Vágólapra másolva!
A francia Alpokban még javában tart a síszezon, Párizsban viszont a kerti bútorokat tisztítják, és a teraszokat söprögetik a kávézóknál. A legnépszerűbb turistalátványosságban és azok környékén már a tavaszi városlátogatókra gondolva készülnek a programokkal.
Vágólapra másolva!

A következő hétre várható esős, de annál melegebb, 8-12 fok körüli hőmérsékletben már a télikabátoknak sem kell úgy aláöltözni. Párizsban a bátrabbak máris félcipőt húznak és a helyi kávézók teraszaira vadásznak. Ahhoz azonban, hogy kellemes legyen a kinti ücsörgés és sütkérezés, legalább 15-18 fok szükséges. Ám amit a hőmérő higanyszála feljebb kúszik, néhány napon belül a tavaszi hosszúhétvégés városlátogatók is megérkeznek a francia fővárosba.

Múzeumok kora tavasszal

Érdemes a párizsi múzeumokra koncentrálni egy hétvégi látogatás alkalmával, ugyanis remek programokat lehet elcsípni. A párizsi romantikus élet múzeuma például (Musée de La Vie romantique) március 8-tól július 17-ig egy jelentős kiállítás keretében mutatja be azokat az emblematikus műveket, melyek nagy hatással voltak a híres francia kertművészetre. Mindezt néhány száz festmény, akvarell, rajz és műtárgy formájában élvezhetjük. A múzeum keddtől vasárnapig 10.00-től 18.00 óráig látogatható, a belépő ára 5-7 euró között változik.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A "L'Orient des femmes, vu par Christian Lacroix" című kiállítás egészen május 15-ig, egy eddig nem be nem mutatott témát ismertet meg a nagyközönséggel. A szíriai, jordániai, palesztin és beduin nők viseletét ismertető tárlat nem mindennapi módón elevenedik meg. A Quai Branly Múzeumban a híres divattervező, Christian Lacroix válogatta a ruhákat és ugyanő álmodta meg a kiállítás részleteit. A kiállított tárgyak között ünnepi ruházat, kabátok, sálak, hajtűk, tradicionális anyagok és viseletek szerepelnek. A kiállítás célja bemutatni a keleti nők ruhakészítésének csodálatos tudását, de egyben azt is, miként próbálnak meg a keleti nők ruházatukkal minél szebbnek tűnni egy olyan társadalomban, ahol nem igazán hagynak teret nekik. Belépők 6 ás 9 euró között válthatók.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A Musée d'Orsay sem hagyja szó nélkül a tavaszt. Áprilistól egy rendhagyó Manet kiállítással készülnek «Manet, inventeur du Moderne» vagyis Manet, a modernizmus atyja címmel. Április 4-től július 3-ig csaknem 200 festmény, rajz és fotó között bámészkodhatnak az érdeklődők.

Szabadtéri programok is beindulnak

Aki igazi tavaszváró ünnepre vágyna, azoknak a Párizsi Karnevál nemcsak idén, de jövőre is ígéretes program lehet. A rendezvény nagy hagyományokkal rendelkező jól szervezett és színvonalas program hírében áll, amelynek népszerűsége talán csak a Nizzai virágkarnevállal vetekszik. A programok általában a Place Gambetta téren kezdődnek majd a menet elindul és 5 kerületen keresztül hömpölyög az utcákon. A karneváli kocsik, kosztümök, óriási marionett bábuk, utcaszínházasok, zsonglőrök és bohócok körülbelül este 19.00 órakor érkeznek meg a Place de l'Hotel de Ville-re.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Nagy Imre emlékműve a Pére Lachaise-ben

Ahogy elolvad a hó és felszáradnak, a sétautak a turisták szinte megszállják a Pere Lachaise-t, a világ leglátogatottabb, 48 hektáros temetőjét. A vezetett séták Moliére, Delacroix, Edit Piaf, Oscar Wilde, Apollinaire, Maria Callas, Jim Morrison és Chopin sírját is útba ejtik. A talpraesettebbek egy térkép segítségével maguk is bejárhatják ugyanezt az útvonalat. A Pere Lachaise egyébként ingyenesen látogatható.

A tavaszi séták címmel évente megrendezett rövidtúrák március végén indulnak. A párizsi Gymnase Henry de Montherlant-tól egy 10 kilométeres kört írnak le a sétálók. Az út a Bois de Boulogne vízesésig tart, innen a vállalkozóbb kedvűek egy második kört is tehetnek, egészen a La Défense modern tömbjéig. A séták lényege, hogy a résztvevők a tavaszi virágbomlás közepette felfedezzék a város legszebb és legeldugottabb zöld övezeteit. Részvételi díj 2 euró.

A fővároson kívül

15 kisebb település összefogásával Párizs közelében idén is megrendezik a Balineues Jazz Fesztivált. Helyszínenként 500 és 1000 férőhelyes létesítményekben szervezik a koncerteket és egyéb performanszokat. Seine St. Denis nevű elővárosi negyed könnyedén megközelíthető, ezért a fővárosiak is szívesen kiutaznak.

Szent Patrik napi ünnepségek lesznek a párizsi Disneyworldben arcfestéssel, kelta muzsikával és rengeteg tánccal. A TGV transzferek a nemzetközi reptér kettes termináljáról indulnak reggel 6 és este 10 óra között, szinte félóránként. A Disneyland körülbelül 20 percnyi vonatozásra található és mindössze 15 euróba kerül a jegy.

A fővárosból a sípályákhoz indulók számára a Courchevel síterepen megrendezett a Nemzetközi Pirotechnika Fesztivál ígérkezik látványosnak. Courchevel immár 20 éve szervez különböző látvány-tűzijáték bemutatókat és showkat. Peresze nem össze-vissza robbantgatnak a pirotechnikusok, hanem egy megadott témában koreografált tűzijátékkal készülnek. Március 10-ig tartó rendezvényen Franciaország, Ausztria, Portugália és Olaszország képviselteti magát. Az idei 9. fesztivál témája a "Téli álmok".

Nizza legjelentősebb téli programja a világ legnagyobb karneváljai közé tartozik. Több mint két héten át a város a karneváli ritmusban ég és ünnepi díszben tetszeleg. Március 8-ig húsz színpompás egyedileg tervezett platós kocsi vonul fel, a zenét pedig közel 1000 zenész biztosítja, akik a világkülönböző tájairól érkeznek.

Sz.K.