Jászok és kunok nyomában az Alföldön

Vágólapra másolva!
Jász-Nagykun-Szolnok megye két különleges népcsoportjának kultúráját ismerhetik meg élményszerűen a turisták a "Jászkun kapitányok nyomában" című tematikus túrán. Gyógynövényes konyhakertek, börtönmúzeum és birkapörkölt az Alföldön.
Vágólapra másolva!

A XIII. században betelepült jászok és kunok eredetileg belső-ázsiai és indo-iráni népek voltak. Mária Terézia idején "megváltották" magukat az adózás alól és több mint 100 évig (1745-1876), Európában jóformán egyedülálló, csupán a székelyekéhez hasonló magas fokú autonómiát élvező, büszke, endogám (egymás között házasodó) népcsoportok maradtak. A közvélekedés szerint nagyon dolgos, de meglehetősen fukar, illetve büszke, senkinek be nem hódoló kunok a nyelvüket ugyan elvesztették a XVI. század során, de szokásaik és kulturális identitásuk, a jászokkal együtt a mai napig fennmaradt. Jász-Nagykun-Szolnok megye önkormányzata most egy 600 millió forintos komplex programmal jelentkezett, amelynek keretében 13 településen 16 múzeum, vagy tájház mutatja be a két népcsoportot.

A legérdekesebb programok és helyszínek

A hagyományok életben tartását szolgáló tematikus úton, ha becsületesen végighaladunk, akár egy hetet is eltölthetünk a környéken. Abádszalókon Babamúzeum, Tiszaföldváron a Tiszazugi Földrajzi Múzeumban gyógynövény- és konyhakert, Kunhegyesen a kunkapitány háza lehet a legérdekesebb. Karcagon a Györffy István Nagykun Múzeumban a birkapörkölt titkait elméletben, a helyi Morgó Csárdában pedig a maga valójában tapasztalhatjuk meg. Kunszentmártonban a Nagykun Kerületi Börtön egykori épületében is sétálgathatunk.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

A Túri fazekas múzeum Mezőtúron

A karcagi Nagykun látogatóközpontban a mai kazahokkal rokonítható kunok mondáit, hitvilágát, különleges szokásait és polgárosodásukat lehet nyomon követni. Ezen a helyszínen egy különleges szoftver segítségével azt is kideríthetjük, mennyi kun vér csörgedezik az ereinkben.

Túri fazekas múzeum, Mezőtúr

A múzeum 2005-ben az impozáns Bolváry-kúriában kapott otthont, ahol több mint 5 ezer kerámiát őriznek. A múzeum állandó kiállítása a fazekasság helyi történetét mutatja be. A régészeti korok kerámiái és a XXI. század legszebb munkái, a kerámiakészítés minden fontos momentuma megjelenik.

Jász Múzeum, Jászberény

Az "Élet a jászok földjén" című állandó kiállítás mellett a helytörténeti gyűjtemény legkiemelkedőbb darabjaként tekinthető meg az a X-XI. századból, Bizáncból származó, gazdagon faragott elefántagyar kürt, amelyhez egyik legszebb ősi magyar mondánk fűződik. A kürtöt a XVII. században még általában Jászkürt néven emlegették, majd egyre gyakrabban fordult elő a Lehel kürtje elnevezés.

Forrás: Wikimedia Commons
Forrás: Wikimedia Commons

Lehel kürtje

Kunhegyesi látnivalók

A Kunkapitány-ház egy tipikus módos gazda háza hatalmas udvarral és melléképületekkel, melyet az 1880-as években építettek. A lakóépület egyik szobáját Ilosvai Varga Imre kunhegyesi születésű nagykunkapitány emlékére rendezték be. A ház további helységei a korabeli kunsági emberek életét mutatja be a látogatóknak. Ritka szép látvány Párdy Mihály összegyűjtött ásvány- és csigagyűjteménye, melynek a gyűjteményes szoba ad otthont a Kossuth utca 55. szám alatt, a régi patika épületében. További érdekes látványosság a kunhegyesi Komlósi-féle szélmalom, mely 1859-ben épült. Az 1970-ben műemlékké nyilvánított ötszintes, holland típusú malom tetőzete és vitorlái igazi ritkaságok.

Tiszazugi Múzeum, Tiszaföldvár

Az Alföld jellegzetes kiemelkedéseit, a kunhalmokat ismertető részleg a történeti emlékekre fókuszál. A kiállításon a kunhalmok két legjellegzetesebb típusát az ún. település halmokat, valamint a temetkezési helyül szolgáló kurgánokat mutatják be. Ezekből előkerült régészeti emlékek is helyet kaptak halommakettek formájában, köztük egy több ezer éves, teljes női csontváz is. Egy másik részlegben a múzeum fő ékességét, az ország egyik legnagyobb, jégkorszaki, nagygerinces, őslénytani gyűjteményét mutatják be. A gyűjtemény magját mamut-, őstulok-, ősbölény-, és óriásszarvas-maradványok alkotják.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Kunhalom Fegyvernek határában

Betyáros birkapörkölt a Morgó Csárdában

A csárda egy klasszicista stílusban épült, tornácos népi műemlék, amelynek eredeti funkciója a maihoz hasonlóan kocsma és fogadó volt. A legenda szerint a híres alföldi betyár, Rózsa Sándor többször is megfordult a portáján. A helyiek akkoriban azt is tudni vélték, hogy a Morgó Csárdát egy nagy alagút kötötte össze a közeli Ágota Csárdával. Ezen keresztül menekült Rózsa Sándor és bandája a perzekutorok elől. Manapság alföldi borokat és jófajta birkapörköltet szolgálnak föl.

Szállás

A kunhegyesi Nádas parasztház az Év turisztikai szolgáltatója címmel büszkélkedő nádfedeles, búbos kemencés, tornácos parasztház, amelyet a térség építészeti hagyományainak megfelelően vályogfalakkal, fagerenda menyezettel, természetes alapanyagú bútorokkal és helyi népi tárgyakkal rendeztek be. Egy éjszaka 3800 forintba kerül személyenként.

A Mezőtúri Pónilovas Tanya Mezőtúron, a városközponttól mintegy 1,5 kilométerre fekszik és 5 hektárnyi gyepes terület, egy kis horgásztó, lovak számára karám és futtató, illetve egy 100 négyzetméteres istálló tartozik hozzá. Az összkomfortos tanyaházban 6-8 fő részére tudnak szállást biztosítani, személyenként 1000 forintos áron.