Vonul a garda Tihanyban

Vágólapra másolva!
A garda a Balaton egyik legrégebbi halfaja, ilyenkor ősszel csapatostul gyűlnek a tihanyi kútban. A hal tiszteletére rendezett fesztivál csúcspontja a hagyományos gardasütés, de nem maradhat el a tihanyi borok kóstolója sem. 
Vágólapra másolva!

Tihanyban kilencedik alkalommal rendezik meg ezen a hétvégén a Garda Fesztivált. Már maga a tény, hogy egy hal "tiszteletére" fesztivált rendeznek, mutatja, milyen jelentőséggel bír az itt élők számára.

A garda a Balaton egyik legrégebbi halfaja, már a jégkorszak után megjelent hazánk területén. Eredetileg a tengerben él és onnan vándorol az édesvizek felé. Természetesen az itt honos gardák már egész életüket édesvízben töltik. Vándorlási szokásuk azonban még a mai napig megfigyelhető. Az őszi időben csapatostul érkeznek a Tihanyi kútba, ilyenkor sötétlik a víz a garda rajoktól. A Balatonon előszeretettel horgásznak célzottan gardára, korábban jelentős mennyiségben halászták is, akkoriban számos tihanyi családnak jelentett megélhetési forrást a garda halászat. A garda jelentőségére utal, hogy Tihany város új címerébe is belekerült.

Forrás: MTI

A fesztivál is a halászattal kezdődik. Az érdeklődők testközelből élvezhetik a nem mindennapi műveletet. Érdekesség, hogy a fesztivál alkalmával a halászaton részt vesznek olyan idős helybéliek is, akik még a régi, hagyományos garda halászatokon is ott voltak. A hajók kikötése után a zsákmányt az Tihanyi Apátsághoz viszik, ahol a megáldják. A hangulatos menet végállomása a Visszhang domb, itt veszi kezdetét a garda sütés és a további programok központja is itt található. A sütés is hagyományos módon történik: a szőlővenyigére húzott paprikáslisztben megforgatott, beirdalt gardákat parázson sütik meg.

A garda mellett természetesen a kiváló helyi boroknak is főszerep jut a hétvége során. Sor kerül az újbor megáldására és borrendi avatásra is. A második napon sem maradunk gasztronómiai élmények nélkül. Ekkor rendezik meg a halászléfőző verseny, melynek eredményét személyesen is megtapasztalhatjuk, az elkészült ételekből kóstolót kap minden érdeklődő.