Goethe kedvenc süteménye - nyit a frankfurti vásár

frankfurti karácsonyi vásár, körhinta
Vágólapra másolva!
A frankfurti felhőkarcolós látképe szinte megszelídül a hagyományokban gazdag ünnepi készülődés közepette. Alma és mézbor, 300 éves gerendaházak, Goethe kedvenc süteménye, harangjáték és mazsolából készült finomságok. Néhány nap múlva megnyitja kapuit a több, mint 600 éves frankfurti karácsonyi vásár.
Vágólapra másolva!

Frankfurtban 1393 óta tartanak karácsonyi vásárokat, igaz sokáig csak a helyi kereskedők kínálhatták a portékáikat. Ma már a helyiek mellett regionális termékek, ajándéktárgyak és specialitások között is válogathatunk. Ami a kulináris különlegességeket illeti a Brenten (marcipántésztából készült sütemény), az idén is sláger lehet, de a Goethe kedvenceként emlegetett Bethmännchen-t, egy mandulával díszített marcipános finomságot, vagy a Quetschemännchen-t (dióból, szilvából és mazsolából összerakott figurák) is érdemes lesz kipróbálni. Valamennyi évszázados hagyománnyal büszkélkedő karácsonyi termék. Ez utóbbival kapcsolatban például egészen a 19. századig tartotta magát egy hagyomány: a félénk agglegények szívük választottjának egy Quetschemännchent küldtek. Ha a hölgy megtartotta az ajándékot, a fiatalember reménykedhetett, ha viszont visszaküldte, akkor nem volt esélye.

Idén a frankfurti karácsonyi vásárt november 24. és december 22. között tartják és a vásár területe egyébként a Liebfrauenbergtől a Paulsplatzon és a Römerbergen át egészen a Majna-partig terjed, és egész héten este kilenc óráig fogadja a látogatókat.

Németország legnagyobb fenyőfája

Forrás: Wikipedia

A frankfurti városháza, a Römer előtt egy több mint harminc méteres feldíszített fenyőfa fénye tükröződik, patinás "favázas" házak ablakairól. Németország legnagyobb fenyőfájának látványától a turisták ámulatba esnek, a nemzetközi kereskedelemben edzett helyi üzletemberek pedig egészen megszelídülnek. Mindent átjár az alma, a dió, a mézeskalács és a forralt bor illata. Munka után a helyiek is szívesen bóklásznak itt, sőt a vásárterület közkedvelt találkozóhely is egyben. A számos forralt boros stand, falatozó és vendéglátóhely tökéletes helyszíne a baráti estéknek. Aki a lehető legkevesebből akarja kihozni az esti szórakozást annak szintén az almabort ajánlják. Mivel a városban az almabor adókulcsa alacsonyabb, többnyire ez a legolcsóbb ital az étlapokon.

Finomságok és csecsebecsék 300 éves faházakból

Forrás: AFP

Gazdagon díszített és kivilágított standokat állítanak a belvárostól egészen a Majna-partig. Itt főleg klasszikus karácsonyi ajándéktárgyakat kínálnak. Aki egyedi, kreatív karácsonyfadíszeket, dekorációkat, vagy modern kézműves-termékeket keresne, az a Paulsplatz felé induljon. A dippek (frankfurti nyelvjárásban a kerámiák) vagy az agyagból készült tárgyak ajándéknak sem utolsók. Teljesen egyedülálló újdonságnak számít idén a "mézáruház" szintén a Paulsplatzon. Ez egy 300 éves fagerendákból felállított, kétszintes épület lesz, amelyben mézből és méhviaszból készült termékeket, például gyertyákat, szappanokat illetve mézbort lehet majd vásárolni. Az első emeleten található szalonhoz hasonlító helységekben kóstolókat is tartanak.

Tematikus városnézések

Aki többet szeretne megtudni a karácsonyi vásár és a város történeteiről, bekapcsolódhat a naponta induló vezetett vásári túrák egyikébe. Akik egy pillanatra kilépnének a karácsonyi forgatagból talán a múzeumokban és galériákban tudnak a legjobban kikapcsolódni.

Forrás: Wikipedia

Az Alte Opertől (Operaház) könnyen elérhető szinte minden nevezetesség, még sétálva is. Ilyen például a Hauptwache, vagyis a régi rendőrkapitányság épülete, a katedrális és Goethe szülőháza. A Szent Pál templom is útba esik, ami a német demokrácia szülőhelye. 1848-ban itt foglaltak először helyet az első szabadon választott német parlament képviselői. Rögtön a templom mellett a Römerberg téren pedig újra a karácsonyi forgatagban találjuk magunkat.

Szálláshelyek

A szállodai szobaárakat tekintve Németország és Frankfurt sokak szerint messze elmarad az európai átlagtól. Hétvégi ajánlataként, Frankfurt Carddal már fejenként 49 euróért is megszállhatunk kétágyas szállodai szobában. A Haus der Jugend hostelben (27 éves korig) 18 és 41 euró között foglalhatunk egy éjszakára attól függően, hogy 2-4 vagy 8 fős szobában szállnánk meg. Ugyanitt egyébként családokat (4 fő) is fogadnak speciális csomagokkal. A háromcsillagos Hotel Tourist-ban sem túl drága, 55 euróba kerül egy éjszaka. Hasonló árakkal dolgozik a Hotel Elbe is.