Szilvától a halászléig - gasztronómiai fesztiválok szeptemberben

Vágólapra másolva!
Vége a nyárnak, de csak most kezdődik a nagy őszi zabálás! Kemencében sült ételek csatája, halászléfőző versenyek, szilvanapok, káposztás, krumplis és csülkös mulatságok várják a vendégeket szeptemberben is. Jöjjenek a lecsómámoros és bioboros hétvégék: még tart a fesztiválok éve.
Vágólapra másolva!

A vidéki emberek a legapróbb dologból is tudnak hetedhét országra szóló vígasságot csapni. A külföldiek szerint képesek vagyunk egy nyamvadt pogácsából vagy lekvár főzésből, sőt talicskatolásból is népünnepélyt csinálni, ráadásul nem is akármilyet. Magyarország állítólag ettől is fesztivál-nagyhatalom.

A Magyar Turizmus Zrt. tematikus kampányévei közül a 2010-es a fesztiválok éve. Az ötlet egyik legnagyobb előnye, hogy olyan kistelepülések is felhívhatják magukra a figyelmet, akikről azelőtt azt sem tudta a nagyközönség, hogy hol keresse a térképen. A következő hónapban a legeldugottabb falvakban is lesznek (nemcsak) gasztronómiai rendezvények, de itt-ott már a szüreti készülődésben is részt vehetünk.

Szilvanap Szarvason és Szilvásváradon

Mivel a századelőn még csak a vadgyümölcsök gyűjtése volt jellemző, a vidéki emberek ebből készítettek aszalt csemegéket és lekvárokat. Vadalmát és vadkörtét szedtek és zsákszámra vitték a kemencébe. Egyes portákon külön erre a célra készített aszalók is voltak. Talán a szilva volt az egyetlen nemesített gyümölcs, amiből nagyobb mennyiséget termesztettek. Mára a szilva az egyik legelterjedtebb gyümölcsünk: gyümölcsfa állományunkból minden magyarra két szilvafa jut.

Forrás: [origo]

A szarvasi asszonyok az elmúlt 100 évben csúcsra járatták az összes befőzési technikát. A szeptember első hétvégéjén megrendezett Szarvasi Szilvanap alkalmával el is árulnak egyet-kettőt a legjobb feldolgozási módokból. A Fő téren, szeptember 4-én, tíz órakor gyújtják meg a tüzet az 1100 literes óriásbogrács alatt. A turisták kavargatnak és kóstolhatnak, sőt vásárolhatnak is kifejezetten erre az alkalomra készített, csinos kis szilkékben. A rendezvényen idén sem kérnek belépőt.

Szilvásváradon, ugyanezen a napon hasonló rendezvénnyel készülnek. Itt a befőzés helyett szilvából készült ételeket, italokat mutatnak be és kóstoltatnak.

Tarany: csak a káposzta és a bor játszik

A Somogy-megyei Tarany a határhoz közel, Nagyatádtól alig 10 kilométerre fekszik. A falu a közeli szőlőhegyen termelt Taranyi Buncek-ként emlegetett szőlőfajtából készült borairól híres. Az itt található 300 régi és új építési présházban hamarosan elkezdődnek a kora őszi munkálatok, de kóstolni persze egész évben lehet. Most ősszel a bor mellett a káposzta lesz főszereplő.

Forrás: [origo]

A taranyi főzőversenyen (Szeptember 4.) levesek, főételek és desszertek is indulhatnak a programban. Egész napos rendezvényen a gyerekek reggeltől estig ingyen ugrálhatnak a légváron és szédülhetnek a körhintán. Mindeközben Szőke András és kollégái figyelik az eseményeket, hogy az este folyamán, mint zsűri meghozhassák a döntésüket, melyik lett a legjobb káposztás fogás. Kísérőprogramként látványkovács műhelyben üthetjük a vasat, és a Buncek házban kóstolhatjuk a bort.

Krumplis és tökös jóságok országszerte

Minthogy mindkét zöldségnek szezonja lesz, a hó közepe felé elkezdőknek a nagy krumpli és tök csaták. Időrendben elsőként a pestkörnyéki Bugyin és Kistarcsán rendeznek krumplis falatozást. Míg az előbbit a Kastélykertben, az utóbbit a Simándy téren rendezik. Főszerepben a krumpli lángos, de nem a kelt tésztás változata, hanem amit legalább 8-10 féleképpen nevezünk, (tócsni, lapcsánka, görhe) és legalább 20 féle elkészítési módját ismerjük.

