A Teleki utcától a Place Pigalle-ig - Európa lepattant utcái

Vágólapra másolva!
Európa leginkább lepusztult utcáinak ötös listáján csaknem minden esetben turistalátványosságokat találunk, vagy ha még nem azok, előbb-utóbb majd azok lesznek. Európa leglepattantabb utcái között nincs budapesti, pedig lehetne. Times Online ezúttal Amszterdamot, Prágát, Hamburgot, Párizst és Athént "díjazta". 
Vágólapra másolva!

Mióta a nagyvárosok gettóiból turistalátványosság lettek, a városvezetők kevésbé aggódnak a romló vagy elhanyagolt, vagy kerületek miatt. A makulátlan parkok és az elegáns sugárutak után a turisták ugyanis kíváncsiságuktól hajtva egyre szívesebben koszolják össze a cipőjüket, és egyre nagyobb kedvvel merülnek el az urbánfolklór rejtelmeiben. Ezeket a kiruccanásokat egymás közt csak valóságtúrának becézik. Újabban az ilyen jellegű felfedező sétákhoz ma már kísérőt is biztosítnak az alternatív városnézéseket szervező irodák.

Idehaza a Józsefvárosnak sikerült öregbíteni nemzetközi hírnevén. Miközben az egyéni utazók főleg blogokon keresztül tájékoztatnak a legszegényebb utca hírében álló Teleki Sámuel, és a tökmaghéjtól ellepett hatodik kerületi Szondi utca különös hangulatáról, a szervezett sétákat keresők a Budapest Beyond iroda szervezésében indulhatnak "nyócker túrára". A háromórás szocio-kulturális interaktív séták a paloták és az omladozó gangok világában vezetnek, sőt az érdeklődők egy muzsikus cigánycsalád otthonában is vendégeskednek.

Makulátlan város márpedig nincs - állítják az utazók. Éppen ezért már az sem ront egy város imázsán, ha egy neves napilap rosszalló cikket közöl a felkapott nagyvárosok legszakadtabb utcáiról, illetve arról, hogy az egykor szebb napokat is megélt látványos közterek hogyan slamposadnak el.

Meglehet, a lomposság megítélése elég relatív, a Times Online toplistában szereplő öt közterület legfőbb ismérve, hogy ledér nők, a belőlük élősködő alvilági alakok, zsebmetszők és kábítószer árusok kedvelt terepe.

Reeperbahn, Hamburg

A kukkoldák, szexshoppok, kaszinók, sztriptízbárok és az erotikus show-műsorral hívogató lokálok egyértelműen jelzik, hogy ez nem a városi elit negyed. Aki elegáns kávéházakat és jómódú városi polgárokat keresne, rossz helyen jár. Reeperbahn már egy jó ideje Hamburg piros lámpás negyede. Ez itt - ahogy a helyiek mondják- a die sündige Meile, vagyis a bűnös mérföld, ettől függetlenül persze tévedhetnek erre turisták is. Itt található ugyanis többek közt az Operettszínház.

Forrás: AFP

Mellékutcái - mint amilyen a Davidstrasse - főleg a prostituáltak kedvelt helyei. Grose Freiheit, vagyis a Nagy Szabadság utcában főleg a szexbárok keresettek. A Salambo, Regina, Colibri, Safari bárok mellett a bordélyházak is forgalmasak. A Reeperbahn negyedbe a turistákon kívül mai napig sok Beatles rajongó jár, mert a 60-as években, több bárban - köztük a Star-Clubban, a Kaiserkellerben és a Top Tenben - is megfordult a zenekar, és viselkedésükkel legendássá vált botrányokat rendeztek.

Vencel tér, Prága

Az egykori prágai lópiac helyszíne, a TimesOnline szerint erősen slamposodik. Az új városrész kulturális központja és egyben legfőbb turistalátványossága olyan forgalmas, hogy a könnyű szórakozásra csábító prostituáltak és drogdílerek is itt vertek tanyát.

Forrás: AFP

A városvezetés egy korábbi határozat értelmében a hot-dog árusokat is próbálná a téren kívül tartani, és fokozott rendőri felügyelet mellett az alvilági alakokat valahogy kordában tartani. A rendőrök egyébként kapóra jöhetnek a turistáknak is, ha éppen bámészkodás közben kirabolnák őket. Erre ugyanis statisztikák szerint a Vencel téren elég nagy esély van.

Omonia tér, Athén

A hatvanas években fénykorát élő vibráló, modern, gyönyörűen parkosított athéni városközpont mondhatni levitézlett. Az Omonia magyar szemmel nézve leginkább a Moszkva térre hasonlít, ahol lumpen alakok, vendégmunkások próbálnak boldogulni. A legtöbb turista érinti ezt a teret, mert a közelben jónéhány látványosság található. Igaz az utazóknak nincs sok összehasonlítási alapjuk az egykor szebb napokat is megért Omonia tér kapcsán, de az valószínűleg egyből feltűnik nekik, hogy errefelé a hölgyek igen lengén öltöznek és sok kétes külsejű alak lézeng tétlenül.

Place Pigalle, Párizs

Forrás: AFP

A Montmartre közelében húzódó Pigalle-on is működik egy Erotika Múzeum. Ez Párizs egyetlen, késő éjszakáig nyitva tartó tárlata. Az utcán százával üzemelnek a szexbárok és az óvszer automaták, hemzsegnek a zsebesek a csencselők és a prostik. Igaz a Moulin Rouge nagyszámban vonzza a turistákat, a hírnevét félte őrző Párizs inkább a Szajna jobb partját és a Champs-Elyséest ajánlja a sétálni vágyók figyelmébe. A helyiek szerint egy időben a fiatal párok előszeretettel vásároltak befektetési céllal lakásokat a környéken. Gondosan felújították őket, de a negyed nem tudott kellőképpen ráerősíteni az évszázados sármjára. Ezzel szemben egyre több járőröző rendőrt és fura alakot látni a környéken.

Damstraat, Amszterdam

Kurtizánok, zsebmetszők, és mindenféle haramiák otthonául szolgáló Damstraat valóban nem a legszebb amszterdami utca. Viszont a híre mára olyan nagy lett, hogy azon már nem fog egyetlen rosszalló cikk sem. A Damstraat tulajdonképpen a vöröslámpás negyedbe vezető főutca, ahol szexklubbok és sztriptíz bárok sorakoznak, de a nagy forgalom miatt jónéhány turisztikai szolgáltató is idetelepedett. Biciklibérlőt és középkategóriás szállodát például minden gond nélkül találhatunk a környéken.

A különleges igényegek kielégítő boltokon a Damstraaton üzemel az Erotika Múzeum. Egy 17. századi raktárépületben három emeleten keresztül lehet bámészkodni. A belépő 7 euró. Az Erotika Múzeumban nemcsak a bohém negyed történetéről tudhatnak meg többet az érdeklődők, de megnézhetnek egy-két erotikus képet és művészeti alkotást, köztük néhány John Lennon litográfiát is.

Összességében tehát, aki a Damstraatba készül, tudja, hogy hova jön. Szeméttel, mocsokkal, a sikátorokban szervezkedő gangekkel nagy eséllyel találkozhat. Ez az 1900-as évek óta így volt, és valószínűleg még így is lesz egy darabig.