Kölcsönzéssel olcsóbban jön ki a sítúra

Vágólapra másolva!
Bár nincs értékelhető méretű hegyünk, így szinte síhagyományaink sincsenek, a téli hónapokban több tízezer magyar vakszoltatja le léceit, tisztogatja bakancsait és kel útra valamelyik szomszédos, vagy épp nem szomszédos ország síterepére, hogy néhány napig hódoljon szenvedélyének. A síelés nem olcsó sport, főleg, ha nulláról kezdjük, de egy-egy felszerelési darab hosszú évekre kitart, így aki komolyan gondolja, érdemes beruháznia. A minimálisan szükséges felszerelések nagyjából 65 ezer forintba kerülnek újonnan, használt darabokhoz ennél jóval olcsóbban is hozzájuthatunk.   
Vágólapra másolva!

A 90-es évek közepén az egyetemi, főiskolai sítúrák elsőszámú célpontja Donovaly, jobb esetben a Chopok északi oldala volt, ahol maga a síelés, mint sporttevékenység másod-, vagy harmadrangú tényezőnek számított, sokkal inkább számított a megfelelő mennyiségű becherovka - még inkább, a chopoki kabinos lift mellett kapható zseniális demenovka horka - és Arany fácán bevitele, mint a szlalomozás tökéletesítése.

Akkoriban egy-egy jobb minőségű Head léccel, vagy Rossignol bakanccsal nagyot lehetett villantani a hüttékben, de a többség kénytelen volt megelégedni a kollégiumi kölcsönzőkből szerzett egycsatos förmedvényekkel, életlen ősöreg lécekkel és a Metróban 12 ezer forintos - akkor csillagászati - összegért vásárolt kezeslábas uv-színű síoverállal.

Akit elkapott a sízés élvezete, nem állhatott meg itt, hanem fokozatosan, börzéken, használt lécekkel kezdve szép lassan szerezte be és fejlesztette felszerelését. Az első darabok leginkább a használt piacról kerültek a gardróbba, akkoriban 10 ezer forintért már egész jó kétméteres lesiklólécet lehetett találni - a carvingnak se híre, se hamva ekkor még - egy használható bakancsért pedig 6 ezer forintot kértek el a Petőfi Csarnok síbörzéjén. Egy vadiúj, 4 ezer forintos Elan bot a szett csúcsdarabja lehetett és 30-35 ezer forintból már meg is volt az alapkészlet. Ezzel már neki lehetett vágni Donovalyban a feketének, de azért a mesés Cortina d'Ampezzoban kisebb fajta csődület kerekedett a cikkíró körül, amikor lehetetlenül ócska szerelésében becsattogott egy bombardinóért a pályaszéli kocsmába.

Forrás: AFP

A kezdő síelőnek ma már nem feltétlenül érdemes komplett felszereléssel elkezdenie a gyakorlást, egy teljes szett ugyanis simán veri a 100 ezer forintot. Eleinte jobban megéri, ha az egyes darabokat a sípályáknál béreljük. Így nemcsak, hogy olcsóbban jövünk ki, de biztosak lehetünk benne, hogy mindig a legújabb modellekből válogathatunk, ráadásul a kölcsönzők dolgozói mindig a magasságunknak, súlyunknak és főleg tudásunknak legmegfelelőbb lécet fogják ajánlani. A lécek kölcsönzési díja néhány tíz euróból kijön egy hétvégére és a bakancsok ára is nagyjából ennyi.

A kölcsönzést persze itthon, indulás előtt is intézhetjük: a Tandtsport szaküzleteiben például egy 4 napos hétvégére 15 ezer forintért bérelhetünk komplett felszerelést, de van 2 napos hétvégi csomag és napi árszabás is.

Forrás: AFP

Ha viszont valaki komolyabban gondolja a dolgot és szezononként legalább egyszer több napra is elutazik síelni, néhány alapdarabot feltétlenül érdemes beszereznie. Ezek közül a legfontosabb a bakancs. A sícipő a legfontosabb eleme a felszerelésnek, ha ez nem illeszkedik tökéletesen a lábra, az egész sí-élményt elromlik, pokoli kínok között fejezi be a napi siklást a kezdő próbálkozó és garantált, hogy egy életre lemond a sízésről.

A nagyobb sportáruházak közül a Decathlonban a legolcsóbb, Wed'ze márkájú férfi síbakancs 24 ezer forintba kerül. A márkásabb darabok közül a Tecnica 70 ezernél, a Lange 82 ezernél, a Head pedig 88 ezernél kezdődik. A női sícipők közül a legolcsóbb szintén 24 ezerbe kerül, de Head bakancsot kaphatunk 45 ezerért, Nordicát 50 ezerért. A Hervisnél némileg olcsóbbak a márkásabb sícipők: a Head egyik modelljét 30 ezer forintért kaphatjuk meg akciósan, aegy Nordica pedig 50 ezer forintért vihető el.

Forrás: AFP

A lécek legtöbb esetben drágábbak a síbakancsoknál: a Deacathlon saját márkás Wed'ze lécei közül a legolcsóbb 45 ezer forintba kerül, a legolcsóbb Head léc 76, a Salomon 78 ezer forintba kerül. A Hervisnél hétfőig minden síszettre 20 százalékos árengedmény van, így egy Head Icon típusú léc kötéssel együtt 76 ezer forintba kerül, egy női Atomic Cloud pedig 64 ezer forint.

Szintén nélkülözhetetlen elem a ruházat, egy jó és kényelmes sínadrág és síkabát feltétlenül szükséges. Kabátokat a kevésbé márkás darabokból már 20 ezer forint környéki áron is találhatunk újonnan, a nadrágok pedig 15-16 ezer forinttól kezdődnek. Nagyon fontos része a felszerelésnek a kesztyű, ezen semmiképpen sem szabad spórolni, egy jobb darab ára 6-8 ezer forinttól indul.

A minimálisan szükséges síszett, bakancs, nadrág, síkabát és egy kesztyű az említett üzletek kínálatából összesen 65 ezer forint körüli összegből jön ki, de ehhez hozzá kell még számolnunk, a léc és botkölcsönzés díját.

Aki inkább a használt felszerelések között válogatna, érdemes figyelnie a síbörzék időpontjait. Ilyen vásárokat például a Petőfi Csarnokban tartanak. Idén december 12-én lesz börze, jövőre pedig három alkalommal, január 9-én és 23-án, illetve február 6-án. Használt sífelszerelések a november 12-én kezdődő Hó-Show is megvásárolhatók. Érdemes körülnézni a bizományi üzletekben is, ezek listáját itt találja, a sielok.hu honlapján pedig több száz apróhirdetés található sífelszerelés témakörben.