Kilencéves fiú készül az Everestre

Vágólapra másolva!
Egy kilencéves nepáli fiú arra készül, hogy megmássza a Mount Everestet. Ha sikerrel jár, ő lesz a legfiatalabb hegymászó, aki feljut a világ legmagasabb csúcsára. A mászást a fiú apja szorgalmazza elsősorban.
Vágólapra másolva!

Tseten Sherpa tervbe vette, hogy ő lesz a legfiatalabb hegymászó, aki megmássza a világ legmagasabb hegyét, a Mount Everestet. A fiatalember és édesapja annyira komolyan veszi a tervet, hogy edzésképpen kisebb magasságú csúcsokat hódít meg, legutóbb például a 6 ezer méter magas hegyet küzdött le - írja a Himalayan Times.

A fiú négy évvel fiatalabb a jelenlegi rekordernél, az amerikai Jordan Romerónál, aki idén májusban 13 évesen jutott fel az Everest csúcsára. Tseten apja, aki egyébként a leggyorsabb Everest-mászás rekordját tartja, korábban bejelentette, hogy egy fiatal nepáli mászót keres, aki megdönthetné az amerikai fiatalember rekordját. A választása végül saját fiára esett.

Nepál egy kis ország és szinte alig kapunk publicitást. Azt gondolom, hogy az összes Everest-rekordot nepáli mászónak kell megdönteni - mondta az AFP hírügynökségnek még júniusban.

A fiú mászásához külön engedélyre van szükség a nepáli kormánytól, mivel az előírások szerint 16 éves kor alatt nem engedélyezik, hogy bárki felmenjen a hegyre. A nepáli turisztikai miniszter közölte, hogy ez esetben sem tesznek kivételt, Az amerikai fiatalember egyébként nem a nepáli oldalról, hanem Tibet felől jutott fel a csúcsra.

Az Everestre eddig mintegy 3 ezer ember jutott fel, de csupán 150 azoknak a száma, akik oxigén belélegzése nélkül értek el sikert. A csúcsra Edmund Hillary és Tenzing Norgay jutott fel először 1953-ban.