Bravúros magyar ejtőernyős ugrás Új-Zélandon

Vágólapra másolva!
Ejtőernyővel próbált átjutni Új-Zélandnál egy 63 méter hosszú, természetes sziklaalagúton Csizmadia László, aki négy éve készült arra, hogy átsiklik a csendes időben kisebb hajókkal is járható tengeri üregen.
Vágólapra másolva!

Az Új-Zélandon élő magyar sportembernek végül nem sikerült a szigetország északkeleti partja mentén található Hole in the Rock (Sziklalyuk) elnevezésű sziklaalagút átrepülése. A mostani kísérletben során mindössze a természetes vájat közepéig sikerült siklania.


Videó az ugrásról

Az ejtőernyős egy kisrepülőgépből ugrott ki a népszerű turisztikai célpont fölött, majd nyitott ejtőernyőjét úgy irányította, hogy a normálisnál gyorsabb magasságvesztésből származó többletenergiát mozgási energiaként tárolva annyi helyzeti energiát nyerjen, hogy csaknem vízszintes siklással az alagút túlsó oldalán landoljon a tengerben.

Az [origo] által megkérdezett ejtőernyősök szerint ez a manőver - az ún. hook turn - látványos ugyan, de kifejezetten veszélyes. A művelet sikere attól függ, hogy mikor, milyen magasságban indítja el a mozdulatot az ejtőernyős. Ha túl alacsonyan teszi ezt, a nagy sebességre gyorsuló ernyő a földbe csapódik.

Csizmadia László - Csiszke - egyébként válogatott ejtőernyős, jelenleg egy új-zélandi ernyőgyártó cég berepülő pilótája. A mostani ugrással mindössze a rés közepéig jutott. "Hihetetlen volt ez az élmény" - mondta az ejtőernyős, aki nem zárta ki az újabb kísérlet lehetőségét.