Csúnya kudarc a süllyedő dubaji mesterséges sziget

Vágólapra másolva!
A néhány éve nagy médianyilvánosság mellett felavatott híres dubaji mesterséges szigetrendszer, a The World a legújabb mérések szerint fokozatosan visszasüllyed a tengerbe.
Vágólapra másolva!

A luxushotelekkel, villákkal épített, a Föld országait és kontinenseit formázó szigetcsoport több darabját milliomosok vásárolták meg, köztük Elton John és Sir Richard Branson. A Dubaj partjainál fekvő szigeteket csak hajóval, vagy motorcsónakkal lehet megközelíteni.

A mesterséges szigeteket alkotó homokzátonyok ugyanakkor fokozatosan erodálódnak és a szigetek közötti hajóútvonalak is egyre töltődnek fel. Furcsamód a szigetek mindegyike lakatlan, egyet - a Grönlandot formázót - leszámítva, amelyik éppen a dubaji uralkodó tulajdonában van. A legtöbb földdarabon a válság miatt félbe, vagy el sem kezdődött a tervezett építkezés - írja a The Telegraph.

A The World fejlesztője és építtetője, az állami tulajdonban lévő Nakheel konglomerátumot 2009-ben segítette ki az uralkodócsalád, ugyanis a cég nem kevesebb mint 25 milliárd dolláros adósságot halmozott fel az év végére.

A mesterséges szigetcsoport a dubaji partokról alig látható, a levegőből, vagy műholdfelvételekről viszont látványosan rajzolódik ki a térképet formázó szigetcsoport. Az elhagyatottság ellenére a Nakheel adatai szerint a szigetcsoport 70 százalékát eladták az érdeklődőknek. Több vásárló is felfüggesztette a fejlesztési munkálatokat, miután a dubaji ingatlanárak egy év alatt 50 százalékkal csökkentek.

A Nakheel ráadásul egy bírósági per elé is néz a közeljövőben, ugyanis a Penguin Marine nevű cég pert indított a fejlesztések elmaradása miatt a kivitelező ellen. A Penguin Marine közel 1 millió fontot fizet évente a Nakheelnek azért, hogy turistahajó-járatokat üzemeltethessen Dubaj és a mesterséges szigetek között, de mivel az építkezések állnak, a turisták sem kíváncsiak a Thw Worldre.

A Nakheel elismerte ugyan, hogy jelenleg állnak a fejlesztések, de ígéretet tett arra, hogy a beruházást a tervek szerint befejezik. A cég szóvivője egyúttal közölte, hogy a három éve folyamatosan tartó saját méréseik szerint a szigetek nem veszítettek jelentős mértékben alakjukból és méretükből.