is vadregényes hegyi tájhoz tudjuk elképzelni, esetleg Balatonra tartó őrjöngő lánytársaság autójában is szólhat.

The Man Comes Around - Johnny Cash

A dal is inkább a hangszerelése miatt alkalmas az utazás közbeni hallgatásra, hiszen a halálról szól. 2002-ben jelent meg az American IV. című lemezen, és ez volt az egyik utolsó dal, amelyet az énekes írt. A dalt leginkább éjszaka, sötét autópályán kell hallgatni.

Mouthwash - Kate Nash

Az 1987-ben született angol énekesnő egy lábtörés miatt került erre a pályára, ugyanis a gyógyulás ideje alatt unalmában kezdett el dalokat írni egy szál gitárra. Az első dalokat a MySpace-re töltötte fel, és innen az első sikerek is. A Mouthwash kislemez 2007-ben jelent meg.

Leaving on a Jetplane - Peter, Paul and Mary

A számot eredetileg John Denver jegyzi, és egy szerelmes utazó fájdalmáról szól, aki elhagyja a szeretett nőt, és nem tudja, visszatér-e még egyáltalán. A szám a távszerelmesek himnusza. A szerző élete sajnos tragikus véget ért, ugyanis egy kísérleti repülőgéppel a Csendes-óceánba zuhant.