Forrás: [origo]

A krumplis ételek ünnepét Keszthely zárja szeptember 28-án. A Keszthelyi Burgonya Fesztivál és Burgonyás ételek Főzőversenye annyiban különbözik a többitől, hogy az evésen kívül Burgonyakutatási Központ (mint rendező) igyekszik megismertetni az emberekkel a legjobb magyar burgonyafajtákat, azok felhasználási módját és a burgonyából készíthető változatos ételeket.

Tököt Rácalmáson, Zalaegerszegen és a már hagyományos őrségi napokon kóstolhatunk. Mindhárom helyszínen tökkompozíciók, lopó és sütőtökök faragás, tökmagolaj kóstolás várja a vendégeket és tökös fogások is lesznek bőven, egészen modern receptek szerint.

Vadgasztronómiai sokadalom ínyenceknek

A Soponyán található Sárvíz-völgyében, az Ökoturisztikai Központnál szeptember 4-én felállítják a Vadételek Asztalát. A vadpörköltfőző verseny nem egyszerű konyhacsata lesz, hanem egy kreatív vadgasztronómiai szakácsverseny. A küzdelem az "Erdei Ételek Mestere" címért folyik. 3-5 fős főzőcsapatok vetélkednek, közben solymász bemutatóval, terepjáró teszteléssel, lézeres lövészettel várják az érdeklődőket. Fehérvártól 25 kilométerre délre csak éhesen érdemes érkezni.

A Pékné is megirigyelné: csülökfőző verseny Kiskörén

Hagymás krumpli is jár a húsimádók kedvencei közé tartozó sült csülök mellé. Nem egy tipikus fogyókúrás fogás, de a tapasztaltabbak szerint, ha a zsíros részeket eltávolítjuk, a bőrébe ugyanúgy visszaforgatható a hús és minden probléma nélkül kisüthető. A helyiek szerint még fasírt is készíthető belőle, igaz kicsit időigényes. Idén újabb csülkös trükköket árulnak Kiskörén, szeptember negyedikén a Szabadvizű strand és kemping területén.

Bio örömök

Az egészség és bor, a szervezők szerint összeforrt. A bioalapanyagokból készült ételkülönlegességek és kiváló pincészetek borai mellett koncertek és Bio-Csata várja a helyieket és a turistákat Hajdúszoboszlón. A programban borfelismerő- és pincérfutó verseny szerepel és persze rengeteg kóstoló. Zsolnay Gábor mesterszakács a fesztivál ideje alatt több ízben megosztja véleményét az érdeklődőkkel a bioételekről és a bioalapanygokról és arról, hogy egyáltalán mitől bio a bio.

Szeged, Tisza, hal

Forrás: [origo]

A vízi élet mindig is befolyásolta a szegediek étkezési szokásait. Itt emberemlékezet óta a hal körül forog minden, és mára Szeged, a Tisza és a hal elválaszthatatlanok lettek egymástól. Szeptember negyedikén a szegedi Tisza-parton amatőr- és mesterszakácsok, családi- és vállalati csapatok, közéleti személyiségek és sportolók vállalkoznak arra, hogy bográcsban halászlevet főzzenek és elnyerjék a "Halfőző érdemrendet". A nagyközönség számára a Roosevelt téri halászcsárda 7000 adagos óriás bográcsban főz a rendezvény mindkét napján.

Noszvaji Pincenapok és Kemencében Készített Ételek Napja

Forrás: [origo]

Szeptember 11-én az Eger környéki Noszvajon is dínom-dánommal készülnek. A zsűri ezúttal arra lesz kíváncsi, hogy a benevezett csapatok közül kié a legjobb és a legszebb kemencésben sült fogás. A sütés-főzés mellett a csapatok feladata ugyanis a szüret hangulatához illő tálalás és terítés is. A gasztrocsata érdekessége továbbá, hogy a verseny a falusi portákon, a régi kemencék felhasználásával zajlik. A kóstolójegyeket érdemes időben beszerezni.

Ugyancsak ebben a hónapban rendezik a lecsó, a rétes, a gőzgombóc, a szarvasgomba, a homoki szőlő és borfesztivált illetve a Debrői Hárslevelű ünnepét is. A részletekért és további gasztronómiai fesztiválokért a Magyar Turizmus Zrt. honlapját érdemes böngészni.