Pert indít a Qantas a Rolls-Royce ellen a hajtóműhibák miatt

Vágólapra másolva!
Keresetet nyújtott be a Qantas ausztrál légitársaság a kis híján repülőgép-katasztrófához vezető, meghibásodott hajtóművet gyártó Rolls-Royce cég ellen, de továbbra is nyitott a peren kívüli megegyezésre.
Vágólapra másolva!

A légitársaság közölte csütörtökön, hogy azért nyújtotta be a keresetet az ausztrál szövetségi bíróságon, hogy lehetővé tegye a jogi eljárás megindítását, amennyiben peren kívül nem sikerül megegyezni a Rolls-Royce-szal a kártérítés összegében.

A Qantas szerint a keresetben nincsenek számszerűsített összegek, mivel még folyik a baleset következtében keletkezett károk felmérése, amelyek az A380-as utasszállító repülőgépek üzemeltetésének felfüggesztéséből, illetve a gépek kiszolgálását szolgáló intézkedésekből adódnak. Egyes becslések szerint a Qantas közel 60 millió dolláros bevételkiesést könyvelt el emiatt.

A Qantas egyik ilyen típusú gépe motorhiba miatt kényszerleszállást hajtott végre november elején a szingapúri repülőtéren, mert olajtűz következtében a levegőben levált a hajtómű egy darabja. A majdnem katasztrófával végződő kényszerleszállás után a társaság mind a hat A380-asának megtiltották a repülést. A Qantas háromhetes szünet után, a múlt szombaton ismét forgalomba állított két Airbus 380-ast.

Az ausztrál közlekedésbiztonsági hivatal (ATSB) csütörtöki közleménye szerint a balesetet egy olajcső illesztési problémái okozták. Olajszivárgás keletkezett a hajtómű olyan részében, ahol rendkívül forró gázok vannak: az elégett üzemanyag és a levegő elegye. Ha az olaj érintkezésben lép velük, akkor lángra lobban.

Az ATSB szerint lehetséges, hogy gyártási hibáról van szó, az összes Trent 900-as hajtóműben meg kell vizsgálni a problémás területet, és ki kell vonni a forgalomból azokat, amelyekben ilyesfajta olajszivárgást észlelnek.