A szemétfeldolgozótól a sörfőzdéig - mit kínálnak a világ legjobb repterei?

Vágólapra másolva!
A legjobb vásárlóhelyek, a legkényelmesebb várók, különleges szolgáltatások és zöldfejlesztések. A jövő többfunkciós termináljai szemétfeldolgozók, kihelyezett modern művészeti centrumok, könyvtárak és élelmiszerpiacok egyben. Idén is érdemes lesz sétálgatni a tranzitokban.
Vágólapra másolva!

10-15 éve az utasok a legszebb ruháikat vették fel, ha repülőre ültek - mondják az utaskísérők. Mindenki jól öltözött volt és visszafogottan viselkedett a fedélzeten. Mára azonban a repülés elvesztette szinte minden báját, és lelketlen rutinná vált. A világ repterei sokszor inkább menekülttáborhoz hasonlítanak földön fekvő emberekkel, pelenkában rohangáló gyerekekkel, gazdátlan félpár cipőkkel és mosakodáshoz sorban álló tranzitutasokkal.

A világméretű utazási kedvvel többnyire csak a funkció párosult a reptereken. Nem nagyon számított más, csak az, hogy mennyire pontosak a járatok, milyen gyorsan, illetve milyen hatékonyan dolgozik a földi kiszolgáló személyzet. Az utasok amilyen hamar csak lehetett, el akarták érni úti céljaikat.

Az utóbbi években azonban funkció mellett mintha a kényelem és a fenntarthatóság is szerepet kapott volna a reptereken. A vásárlás mellett óriási jelentősége lett többek közt a holtidő hatékony eltöltésének, vagyis a pihenésnek, a kikapcsolódásnak és a rekreációnak. De vajon mit kínálnak ebből a szempontból a világ repterei?

Város a városban: Szingapúr, Changi reptér

Forrás: Wikipedia

Sok más reptérrel ellentétben a Changi termináljaiban megengedett az alvás. Erre a célra kialakított részlegekben nyugágyak, fotelok és zuhanykabinok állnak rendelkezésre. Ezenkívül uszoda, tornaterem, bevásárlóközpont szabadtéri kert és óriáscsúszda is található. Azok az utasok, akiknek 5 óránál hosszabb várakozási idővel kell számolniuk - a világon egyedülálló módon - szervezett városlátogatások keretében hagyhatják el a repteret. Öt terminálja imahelyekkel, kisközérttel, postával, orvosi rendelővel, gyógyszertárral, tetőkerttel, mozival, vonattal és elektromos taxival egy külön város képét formálja. Évente 32 millió utas csaknem 500 millió dollárt költ el nem repüléssel kapcsolatos kiadásokra, így a Changi reptér önmagában egy komplett megapolisz.

Oxigénterápia és reflexológia: New York, JFK

Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

A New York-i JFK termináljaiban élőzene, fogorvos, fitneszterem, masszőrszalon, és kozmetika is található. Az úgynevezett stresszoldó pontoknál masszázságyak és önkéntes masszőrök dolgoznak a felvizesedett lábakon és az elgémberedett hátakon. Népszerű a 15 perces oxigénterápia és az ugyancsak 10-15 perces reflexológia. Az ilyen jellegű szolgáltatások nemcsak időtöltésre, illetve pénzköltésre megfelelőek, de a repülés előtti és utáni időszakban igen hasznosak a szervezet számára.

Szemétfeldolgozó és piac, az idei év legnagyobb szenzációja: San Francisco, SFO

Az ötvenes évek közepén épült repülőtéren közel 10 éve tartanak a felújítási munkálatok. Ennek oka, hogy a város központja és az új terminál között új vasúti kapcsolatot is létesítettek. Az AirTrain lényege nemes egyszerűséggel az autós forgalom radikális csökkentése.

Forrás: Wikipedia/Andrew Choy

A környezettudatosság jegyében a T2-es terminál területén ugyancsak megvalósítottak néhány zöldfejlesztést. Ilyenek például a víztakarékos csatornarendszerek, a természetes megvilágítás és az egészen egyedülálló hulladékgyűjtők, amelyek tartalma azonnal komposztálható.

Itt az SFO-n mutatkozik be az első amerikai élelmiszerpiac is - legalábbis ami a reptereket illeti. A Food Marketplace-en helyi termelők, elsősorban bioélelmiszerei lesznek kaphatók. Az utazók számára ugyanilyen organikus termékeket szolgálnak majd fel a piac éttermeiben is - írja a Turizmus online. A T2-es terminál átadása alig egy hét múlva, április 9-én esedékes.

Sörfőzde, szolártető: Franz Joseph Strauss reptér, München

Ebben a számtalanszor díjazott müncheni légikikötőben az idén is érdemes lesz bóklászni. Egyedi technológiájának köszönhetően több természetes fény jut a terminálokba, vagyis lényegesen kevesebb energiát használnak. Egyedülálló és remek újítás az a különleges szigetelési eljárás, amelynek köszönhetően az utasok nem szenvednek sem a reptér zajától, sem pedig a fojtogató kerozinszagtól.

Forrás: Wikipedia

A müncheni továbbá azon kevés repterek közé tartozik, ahol az üzletekben kínált termékek árfekvése megegyezik a városban találtakkal, a sör pedig olcsóbb, (jelenleg 0,5 liter 2,40 euró) ráadásul helyben főzik. Állatbarátok a Zamperl nevű kutyabárban foglalhatnak helyet a kedvenceikkel, akik pedig 50 percnél tovább kénytelenek várakozni, szervezett reptértúrára indulhatnak.

Galéria, ami mindenkinek jó: Edinburgh és Jacksonville

Művészeti galériák kihelyezett és állandó tárlatok ugyancsak keresettek lettek. Tökéletes kikapcsolódás, igényes időtöltés, költségkímélő megoldás a repterek és a látogatók számára egyaránt, nem utolsó sorban óriási lehetőség az alkotók számára. Európában az edinburghi reptér kínál kéthavonta frissülő tárlatot. Aki vásárlási céllal (is) érkezne, az a reptér honlapján kiválaszthatja kedvenc képét, majd a helyszínen közelebbről is szemügyre veheti. A vásárlásról részletes leírást szintén a honlapon található, de a legelszántabbak paypallel azonnal fizethetnek.

Forrás: AFP/Derek Blair

Csaknem 6 millió utas nézelődik a floridai Jacksonville repterén kiállított művek között. Szobrok, fotográfiák, festmények, kerámiák egyaránt láthatók. A reptér egyébként nagyvonalúan fel is ajánlja falfelületeit és termeit közintézmények és kulturális szervezetek számára. Képzőművészeti kiállításokat a pekingi, az amszterdami és a szingapúri terminálokban is találhatunk.

A világ első reptéri könyvtára: Schipol, Amszterdam

Forrás: AFP/Koen Suyk

A holland fővárosban körülbelül egy éve üzemel a reptéri könyvtár. A világ első ilyen jellegű szolgáltatása éjjel-nappal várja az utazókat. Főleg holland művek, illetve azok 29 nyelvre lefordított változatai között válogathatunk. Hanganyagok szintén a holland előadókról szólnak, de ezek egyben remek lehetőséget kínálnak a helyi népzene megismeréséhez.