Tömeges migrációt okozhatnak az amerikai horgonybabák

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokba irányuló kismama-turizmus keretében az elmúlt 10 évben született gyermekek száma egyelőre nem mondható tetemesnek, ám az utazási irodák óriási lehetőséget látnak a jelenségben. Miközben a szállodák is igyekeznének a kéthónapos ideiglenes szülési tartózkodásból különböző szülőcsomagokkal hasznot húzni, a republikánus politikusok láncemigrációtól tartva az alkotmány módosítását kezdeményeznék.
Vágólapra másolva!

Az állampolgárság automatikusan jár

A jog mai állása szerint általában háromféleképpen, kérvényezve, vér szerint (szülők által), és terület szerint (születés helye szerint) lehet állampolgárságot szerezni. Ez utóbbi -a Ius Soli- elv alapján az állampolgárság minden olyan személyt megillet, aki egy adott ország határain belül jött a világra. Ha tehát az édesanya az Egyesült Államokba utazik, és ott szüli meg gyermekét, származásától és a szülök státuszától függetlenül a gyermeket automatikusan megilleti az amerikai állampolgárság, illetve minden hozzá kapcsolódó jog. Az ABC televízióban közölt Egészségügyi Statisztikai Hivatal (NCHS) adati szerint, 4 millió újszülöttből 7670 baba született olyan szülőktől, akik nem az Egyesült Államokban élnek és kifejezetten azért érkeztek az országba, hogy a gyereküknek amerikai állampolgárságot szerezzenek.

A szülőtúrára vállalkozó anyukák és apukák általában a jobb életkörülményekre és az állampolgársággal járó jobb tanulási lehetőségre, illetve az egyre szigorodó vízumszerzés bonyodalmainak elkerülésére hivatkoznak.

Az idővel tömeges méreteket ölthető szülési kedv azonban a republikánus honatyákat erősen aggasztja. Legtöbbjük terrorveszélyt sejt, másfelől féltik a hazájukat és az adófizetők pénzét a kontroll nélkül osztogatott jogosultságoktól. A "horgonybabának" is nevezett csecsemők jogállasa alkalmas ugyanis az úgynevezett láncemigrációra is: a családegyesítési jogszabályok révén a gyermek közvetlen hozzátartozói kérvényezhetik az amerikai állampolgárságot, amit jó eséllyel meg is kaphatnak.

Ha viszont szabályozni akarják a szülőturizmust, illetve az amerikai alkotmány XIV. kiegészítésében szereplő Ius Soli elvét, akkor meg kell oldani az országban élő, illegálisan tartózkodó és dolgozó bevándorlók már megszületett és éppen születendő gyermekeinek sorsát is - figyelmeztetnek az emigrációs szakértők.

A Pew Hispanic Központ Népszámlálási Hivatalának statisztikái szerint 2006-ban az amerikai kórházakban született 4,3 millió újszülöttből 340 ezer illegálisan tartózkodó bevándorlók gyermeke. Az Egyesült Államokban jelenleg 12 millióra becsülik az illetéktelenül az országban tartózkodók számát. A területi elv alapján állampolgárságot kapott hárommillió gyerek tehát olyan családban született, ahol legalább az egyik szülőnek nincsenek hivatalos papírjai - írja a jelentés.

Forrás: AFP

A szülőturizmus ezzel szemben teljesen legális, a rövid tartózkodás és a kórházi ellátás igénylése semmilyen törvénybe nem ütközik. Ezt a lehetőséget és a kínálkozó óriási keresletet szimatolták meg az utazási irodák. Még alig néhány ilyen iroda működik, de léteznek a külföldi gyermekszületésre specializálódott közvetítők is.

A Gurib Tourism iroda például már 2002 óta szervez ilyen jellegű utakat. Először csak török hírességek éltek a lehetőséggel, ma már azonban mások is jelentkeznek. Ez az iroda minimum 25 ezer dollárért vállal egy szülőtúrát, a korábbi ügyfelek szerint professzionális szervezéssel. 12 ezerre becsülik a szülőturizmus keretében az elmúlt nyolc éven az Egyesült Államokban született török-amerikai gyerekek számát.

