Cetek nyomában a Karib-tengerre - újra vízen a Föld-kerülő magyar

Vágólapra másolva!
Alig egy évvel az után, hogy visszatért hároméves Föld körüli útjáról, újra nekivág a tengereknek Méder Áron vitorlázó. Ez alkalommal egy nagyobb jacht fedélzetén a karib térségbe indul, hogy egy környezetvédő szervezettel közösen egy delfinekről szóló kutatóprogramot végezzen.
Vágólapra másolva!

Méder Áron vitorlázó egy éve érkezett vissza a 3 éves Föld-kerülő útjáról, amelyet egy parányi, alig hatméteres vitorlás, a Carina fedélzetén tett meg. A nem mindennapi utazásról azóta könyvet jelentetett meg, előadásokat tartott az élményeiről, és természetesen folyamatosan vitorlázott az Adrián. - Sokan kérdezték érkezésemkor, hogy most mit is fogok csinálni, nem nagyon értettem a kérdést, mi mást, mint vitorlázni - mondta az [origo]-nak. Ősszel véget ér a vitorlás szezon az Adrián, ezért most ismét egy hosszabb útra indult. Ezúttal nem egyedül, hanem csapattal, nem egy tavi mini jachttal extrém módon, hanem egy nagy 42 lábas tengeri jachttal vágott neki a tengernek.

Forrás: Méder Áron

A Kék Bolygó Egyesülettel egy 3 és egy 6 hónapos kutatómunka kezdődött "Cetek nyomában" címmel, ahol a tenger élővilágának ismeretterjesztésén van a hangsúly a Földközi-tengeren és az Atlanti-óceánon. A túra során megtapasztalt élményeken keresztül szeretnék felhívni a figyelmet a tengerek élővilágának csodáira és megőrzésének fontosságára.

A Kék Bolygó egy nemzetközi nonprofit kutató- és természetvédő egyesület. 1987 óta folytat palackorrúdelfin-kutatást, Losinj sziget környékén ,Adriai Delfinprogram (ADP) néven. Ez a Földközi-tenger leghosszabb ideje és folyamatosan tartó, palackorrú delfineket (Tursiops truncatus) vizsgáló tanulmánya. Az ADP a Kék Bolygó és a Horvát Nemzeti Természettudományi Múzeum együttműködésében valósul meg. A célja, hogy átfogó képet adjon a Cres és Lošinj szigetek közelében élő palackorrú delfinek állományáról, s állományuk hatékony megőrzéséhez segítséget nyújtson. A delfinek létszáma 120 körül van, amelyeket követni lehet egy ún. fotóazonosítási eljárással (e technika lehetővé teszi a delfinek hátuszonyán található természetes mintázat alapján való egyedi felismerést). 2003-ban megnyitották a Losinj Tengeri Oktatási Központot, ahol a helyi delfinközösséget, valamint a Lošinj környéki tengerrész és édesvizek természeti örökségét ismertetik meg a látogatóval élvezetes, interaktív módszerekkel, modellekkel, bemutatókkal, előadásokkal és játékokkal.



A csapat 2010 szeptemberében indult el egy Oceanis 423 Clipper vitorlásjachttal Horvátországból a Kanári-szigetek felé, majd tovább a Karib térségbe. A "Cetek nyomában" egy programsorozat első része, melyet hosszútávon tudományos megfigyelésekkel szeretnének összekötni. A hajó egyfajta mozgó oktató központ lesz, a túrán tapasztalt élményeken keresztül szeretnék bemutatni a tengerek csodálatos élővilágát és védelmének fontosságát. Az a cél, hogy minél nagyobb tömegeket vonjanak be a terepmunkákba, az önkéntesekből álló csapathoz bárki csatlakozhat. (Az út első szakaszáról itt olvashat részletes beszámolót, az egyesületről és a kutatás részleteiről pedig itt tájékozódhat.)