Vágólapra másolva!
Hamarosan kezdődik Csillagtúra játékunk második fordulója, amelyben az első forduló hét győztese mérkőzik meg az olvasóink által jelölt és javasolt természeti szépségekkel. Utóbbiak között olyan ritkaságok szerepelnek, mint a Gaja-szurdok a Bakonyban vagy Sárospatak mellett a Megyer-hegyi tengerszem.   
Vágólapra másolva!

Csillagtúra nevű országismereti játékunkban a hét legszebb magyarországi természeti látnivalót szavazhatják meg olvasóink. A játék első részében a szerkesztőségünk által megjelölt 14 helyszín közül kellett kiválasztani hetet, s bár a szavazás még november 30-ig tart, a végeredmény már körvonalazódik. A játék következő fordulójában azokat a hazai természeti látnivalókat is szavazásra bocsátjuk, amelyeket olvasóink küldtek el nekünk jelöltként. A második fordulóban tehát ismét 14 jelölt közül kell kiválasztani a hét végső nyertest, Magyarország hét természeti csodáját. Előző cikkünkben bemutattuk a Baradla-barlangot, a Hortobágyot és a hévízi tavat, most a maradék négy látnivaló kerül sorra.

A Szársomlyó és Villány környéke

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Magyarország legdélibb hegyvidékének - a Villányi-hegységnek - legmagasabb tömbje, a 442 méter magas Szársomlyó 1944 óta védett terület, több ritka állat- és növényfaj otthona. A hegyen őshonos például a haragos sikló, a zöld gyík, és itt található meg az egyedül Magyarországon előforduló, a régi kétforintosok hátoldalán látható magyar kikerics, amely az első védett növény volt az országban. A hegyre önálló túra keretében nem lehet felmenni, viszont minden nap 10 órától vezetett kirándulások indulnak a nagyharsányi szoborparkból, a felnőtteknek 700, a gyerekeknek 350 forintos áron. A Szársomlyó tájesztétikai szempontból is különleges. Nyugatról tekintve tökéletes kúpnak látszik, délről éles gerincű hegycsúcsnak. Délkeleti oldalát nagy barázdák szántják, amelyről a mondás azt tartja, hogy az ördög szántotta.

Gemenc

Forrás: ittvoltam.hu/bubu
Forrás: ittvoltam.hu/bubu

A Duna utolsó, nagy természetes árterei közé tartozik. A múlt századi vízrendezések ellenére ma is 18 ezer hektár kiterjedésű területet éltet a folyó dinamikus mozgása. Az áradások hozták létre a lenyűgöző, unikális ártéri növény- és állatvilágot. A vizes élőhelyekre jellemző növénytársulások szinte minden variációja megtalálható. Fehérfűz-feketenyár ligetek, tölgy-, kőris-, szil-ligeterdők. Ezekhez változatos, fajgazdag növényvilág társul a cserje- és gyepszinten is. Gemenc és a nemzeti park állatvilágának kiemelkedő értékei a védett jégmadár, a fokozattan védett rétisas, fekete gólya és kerecsen sólyom. Gyakoriak a nagyvadak: gímszarvas, dámvad, vaddisznó, ezért a Gemenc mindmáig nemcsak az ország, de egyben Európa egyik legjelentősebb vadászterülete.

Megyer-hegyi tengerszem

Bár csodálatos és különleges természeti látnivaló, a Sárospatak fölötti Megyer-hegyen lévő tengerszemet emberkéz formálta. Az egykori malomkőbánya helyén kialakult tó magas bányafalakkal körülvett, kedvelt látványosság, valamint geológiai feltárulás és kultúrtörténeti bemutatóhely is.

Hajdan itt bányászták a gabonaőrlők, érczúzók malomköveit. Az egykori bányaudvart mára csapadékvíz töltötte fel, és festői szépségű, állandó vizű tó keletkezett a helyén, melynek legnagyobb mélysége kb. 6 méter, a sziklafalak helyenként 70 méterre magasodnak a víztükör fölé.

Forrás: ittvoltam.hu/bbonyar
Forrás: ittvoltam.hu/bbonyar

A középkorban, a 15. sz.-tól bányászták itt a malomkövet. A bányászok saját maguknak kis fülkéket vájtak a bánya falába, itt laktak. A hajdani bányaudvaron ma is megfigyelhető néhány félig kész malomkő, illetve a kőfaragó tevékenység melléktermékei.

Ma a tengerszem környékén jól kiépített túraösvényeket találunk, és információs táblák segítik a tájékozódást, és korlátok fokozzák a biztonságot azok számára, akik felülről - a hajdani bánya pereméről - is szeretnének bepillantani a vízzel kitöltött katlanba.

Gaja-szurdok

A Gaja-patak a Keleti-Bakony legfontosabb vízfolyása. Nagyesztergár mellett ered, és 20 kilométeren át kelet felé folyik, majd Bodajknál délre fordul. Vizével táplálja a Fehérvárcsurgói-víztározót, és dél felé folytatja az útját. Moha alatt a Móri-vízzel, Székesfehérvár mellett pedig a Sárvízzel és a Séddel egyesülve a Nádor-csatorna viszi tovább a vizét a Dunába. Két gyönyörű szurdokvölgye van, az egyik Bakonynána alatt az ún. Római-fürdő, a másik Bodajk mögött található. A völgy sziklafalai három barlangot-üreget is rejtenek (Gaja-sziklaüreg, Rigó-lyuk, Sobri Jóska barlangja). A területen komoly vadgazdálkodás is folyik, a vadaskertet még 1888-ban gróf Károlyi Gyula létesítette. A park nemzetközi hírű. A nagyvadak mellett az apróvadak sokasága, de a madárvilág is jelentős.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A völgy egy helyen váratlanul összeszűkül, és a patak a két függőleges sziklafal alkotta szurdokba ömlik. A vízesés valójában több kisebb zúgó sorozatát jelenti, végül a víz egy sziklákkal szegélyezett medencébe zuhog, amely magasabb vízálláskor teljes szélességében kitölti a szoros alját. A Római fürdő katlanját a szurdokot fölülről megkerülő turistaútról a legjobb megnézni, és érdemes kora tavasszal, hóolvadás után fölkeresni, amikor a Gaja-patak látványosan, bővizűen zuhog bele a sziklákkal körbefogott tavacskába.

A Csillagtúra jelöltjeire itt és itt szavazhat.