A szállodák kisággyal és ajándékcsomaggal készülnek

A közvetítők és az utazási irodák mellett már nívós szállodák is kínálnak babaszülő csomagokat. Főleg mexikói, dél-koreai, kínai, tajvani és török nők érkeznek, akik általában 30-60 napos tartózkodásra rendezkednek be. Ebben az esetben a szállodák már a reptéri transzfert is biztosítják. A legkeresettebb ilyen jellegű hotel a New York Manhattan városrészében található The Marmara Hotel. Itt babaápolási ajándékcsomaggal, babaápoló szerekkel, egy bekészített kisággyal és néhány babakelengyével készülnek.

Forrás: Wikipedia

Tavaly 15 család vette igénybe ezt a szolgáltatást, és egyenként 45 ezer dollárt fizettek- mondta Nur Ercan Magden, a szálloda menedzsere az isztambuli Hürriyet Daily News-nak. A hotel csak a szállás és néhány kiegészítő szolgáltatást biztosítja a kórházat és az orvosi ellátásról a szülők maguk gondoskodnak. A törökországi irodákban azonban törökül beszélő orvost, kórházi ágyat és alternatív szülési módokat is ajánlanak. A közvetítő irodák beszerzik a szükséges papírokat is, sőt a szülők hazautazás előtt kézhez kapják a gyermek társadalombiztosítási kártyáját és a születési anyakönyvi kivonatát. A kiruccanás ára 15 és 50 ezer dollár között mozog.

Jobb, vagy olcsóbb: Európában kétirányú a turistaforgalom

A jelenség Európában is ismert, sőt Magyarországon is. Romániából gyakran érkeznek kismamák a Nyíregyházi kórházba, ahol elmondásuk szerint lényegesen jobb körülmények között adhatnak életet a kisbabáiknak. A német határ közelében élő lengyel kismamák is a határ túloldalán szülnek. Az uniós jogszabályok értelmében térítés nélkül vehetik igénybe a már-már luxusba hajló németországi szolgáltatásokat, ráadásul a kivándorolt és letelepedett lengyel orvosoknak köszönhetően, saját anyanyelvükön értekezhetnek a szülés menetéről.

Cikkajánló

Forrás: Wikipedia

Forrás: AFP

Forrás: AFP

A Metallica fővárosa

Öt ingyenes program
New Yorkban

Az utca, ahol a pénz
születik



Európában a turistaforgalom kétirányú. Az egészségügyi turizmus más ellátásfajták esetében éppen ellenkező irányban gyakoribb. A német és skandináv fogorvosok közül sokan panaszkodnak arra, hogy betegeik közül egyre többen kezeltetik magukat a jóval olcsóbb ellátást kínáló Lengyelországban és Magyarországon.

A repülőn is beindulhat a szülés: érdekességek, veszélyek

Az orvosok álláspontja eltérő abban a kérdésben, hogy megindíthatja-e a szülést a fedélzeti nyomáskülönbség, mindenesetre léteznek olyan légitársaságok, akik 28-36. héttől már nem vállalják a várandós kismamák utaztatását, sőt bizonyos esetekben meg is tagadhatják azt. Ugyanez előfordulhat az amerikai határon is.

Forrás: AFP

Amennyiben a gép fedélzetén indulna meg a szülés, úgy a gyermek állampolgárságra vonatkozóan egy ENSZ ajánlás érvényes. Ennek értelmében (az anya és az apa állampolgárságán kívül) a gyermek születési helye az az ország lesz, amelynek felségjelét a repülő viselte. Ha a szülés miatt kényszerleszállást ítélte a legjobb megoldásnak a pilóta, a gyermek állampolgárságot kap(hat) attól az országtól is, ahol a landolás történt.

Amennyiben nemzetközi vizek felett, lakott területtől távol születik meg a gyerek, előfordulhat, hogy az anyakönyvi kivonatban a földrajzi koordinátákat, vagy a gép járatszámát tüntetik fel. A gyakorlat azonban országonként változhat. Angliában például a nyolcvanas években már felülvizsgálták a Ius Soli-t. Az angliai szülésnél tehát nem automatikus az angol állampolgárság. Csakúgy, mint Olaszországban, Ausztráliában és Írországban sem.

Sz.K.