Pénteken beindulhatnak a hóágyúk Eplényben

símelléklet, Eplény
Vágólapra másolva!
Nagy valószínűséggel már pénteken elkezdődik a hóágyúzás az eplényi Síarénában. Az érkező hideg levegőnek köszönhetően hamarosan tartósan fagypont alatti hőmérséklet várható a Síaréna környékén, és az üzemeltetők megragadják a lehetőséget, így már pénteken indítják a hóágyúkat - írja a sítv.hu közleménye.
Vágólapra másolva!

Legelőször a tanulópályán kezdődik meg a hókészítés, és ha minden jól megy, vasárnap kinyithat az első hazai sípálya. A tervek szerint ugyanis november 28-án 10 órától szakképzett oktatók várják a Síarénában a tanulni vágyókat. Ha marad a hideg, akkor a hóágyúzást a jövő héten is folytatják, és akár december 4-én egy hosszabb pályát is megnyithatnak.

Forrás: MTI/Nagy Lajos
Forrás: MTI/Nagy Lajos

A többi magyarországi síterep egyelőre nem tervezi, hogy elindítja a felvonókat. Bár mindenhol várható 5-10 centiméteres friss hó, ez még csak szánkózásra vagy hógolyózásra lesz elegendő. A Kékestetőn például vasárnap hóköszöntő, adventi ünnepet tartanak, koncertekkel.

Ha valóban megnyitják a pályákat a hétvégén Eplényben, az azt jelenti, hogy három héttel korábban kezdődik az idei síszezon a magyar hegyekben, mint tavaly. A síbérletekért, általában nem, vagy csak 1-2 százalékkal kell többet fizetni idén, mint a 2009-2010-es szezonban. A legnagyobb magyarországi síterepeken általában 4000 és 5500 forint közötti áron vehetnek napijegyet a felnőttek.