Az öt legjobb sziget Thaiföldön

Vágólapra másolva!
Évek óta Thaiföld a legnépszerűbb tengerentúli nyaralóhely a magyar turisták körében. Bár az országban temérdek a látnivaló, a meleget és napsütést kereső utazók mégis inkább a szigeteket részesítik előnyben. Körképünkben a népszerű és a kevésbé ismert egzotikumok között válogattunk Phukettől Koh Makig.   
Vágólapra másolva!

Phuket: strandok, bulik és tömeg

A magyar turisták első számú célpontja, a leghíresebb thaiföldi nyaralóhely, Phuket szigete az Andamán-tengeren. Ez az ország legnépszerűbb és legfelkapottabb üdülőhelye, évről évre egyre több turista érkezik ide Magyarországról, többségül charterjáratokkal. A szállodák és üdülők legnagyobb része a nyugati partvidéken, az Andamán-tengerre néző oldalon, a nagy homokos partszakaszok mentén helyezkedik el. Phuket előnye és hátránya is egyben a többi szigetnél fejlettebb infrastruktúra. Széles autóutak - már-már autópályák - szelik át a szigetet északról délfelé, hatalmas szállodakomplexumok és golfpályák várják a vendégeket, és a hasonló nevű város is komoly méretű településnek számít. Ennek ellenére Phuketen is találhat az ember magának egy eldugott szegletet, ha akar.

Forrás: AFP
Kata beach Phuketen

Az igazán nyüzsgő partszakaszok a sziget délnyugati szegletében lévő Karon, Kamala és Patong strandok: itt egymást érik a nagy szállodák, bevásárlóközpontok és éttermek. Aki a mozgalmas éjszakai életet keresi, itt foglaljon magának szállást. Kevésbé zsúfolt az ezektől délre található Kata beach, vagy az északi részen lévő, a 2004-es cunami idején a legnagyobb pusztítást elszenvedő Kao Lak partvidéke.

Kihagyhatatlan látnivaló a sziget nyüzsgő központja, a Patong beach és a keleti oldalról 40 percnyi hajóúttal elérhető James Bond-sziget, ahol a tengerből kiemelkedő sziklaszigetek között remek kajaktúrákat lehet tenni.

Bangkokból több légitársaság is jár a szigetre, érdemes megnézni a legnagyobb ázsiai fapados, az Air Asia, a Bangkok Airways vagy a legnagyobb thaiföldi légitársaság, a Thai Airways honlapját a belföldi járatokért.

Samui

Szintén sokak által látogatott, de már csak méretei miatt is elviselhetőbb parányi sziget, a Sziámi-öböl nyugat felében található Koh Samui. Kevésbé zsúfolt és nyüzsgő, mint Phuket, de azért itt is van éjszakai élet. Ide kétféle módon juthat el a turista Bangkokból, egy másfél órás repülőúttal, illetve egy sokkal komplikáltabb és időigényesebb módon: vonattal és hajóval.

Bár az utóbbi években Samui is egyre ismertebb a turisták körében, itt nincs az a tömeg-érzete az embernek, mint Phuketen. Szállodákból és tengerparti bungalókból természetesen itt sincs hiány, de ezek főleg a sziget északi és északkeleti partjain (Mae Nam, Bo Phut és Chaweng) helyezkednek el. Ha valaki igazán nyugalmas helyszínt keres a nyaralásához, kicsit délebbre kell mennie Samuin.

Forrás: AFP
Szálloda a Chaweng beachen

Mivel a sziget nem túl nagy, kellemes egynapos túrákat tehetünk a különböző látnivalókhoz. A szigeten gyakorlatilag egyetlen főbb út vezet körbe, amelyen haladva mindenhova kényelmesen eljuthatunk. A motor a sziget bejárására a legkényelmesebb és nem utolsó sorban legolcsóbb módszer. Egy napra egy kétszemélyes motor már 150-200 bahtért (1200 Ft) kikölcsönözhető.

Samuiról egy óra alatt Koh Tao szigetére juthatunk motorcsónakon, amelyekből több tucat áll rendelkezésre a kikötőben. A parányi Koh Tao a búvárok paradicsoma, de felszerelés nélkül is érdemes úszkálni a partmenti vizekben, a halak az ember kezéből is elfogadják a felkínált falatokat.

