Örményországban átadták a világ leghosszabb kötélvasútját

Vágólapra másolva!
Mostantól drótkötélpályás kabinokban is megközelíthető a dél-örményországi Tatev-kolostor - a hét végén átadott 5,7 kilométeres kötélpálya a világ leghosszabbja.
Vágólapra másolva!

A két, egyenként 25 ember szállítására alkalmas kabin a Vorotan folyó szurdokát íveli át, legmagasabb pontja 320 méterrel emelkedik a szoros fölé. A pálya egy Halidzor nevű faluból indul, közel a jereváni országúthoz, végpontja pedig Tatev falu, ahonnan már sétatávolságon belül van a kolostor-együttes.

Az új drótkötélpálya egész évben megközelíthetővé teszi a Tatev-kolostort. A IX. században emelt létesítmény egyike Örményország legfontosabb vallási központjainak, emellett jelentős turisztikai látványosság.

Az átadáson részt vett Szerzs Szargszjan örmény elnök és II. Karekin, az Örmény Apostoli Ortodox Egyház vezetője is. Utóbbi úgy fogalmazott, hogy a drótkötélpálya átadása lényeges lépés a festői szépségű kolostor megközelíthetőségének javításában. Mint mondta, a Tatev-kolostor szent hely, amely az apostoli idők óta zarándoklatok célpontja, évszázadokon át az örmény spirituális, tudományos és kulturális élet egyik központja volt, emellett az örmény építészet kivételes alkotása.

A kabinok 37 kilométeres sebességgel haladnak, egy egyirányú utazás 11 percig tart. A pályát a turisták 3 ezer örmény dramért (1660 forintért) vehetik igénybe, a helyiek ingyen használhatják.

A 3,6 milliárd forintnak megfelelő összegbe kerülő, nagyrészt magánforrásokból finanszírozott drótkötélpálya-beruházás része a térség közel háromszor ekkora keretösszegű turisztikai fejlesztésének, amelynek célja a helyi mélyszegénység enyhítése és a fiatalok elvándorlásának megállítása. A világ eddigi leghosszabb, 4,3 kilométeres drótkötélpályája az amerikai Új-Mexikó államban található Sandia Peaknél üzemel.