Pórul jártak a Blue Travel utasai a vulkáni hamu miatt

Vágólapra másolva!
Pórul jártak a Blue Travel utazási iroda néhány ügyfele az izlandi vulkánkitöréskor, ugyanis a légtérzár miatt meghiúsult nyaralás után nem kapták vissza a repülőjegyek árát. Az utazási iroda vezetője elmondta, ha a bíróság úgy ítélkezik, fizetnek az utasoknak.
Vágólapra másolva!

A Blue Travel utazási iroda szervezésében 24 turista utazott volna Ciprusra idén április 17-én a Malév charter járatával. Az izlandi vulkánkitörés miatt elrendelt légtérzár következtében azonban a légitársaság törölte a járatot, így a fogyasztók végül nem utazhattak el. A Blue Travel először ígéretet tett a repülőjegyek árának visszatérítésére - amely összeget egyébként a légitársaság visszautalta a Blue Travelnek. Az utazási iroda azonban a mai napig nem utalta vissza sem a repülőjegyek árát, sem pedig az utazási csomag díjának egyéb részeit.

Az utazási iroda mind a Polgári Törvénykönyv, mind az utazási szerződésről szóló jogszabály rendelkezései alapján köteles visszafizetni a repülőjegyek árát, amit az Európai Bizottság korábbi állásfoglalása is megerősített. Amennyiben a Blue Travel nem tesz eleget jogszabályi kötelezettségeinek, az Európai Fogyasztói Központ Magyarország a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatalhoz fordul.

Az [origo] -nak Antonis Antoniou, a Blue travel utazási iroda ügyvezetője elmondta, hogy az utasok által aláírt utazási szerződésben szerepel egy pont, amely szerint az ehhez hasonló esetek vis maiornak minősülnek és nem jár utánuk visszatérítés. Az ügyvezető elmondta, hogy az iroda úgynevezett block seat helyeket vásárolt a Malév ciprusi charterjáratára. Ezeket a helyeket előre fizetik ki az utazási irodák attól függetlenül, hogy később mennyire tudják tölteni a helyeket. Az ügyvezető nem tudta megmondani pontosan, hogy hány embert érint az elmaradt visszafizetés, ugyanakkor elmondta, hogy amennyiben az utasok bírósághoz fordulnak és a bíróság helyt ad a követelésüknek, az iroda visszafizeti a jegyek árát.