Koh Phangan, a partik szigete

A sziget leginkább a full moon-partikról híres, amelyeket évente több alkalommal rendeznek, de nem Samui szigetén, hanem a szomszédos Koh Phanganon. A nemzetközi és helyi DJ-k által celebrált bulin a technótól a reggae-ig szinte minden elektronikus műfaj megtalálható.

Forrás: AFP
Full moon party Koh Phanganon

A rendezvény központja a Haad Rin beachen van, ahol rendszerint 20-30 ezer fiatal tombol a homokos tengerparton, de természetesen több kisebb-nagyobb helyszín közül lehet válogatni. A partikhoz a holdfény mellett hatalmas tábortüzek és fáklyák, na meg a tenger adja a díszletet. Aki egyszer részt vesz egy full moon-partin Koh Panganon, felejthetetlen élményben lesz része, és egészen biztosan visszatér a szigetre.

Koh Chang, az elefántok szigete

A sziget Bangkokból akár autóval is elérhető, bár így az út mintegy hét óráig tart. Repülővel 45 percig kell csak utaznunk Trat városáig, ahonnan még egy rövidebb kompút vár ránk, míg a szigetre érünk. Koh Chang Thaiföld második legnagyobb szigete, nevét pedig elefántra hasonlító alakjáról kapta. Itt található Délkelet-Ázsia legnagyobb tengeri nemzeti parkja, amely mintegy 82 kisebb-nagyobb szigetet és zátonyt foglal magába, és remek búvárkodási lehetőségeket kínál.

Rövidfilm Thaiföldről

A szigetet csak most fedezi fel magának a hatalmas turisztikai iparág, de Koh Chang földrajzi adottságai szerencsére nem teszik lehetővé a hatalmas betonmonstrumok építését - a szigeten egyetlen út vezet körbe, középen pedig hatalmas, dzsungellel benőtt hegyek sorakoznak, így egész egyszerűen hely sincs a nagy szállodáknak. Ezen oknál fogva a szigeten talán soha nem lesz akkora tömeg, mint Phuketen.

A legjobb strandok és a leghangulatosabb falvak a sziget nyugati partvonala mentén sorakoznak, a part menti úton haladva éttermek, kávézók, apró boltok és búvárközpontok váltogatják egymást, feltétlenül ajánljuk a sziget egyik legszebb vízesése, a Klong Plu felkeresését, amely a hasonló nevű nemzeti park bejáratától 30-40 perces sétával érhető el. Ha elegendő mennyiségű víz van a patakban, még meg is mártózhatunk a jéghideg vízben.

A szigeten járva nem szabad kihagyni a búvárkodást vagy a felszerelést és tapasztalatot nem igénylő snorkel-túrát. Az erre leginkább alkalmas vizek a sziget déli részén, illetve a partoktól déli irányban találhatók. A part menti falvak mindegyikében találhatunk magunknak megfelelő búvárközpontot, ahol hajót és felszerelést is biztosítanak a túrához. Az árban általában napi két-három merülés és az étkezés is benne foglaltatik.

Koh Mak, a világ végén

Még ennél is ismeretlenebb és sokkal kevésbé beépített sziget Koh Mak, amelyet olyan utazóknak ajánlunk elsősorban, akik hosszabb ideig maradnának a környéken. Kevés szálloda, csupán néhány üzlet és étterem, több ezer pálmafa és csendes, nyugodt fehér homokos partok várják azokat, akik a nyugalmas nyaralást keresik.

A szigeten taxik és buszok is közlekednek, de egy szigettúrát nem kell két óránál hosszabbra tervezni, ennyi idő alatt ugyanis kényelmesen bejárható a földdarab.

A szigeten nincs repülőtér, leggyorsabban úgy juthatunk el ide, ha Bangkokból Trat városáig repülünk vagy buszozunk, innen pedig iránytaxi és komp segítségével megyünk tovább. A sziget legszebb strandjai az Ao Kao és az Ao Soun Yai.