Napfény a mínuszokban - téli nyaralóhelyek a közelben

Vágólapra másolva!
Nem kell feltétlenül tízórás repülőút ahhoz, hogy a hideg magyarországi időjárásból kiszabaduljunk, és magunkba szívjunk egy kis meleg napsütést a téli hónapokban. Korlátos számban, de Európában is van néhány lehetőség.
Vágólapra másolva!

Olyan szerencséje csak ritkán van az embernek, mint e cikk írójának néhány éve, amikor szilveszterezni indult a szicíliai Palermóba, és legnagyobb meglepetésére szilveszter napján 31 fokos rekkenő hőség fogadta a város Capogallo nevű strandján. Ha ekkora mázlink nem is mindig lehet, ilyenkor télen sem kell feltétlenül Ázsiába, vagy a karib-térségbe utazni, ha meleget akarunk. A telelés célpontjának kiválasztása előtt fontos utánanéznünk, hogy a kiszemelt nyaralóhelyen milyen az időjárás az utazás tervezett időpontjában. Erre bármelyik időjárási portál alkalmas, például a Weather.com is.

Európában a Kanári-szigetek

Európában ezekben a hónapokban meglehetősen korlátozottak a lehetőségeink, ha melegebb tájakra vágyunk, de korántsem lehetetlen az ügy. Két hely jöhet szóba leginkább, Portugália déli része, Algarve, vagy valamelyik kedvelt spanyol üdülősziget. Utóbbiak közül a legalkalmasabb a marokkói partok közelében, az Atlanti-óceánban fekvő Kanári-szigetek, ahol decembertől februárig meleg, tavaszias időjárás várja a turistákat. A 25-27 fokos hőmérséklet mellett a tenger vize sem hűl le annyira, hogy kellemetlen legyen a fürdőzés.

Forrás: AFP

Tenerife partjainak hosszúságához képest kevés homokos szakaszt találunk itt. Ezeken a részeken szabadstrandokat alakítottak ki, melyek bármikor igénybe vehetőek. A felállított napágyak és napernyők darabjáért viszont 3-4 eurót kell fizetni, függetlenül attól, hogy mennyi időre kívánjuk bérelni.

Szállások tekintetében is bőséges a kínálat, az olcsóbb 50-60 eurós apartmanoktól kezdve egészen a luxus kategóriáig. Kétcsillagos tengerparti szállodát már 165 euróért is találtunk hét éjszakára, a legolcsóbb háromcsillagos szállásért pedig 186 eurót kell fizetnünk személyenként egy teljes hétre. Természetesen csomagban, a repülőjeggyel együtt is megvásárolhatjuk a kanári-szigeteki téli nyaralást: a Neckermann utazási irodában például már 112 ezer forintos alapártól találtunk egyhetes utazást decemberi időpontra.

Ha valaki pedig egyénileg szeretne utazni, budapesti indulással közvetlen fapados csatlakozást nem talál, de megoldható a dolog két fapados légitársaság, a Wizz Air és a Ryanair járatainak kombinálásával, madridi, illetve barcelonai átszállással. Ez a legolcsóbb verzió december 10-től egy hétre 59 ezer forintba kerül illetékekkel a Skyscanner adatai szerint. Bécsi indulással is érdemes megnézni a szóba jöhető járatokat, bár ugyanerre az időpontra így 76 ezer forintért találtuk a legolcsóbb kombinációt. Spanyolországból több fapados cég is repül a szigetekre, érdemes kipróbálni a Vueling, vagy a Spanair honlapját.

Törökország déli partvidéke

Forrás: AFP

Bár nincs túlságosan messze, mediterrán éghajlata miatt Törökország déli részén, a Földközi-tenger partvidékén lévő török riviéra is alkalmas lehet egy melegebb téli vakáció eltöltésére. Az idevaló eljutásra ma már számtalan lehetőség kínálkozik a hazai piacon, a charter repülőgépek többsége mégis a nyugati partvidék legnagyobb városában, Antalyában száll le. A viruló és egyre fejlődő város, árnyas, pálmasoros utakkal, festői szépségű régi negyedekkel és vonzó, nemrég felújított kikötővel várja a látogatók ezreit minden évben. A város a Konyaalt és a Lara homokos tengerpart között terül el, mögötte díszletszerű sziklás hegyoldal. Keletre a szép, hosszú parti sávon források, vízesések zúdulnak a magas sziklákról a tengerbe. A táj árnyas erdőkkel, tavakkal folytatódik, és klímája az egyik legjobb a világon. A török riviérára a Neckermann 136 ezer forintos alapártól kínál egyhetes nyaralást ötcsillagos szállodában, Belek városában.

Ha egyénileg szerveznénk a kiruccanást, nem árt, ha rugalmasan kezeljük az indulási időpontokat, és az olcsó repülőjegyekhez igazítjuk az indulást. A kiválasztott december 10-i időpontra nagyon drága, 190 ezer forint fölötti jegyárakat kaptunk, de ha gondosan választjuk meg az időpontokat, ennél jóval kedvezőbben is megúszhatjuk. A Booking.comon pedig már 25 euróért találtunk háromcsillagos szállodai szobát Antalyában.

Ciprus, akár síléccel is

Ciprus szigete is ideális célpont a téli nyaraláshoz. A sziget adottsága, hogy homokos partja és hófödte hegycsúcsa is van, ami kimeríthetetlen örömforrás a turistáknak. Bármennyire is hihetetlen, Cipruson időnként még síelni is lehet. A sziget amúgy is az aktív pihenés központja, főleg a téli szezonban. Kedvező hóviszonyok esetén a reggeli siklás után délután már röplabdázhatunk is a strand homokján, ami semmi máshoz nem hasonlítható élményt kínál az ide látogatóknak.

Ciprusra 72 ezer forintos alapáron kínál utazást a Budavártours decemberi indulással. Az egyhetes nyaralás árában a repülőjegy és a 2 csillagos szállodai elhelyezés tartozik bele. Egyéni szervezésben 93 ezer forintot kell kifizetni a repülőjegyért a Malév járatára, egy éjszakai szállást Larnakában egy 3 csillagos tengerparti szállodában pedig 54 euróért találhatunk.