A IATA szerint a japán katasztrófa miatt visszaesik a légiforgalom

Vágólapra másolva!
A Japánban bekövetkezett természeti és környezeti katasztrófa nemzetközi légiforgalomra gyakorolt hatása az év második felére is áthúzódhat - közölte a nagy légitársaságokat tömörítő IATA nemzetközi légiforgalmi szövetség.
Vágólapra másolva!

Az IATA szerint az évi 62,5 milliárd dolláros, a menetrend szerinti globális nemzetközi légiforgalom 6,5 százalékát bonyolító, az iparág árbevételének 10 százalékát adó japán piacot sújtó csapás hosszú távú következményeit még nehéz lenne megítélni, de "a helyzet valószínűleg nem fog javulni az év második feléig, mire érezhetővé válik a helyreállítási munkák hatása".

A japán légiforgalomnak leginkább kitett piac Kína, ahol a nemzetközi forgalomból származó bevétel 23 százaléka japán viszonylatban keletkezik. Tajvan és Dél-Korea nemzetközi légiforgalmi bevételének 20 százaléka származik japán viszonylatból, míg Thaiföld esetében az arány 15 százalék, az Egyesült Államoknál 12, Hongkongnál 11, Szingapúrnál pedig 9 százalék.

A japán légiforgalomnak leginkább kitett európai ország Franciaország 7 százalékos nemzetközi légiforgalmi bevételi aránnyal. Németországban az arány 6, Nagy-Britanniában 3 százalék.