Lopakodószerű utasszállítón utazunk a jövőben

Vágólapra másolva!
A NASA forradalmian új utasszállító repülőgépek tervezésébe kezdett, amelyek nagyobb sebességre lesznek képesek a jelenlegi típusoknál és jóval kevesebb káros anyagot bocsátanak majd a levegőbe. A gépek legkorábban 2025-ben szállhatnak fel.  
Vágólapra másolva!

Az elmúlt év végén a NASA szerződést kötött három tervezőcsapattal a Lockheed Martin, a Northrop Grumman és Boeing repülőgépgyártókkal, hogy 2011-ben dolgozzanak ki repülőgépterveket, amelyeknél forradalmian új megoldásokat alkalmaznak. A három csapat már közzétett néhány látványtervet a repülőgépekről.

Forrás: NASA

A Boeing például a Lopakodó-bombázókhoz hasonló utasszállítót képzel el, de van olyan terv is, ahol a gép egyetlen hajtóműve a farokrész alatt kapott helyet.

Forrás: NASA

A repülőgépek mindegyike a hangsebesség 85 százalékával repül majd a tervek szerint, a hatótávolságuk 11 ezer kilométer fölött lesz és egyszerre akár 50 tonnányi terhet is szállíthatnak.

Forrás: NASA

A NASA honlapja szerint mindegyik repülőgép a jelenlegieknél kisebb zajt bocsátanak ki, kevesebb üzemanyagot használna fel és kevésbé szennyeznék a levegőt. Idén a három tervezőcsapat feladata az lesz, hogy szimulációkat és különböző teszteket hajtsanak végre annak érdekében, hogy az év végén az ő modelljük nyerje el a NASA megrendelését.