Az illatok földje - Provence tavasszal

Vágólapra másolva!
Az utazási irodák kínálatának állandó listása idén is vonzó úti cél lesz. A visszajáró turisták azonban állítják, hogy a provence-i vidék késő tavasszal, a levendulavirágzás előtt a legszebb.
Vágólapra másolva!

Provence-ban közel 32 ezer négyzetkilométernyi területén négymillió ember lakik, akik a tartomány keleti részén többnyire a turizmusból, míg a nyugati területeken inkább az iparból próbálnak megélni. A nyugati rész sűrűbben is lakott, mert jóllehet a turisták érdeklődése töretlennek tűnik, az emberek mégis a gyárak és nagyvállalatok kínálta biztos munkalehetőségben hisznek. Az Aix-en Provence-i kalapgyárban például több mint kétezren dolgoznak. A gazdaságok szintén nagyszámban alkalmaznak munkaerőt, főleg a levendulaföldeken, amelyek nagy része egyben turistalátványosság. A levendula virágzása június második felében kezdődik és július közepéig esetenként augusztusig tart. Ilyenkor sajátos illat köntösbe bújuk a táj.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Akik még soha nem jártak ezeken a tájakon, június első hetére most alig 100 ezer forintért foglalhatnak. A 3-5 napos körutak alkalmával megismerhetik a legfontosabb városokat, a francia Riviérát, a legbájosabb falvakat, a legszebb levendulamezőket, ezen kívül pastit (helyi aperitif) kóstolhatnak és megismerhetik a lecsó kistestvérét, a cukkínivel készített ratatouillet. Míg a csoportos turisták az idegenevezetésnek, az egyéni utazók a kötetlen programnak örvendhetnek. Az alábbi városokat azonban mindenképpen érdemes felkeresni.

Avignon: a pápák városa

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Avignon a XIV. században a nagy egyházszakadás idején, hét évtizeden át a pápák városa volt. Ez az 1309-1376-ig tartó időszak páratlan virágzást hozott a település életében. Ekkor épült a város legnevezetesebb épülete, a Pápai palota, amely a kor egyik legnagyobb ilyen jellegű épülete lett.

A városnézéseket az Avignon passion kártyával érdemes megejteni. Ezzel az Avignon és a folyó túlpartján húzódó Villeneuve műemlékeit, múzeumait fedezhetjük fel, de használhatjuk a szervezett városnéző sétákon, illetve kirándulásokon. A kártya érdekessége, hogy az első megtekintett intézményben, kiránduláson vagy sétán a turisták teljes árat fizetnek, majd a jeggyel kapott útlevéllel egyéni és családi (max. 5 fő) kedvezményeket kaphatnak minden további helyszínen, amit meglátogatnak.

Aix-en-Provence: Séta Cezanne-al

A városnépszerűsége azért is töretlen, mert művészete és a természet szépsége sajátosan elegyedik. Aix-en-Provence-t például jellegzetes dél-francia falvak tarka kertjei veszik körül, amelyek igazi kirándulóhelyeket jelentenek.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A kulturális örökség után érdeklődők Cézanne, Stendhal, Zola, és Mistral hagyományait fedezhetik fel. Ezek közül a legnépszerűbb "C" jelzéssel ellátott, egyénileg is felfedezhető Cézanne séta. Március végén a városra oly jellemző hatalmas platánfák is rügyeznek és szintén híres városi szökőkutakban is megindul a víz.

Grasse: a parfümgyártás központja

A tartomány keleti részében, Cannes-tól északra található Grasse, a hegyoldalba meredeken kapaszkodó igazi parfümváros,a francia parfümgyártás központja. Üzemlátogatást is lehet tenni, ahol rendszerint az illatok palackba mentését mutatják be a turistáknak, de ugyanilyen érdekes a korhű öreg gyár, ahol hatalmas tartályokban főzik a virágszirmot, és keverik az illatokat. Vásárlásokat a Fragonard-ban vagyis a Parfüm Múzeumban intézhetünk.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Akik gyalogosan szeretnék bejárni a levendula mezőket, azoknak ajánljuk a Sault és Aurel közötti 5 km-es, turistajelzéssel ellátott 1 óra 40 perces túraútvonalat. Gyárlátogatásokat Manosque-ban (L'Occitane) és Grignanban szervezik (Durance). Ezek ingyenesek és körülbelül 1 órásak.

Marseille: lelke és száz negyede van

Kr.e. 600-ban görög hajósok alapították a várost Massalia néven, és a helyiek szerint a városnak azóta lelke van. A Marseilles-ben élő másfélmillió ember sajátjaként vigyáz a város szépségére, jó hírnevére. Száznál is több quartier, azaz kis negyed található benne, és mindegyik saját templommal, játszótérrel büszkélkedik.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Kedvelt turistalátványosság Ifszigete és a rajta található erőd, ahol Dumaselbeszélése szerint Monte-Christo raboskodott. A sziget - amely a XVI. századig lakatlan volt - olyan pici, hogy szinte csak az 1516-ban I. Károly parancsára épített erődítmény fér el rajta. Ez az épület 1528-tól kezdve évszázadokon keresztül, kizárólag börtönként funkcionált. A látványosság csak kishajóval közelíthető meg.

St. Tropez: nem olcsó mulattság

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Az Azúr-part Velencéjének is nevezett városka, - amely sztárok pihenő és egyben találkozóhelye - tulajdonképpen egy luxuskikötőre épült. A francia Riviéra 40 km hosszú partszakaszán a plázs nagy része szabad strand. Mentontól Antibes-ig kavicsos, Juan-les-Pins-től homokos részeket találunk. Szállást jelenleg a szokásosnál olcsóbban, akár 60 euróért is lehet találni, ami helyi viszonylatban meglepően olcsónak számít. Hotel Lou Cagnardban például most 58 eurótól indulnak a szobaárak. A Hotel des Lices-ben kifejezetten ízléses szobákban szállhatunk meg alig néhány euróval magasabb áron

Nizza: akár fillérekből is

Nizza egy külön nyaralást is megér, igaz a fapadosok legközelebb csak Bécsből indulnak. A francia Riviéra fővárosa egy ideje a kispénztárcás utazókra is gondol, és városszerte kínál filléres programokat. Már csak ezért is érdemes beiktatni a provence-i körutakba.

Forrás: Kotasik
Forrás: Kotasik

St. Tropezhez hasonlóan a fizetős fürdőhelyek mellett vannak szabad strandok is, sőt mozgáskorlátozottak számára fenntartott partszakaszokat is találunk. Akik kora tavasszal érkeznek a fürdés helyett a városnézéssel tölthetik az időt. A vezetett séták csupán 12 euróba kerülnek, de az olcsó tömegközlekedésnek köszönhetően (1 euró egy átszállási lehetőséggel) villamosról is remekül lehet bámészkodni.