Köztisztviselőket küld az Everestre a nepáli kormány

Vágólapra másolva!
Hamarosan a nepáli kormány 15 köztisztviselője vág neki a világ legmagasabb hegycsúcsának, a Mount Everestnek, hogy első kézből szerezzen ismereteket arról, milyen gondokkal szembesül a Himalája.
Vágólapra másolva!

A közszolgák különböző minisztériumok állományában dolgoznak, többek közt a turizmus, az oktatás és a külügyek területéről érkeznek. Koruk 27 és 54 év között mozog, és az a céljuk, hogy a főszezonban, vagyis májusban érjenek fel a 8848 - más mérések szerint 8850 - méteres hegycsúcsra.

A 30 millió rúpiás (83,5 millió forintnak megfelelő összegű) expedíció költségeit az állam állja. A résztvevők abban bíznak, hogy a küldetés segíthet nekik megérteni az éghajlatváltozás és a tömegturizmus hatásait. "Ez lesz az első alkalom, hogy kormányalkalmazottak íróasztalukat hátrahagyva ilyen nehéz küldetésre vállalkoznak" - mondta a turizmusért felelős nepáli minisztérium szóvivője, az expedíció tagja. A tisztviselőknek nincs tapasztalatuk a mászásban, ezért hegymászók segítik őket.

A Kína és Nepál határán magasodó Mount Everest (Csomolungma) csúcsát eddig mintegy háromezren érték el azóta, hogy Edmund Hillary és Tenzing Norgay serpa 1953-ban először felért a világ legmagasabb pontjára.

A kormánycsapat már tavaly nyár óta készül az expedícióra, várhatóan április elején kel útra, hogy végrehajtsa a 75 naposra tervezett küldetést. "Kiképzőjük", Padam Ghale tapasztalt hegyi vezető azt mondta, biztos abban, hogy mind a tizenöten teljesíteni tudják a feladatot. "Szellemileg és fizikailag is készek a mászásra" - vélekedett a vezető, hozzátéve, hogy azért a hátralévő időben is további kemény munka vár a kormány képviselőire.