Nyomornegyedre néz a világ legdrágább lakóháza

Vágólapra másolva!
Felavatta új, 27 mumbai emeletes házát Mukesh Ambani, a leggazdagabb indiai milliárdos. A hivalkodó toronyház - amelyet a világ legdrágább lakóépületének tartanak - sokak szerint jól érzékelteti az indiai újgazdagok öncélú magamutogatását, miközben az országban egyre nő a szakadék a tehetősek és a nyomorgók között és az 5 év alatti gyerekek 42 százaléka alultáplált.
Vágólapra másolva!

A vagyon értelmetlen mutogatása. Így jellemezte a leggazdagabb indiai milliárdos, Mukesh Ambani új mumbai lakóépületét Hamish McDonald, a vállalkozó életéről szóló könyv szerzője.

A milliárdos nagyszabású házavató bulit tartott a héten, ahová közel ezer vendéget hívott meg. Valószínűleg ez az egy este nem volt elég ahhoz, hogy ismerőseinek részletesen megmutassa új lakóházát, az Antilia mítikus szigetéről elnevezett épület ugyanis a világ legdrágább lakóépülete, hét évig készült, 27 emelet magas, 37 ezer négyzetméternyi lakóterülettel rendelkezik és mindössze a milliomos hattagú családja lakik benne.

A tulajdonosnak a parkolási helyzet miatt sem kell aggódnia, ugyanis a mélygarázsban 168 autónak alakítottak ki helyet a biztonság kedvéért, ha pedig Ambanit idegesítené a mumbai tömegközlekedés, az épületen található három helikopter-leszállóhellyel kiküszöbölheti a problémát.

Forrás: AFP/Indranil Mukherjee
Képgalériáért kattintson a fotóra!

A fárasztó munkanap után a felfrissülést is megoldhatja a tulajdonos házon belül: természetesen van medence és jógastúdió, a Mumbaiban szokásos hőség ellen pedig jégszobában védekezhet a vállalkozó. Van mini színház, három hatalmas terasz tetőkerttel, fitness terem és fantasztikus kilátás az Arab-tengerre. Meg Mumbai nyomornegyedeire - írja a Los Angeles Times.

Egyre több az indiai milliárdos

Az új maharadzsáknak is hívott indiai szupergazdagok közül az 53 éves Ambani viszi a prímet, aki 29 milliárd dollárosra becsült vagyonát olajipari óriásvállalata, a Reliance Industries révén szedte össze. Ezzel a vagyonnal ő a negyedik leggazdagabb ember a világon.

Az indiai milliárdosok száma az elmúlt két évben háromszorosára nőtt, jelenleg 69 szupergazdag vállalkozót tartanak számon az országban. A gazdagád mértékét jól érzékelteti, hogy egy Mumbai melletti kisebb városban 148 új Mercedest szállítottak ki a vásárlóknak, egyetlen nap alatt. Persze nemcsak a leggazdagabbak száma nőtt meredeken: a hivatalosan is milliomosnak tartott indiaiak száma is 50 százalékkal emelkedett egy év alatt és jelenleg eléri a 42 800-at. Ráadásul ez a szám várhatóan tovább nő majd, hiszen az indiai gazdaság bővülése továbbra is lendületes, eléri a 8 százalékot, amit elsősorban a belső fogyasztás, a gyors ipari fejlődés és az olcsó munkaerő generál.

Forrás: AFP/Indranil Mukherjee
További képekért kattintson a fotóra!

Kínában ugyan még több milliárdost tartanak nyilván mint Indiában, de az indiai gazdagok gazdagabbak a kínai milliárdosoknál. A Forbes adatai szerint a 100 leggazdagabb indiai ember összvagyona eléri a 276 milliárd dollárt, míg Kínában ugyanez a szám csak 170 milliárd.

Egyetlen fillért sem adnak

Mumbai az indiai gazdagság szimbóluma és a lehetőségek városa, az indiai gazdagok fele itt él és vállalkozásaik is ide köthetők. Ugyanakkor Ázsia legnagyobb nyomornegyedei is itt találhatók már-már feldolgozhatatlan ellentétként a külső szemlélő számára. Egy olyan országban, ahol az 5 év alatti gyerekek 42 százaléka alultáplált, meglehetősen visszás a gazdagság ilyen szintű kimutatása - véli Dipankar Gupta, az új-delhi Jawaharlal egyetem szociológusa. Ambani új lakóháza is ellentétes véleményeket váltott ki az indiaiakból. A Twitter mikroblogon volt, aki lelkendezve, az Új India egyik megtestesülésének titulálta a hivalkodó épületet, mások sajnálkoztak, hogy ilyen híreket kell olvasniuk, miközben milliárdoknak rendes lakóhelyük sincs, és nem juthatnak hozzá az alapvető életszükségletekhez.

Ráadásul az indiai újgazdagok stílusa is változóban van. Hátrányukra. Míg az indiai gazdagság korábbi egyedüli szimbólumaként nyilvántartott Tata-család például számos kórházat és szociális intézményt alapított, addig a 10 legtehetősebb újgazdag egyetlen komolyabb felajánlást sem tett jótékony célra - írja egy korábbi cikkében a The Hindu címá napilap.

Forrás: AFP/Indranil Mukherjee
A képre kattintva galéria nyílik

Az indiai milliárdosok vagyona valóban elképesztő. A szeszgyártásból és légiközlekedésből meggazdagodott Vijay Mallya például 250 veterán luxusautó tulajdonosa, Richard Burton egykori jachtjával hajókázik és rajongója a gyémánt fülbevalóknak. Az acélipari mágnás Lakshmi Mittal hatnapos, 60 millió dolláros esküvőt tartott lányának még 2004-ben, egy franciaországi kastélyban. Az esküvőn Bollywood-i sztárok léptek fel és a meghívott 1000 vendégnek ingyenes repülőjegyet biztosított az örömapa.

Ambani rajtuk is túltesz. Az új mumbai lakó-felhőkarcolóban nem kevesebb, mint 600 fős személyzet lesi a milliárdos és felesége, három gyermekük, valamint Ambani édesanyjának minden kívánságát. A kissé esetlennek tűnő épületet egyébként amerikai építészek tervezték és a kialakításhoz felhasználták a tradicionális kínai feng-suihoz hasonló indiai Vaastu tanok elemeit. Az épületen nincs két egyforma emelet és az emeleteken felhasznált anyagok is mind különböznek, ami csak tovább emelte az amúgy sem szerény költségeket.