Február végén indulhatnak az egyiptomi charterek

Vágólapra másolva!
A charterjáratokat bérlő utazási irodák abban bíznak, hogy Egyiptomban úgy rendeződik a belpolitikai helyzet, hogy február végén, március közepén újra lehet indítani az egyiptomi járatokat.
Vágólapra másolva!

A Kartago Tours arról tájékoztatta kedden az MTI-t, hogy február végén újra kívánja indítani az egyiptomi járatokat, amennyiben rendeződik a helyi belpolitikai helyzet. Azok az utasok, akik ebben az időszakban, tehát február elején-közepén utaztak volna, választásuk szerint átfoglalhatnak más úti célra, illetve pénzvisszafizetésben részesülhetnek.

Hasonlóan nyilatkozott a Best Reisen utazási iroda is. Zám Tibor irodavezető azt mondta, mintegy ezer embert érinthet a jártok felfüggesztése februárban és márciusban. Ők is választhatnak más úti célt, visszakaphatják a már befizetett pénzüket, de maradhatnak az eredeti úti célnál is, egy későbbi indulással.

Zám Tibor arra számít, a belpolitikai helyzet rendezésétől függően március közepén lehetséges a jártok újraindítása. Mindkét utazási iroda azt mondta, az általuk már kifizetett, de elmaradt szolgáltatások rendezésénél lehetőség van arra, hogy a kifizetett összegeket későbbi járatra vagy foglalásokra beszámítsák a partnerek, így jelentős kár nem éri az utazásszervezőt.

A Kartago Toursnak jelenleg mintegy 300, a Best Reisennek majdnem 130 utasa üdül Egyiptom tengerparti városaiban. Ezek az utasok az utazási szerződés szerint, szombaton, illetve vasárnap utaznak haza. Az utazási irodák hétfőn délután döntöttek úgy, hogy felfüggesztik a charterjáratokat Egyiptomba a január 25-én kezdődött kormányellenes tüntetések miatt.

A Külügyminisztérium az egyiptomi nagyvárosok biztonsági helyzetének további romlása és a közbiztonsági helyzet egyelőre kiszámíthatatlan kimenetele miatt sorolta hétfőn az utazásra nem javasolt országok kategóriájába Egyiptomot.

A Külügyminisztérium honlapján azt közölte, hogy a kairói magyar nagykövetség jelentése és az utazási irodák helyi képviselőinek folyamatos tájékoztatása szerint a Vörös-tenger melletti üdülőhelyeken tartózkodó magyar turisták biztonságban vannak, szerződés szerinti visszautaztatásukról utazásszervezőjük gondoskodik.