Móra-túra a Homokhátságon

Vágólapra másolva!
Újra járható a homokháti kistérség egyik legkedveltebb túra útvonala. A Móra-túra hét különböző hosszúságú és nehézségű útvonalon kalauzolja a turistákat, akik mostantól új táblákon, többnyelvű kiadványokon keresztül tájékozódhatnak, sőt fürdésre, főzésre és internetezésre is alkalmas turistaszállót találnak. Bivalygulyás, láprétes, homoki boros hétvégék a csárdákkal teli Dél-Alföldön.
Vágólapra másolva!

Az 1999-ben kijelölt Ásotthalmot, Domaszéket, Mórahalmot, Röszkét, Zákányszéket érintő Móra-túraként ismert útvonalat főleg az elmúlt 10 év időjárási viszonyai, rongálásai és lopásai miatt újították fel. A fejlesztés eredményeképpen mostantól hétféle, különböző nehézségi szintű útvonal vált újra bejárhatóvá. A túraútvonalak sokszor érintik a szikesedő, vizenyős védett területeket, illetve több tanösvényt is. A tájékozódást 60 új tábla és egy 20 ezer példányszámban elkészült, többnyelvű kiadvány segíti, de szakvezetés is kérhetünk.

A projekt egyik fő eleme a nagyszéksósi iskolánál kialakított, tisztálkodásra és főzésre is alkalmassá tett pihenőhely. Az ifjúsági szálláshelyként, valamint turisztikai kiinduló és célállomásként funkcionáló épületegyüttes szomszédságában látható Mórahalom egyik attrakciója, a bivalygulya is.

[origo]
Táj a Homokhátságon

A bivalyt, mint haszonállatot húsáért, tejéért, és a bőréért is tartották, nemritkán a traktorok elé is befogták őket. A nemzeti park szakemberei ma azonban más szerepet szántak a jószágoknak: mivel a széksóstói terület folyamatosan szárad, és egyre jobban benövi a nád és a sás, a betelepített bivalyok - egyelőre 15 anyaállat és 30 növendék - azzal, hogy legelik a nádat, tapossák a medret, néhány év alatt visszaállítják környék eredeti, természetes állapotát. A bivalytelep önmagában egy fenntartható természetvédelmi rendszer motorja, ugyanakkor a városi emberek sokaságának szemléltető példa és látványosság - vélik a szakemberek. A nagyszéksósi bivalyokat kényelmesen lehet szemlélni, méghozzá egy olyan magaslesről, amelyre kerekes székkel is föl lehet jutni.

Kiépített útvonalakon 4, de akár 40 kilométert is gyalogolhatunk

A legrövidebb túra útvonala (4,5 km) Mórahalomtól a nagyszéksósi iskoláig vezet. Ez utóbbi egy régi tanyasi iskola remekül felújított épülete, ahol nemcsak iskolai kirándulásokat, de szilveszteri bulikat is lehet szervezni. Előnye, hogy a lakott településtől távol (Mórahalom 6 kilométer) található, így itt senkit nem zavar, ha hangos a zene, vagy ha hajnalig megy az őrjöngés. Az egykori kisvasút állomásépülete jelenleg ebédlőként működik, ahol igény szerint főznek is ránk.

Forrás: Sárdi A. Zoltán
Mórahalom

Az összesen 50 fő elszállásolására alkalmas, három különálló épületben újak az emeletes ágyak és a zuhanyzók. A vendégvárók szerveznek pincelátogatást és termálfürdős programot, vagy lovaglást, de lehet kerékpárt bérelni, a zárt udvarban tűzet rakni, és ami a legjobb, hogy internet-kapcsolattal is szolgálnak.

Valamivel fárasztóbb, de annál kalandosabb a Zákányi Túra, amely biciklivel 30, lóháton vagy szekéren 34 kilométer hosszú. A turisták megnézik a Kiri-keresztet, a Városszéki tavat, Papp Béla tanyáját, majd egy helyi falusi vendéglátónál kalácsot sütnek és bort kóstolnak. A továbbiakban érdekes történeteket hallgathatnak a Lourdes barlangról, amelyet egy helyi család fogadalomból építetett egy balesetből megmenekült kisfiú, és egy Recskről visszatért férj emlékére. A túra keretében még a 130 éves kocsányos tölgy és a Lódri-tó vár a kirándulókra.

Forrás: atosz66
Kiri-kereszt

Kellemesnek ígérkezik az a 24 kilométeres túra, amelyet kerékpárral és gyalogosan is teljesíthetünk, és nem sűrít magába sok látnivalót viszont megejtően szép útvonalon vezeti a kirándulókat. A programban szerepel a Kancsal Tó Paprika múzeum Forró Fogadó és Kemping. Az előbbiben 10 ezer forint egy éjszaka (2 főre) a kempingben pedig 1000 + 800 forint sátorhely. A fogadó részben működő étteremben egy adag szegedi pontyhallé 1200 forint.

Klebelsberg Kunó emléktúra: kulturális élmények, csárdás örömök

Mórahalom, amely az egykori Szeged-alsóközpont tanyavilágából emelkedett városi rangra, a néhai miniszter Klebelsberg Kunó szellemiségéhez híven - részben az ő hivatali ideje alatt épült tanyai iskolaépületek rendbehozatalával és újrahasznosításával, és ezek bemutatásának szándékával - hozta létre ezt a túraútvonalat. Az emléktúrát végigjárva a kirándulók ellátogatnak Klebelsberg sírjához a szegedi Fogadalmi Templomhoz, és a Mórahalom külterületén található konferenciaközpontként működő Királyhalmi Iskolában. Itt egy rendhagyó történelemóra keretén belül ismerkednek meg többek között az 1883-as királylátogatás történetével, valamint Klebelsberg életével és munkásságával, illetve az általa vezetett iskolareform jelentőségével.

Forrás: Wikimedia Commons
Klebelsberg Kunó sírja

A túra kalandosabb része Szegedtől nyugatra folyatódik, ahol végre megérthetik a Homokhátság kialakulását és olyan jellegzetességeit, mint az egykor nagyhírű tanyasi iskolákat. Személyesen élhetik át a tanyán élő gyerekek sokszor igen nehéz életét, amit talán csak az alföldi táj szélfútta homokdűnéin, rétjein és semelyéin át az iskolába vezető mindennapos útjuk szépített meg.

Mórahalmon nem érdemes kihagyni a Varga Csárdát, ahol a közel 20 dekás adagokban mérik a mórahalmi haltepertőt hagymakarikákkal. Mindenképp érdemes betérni, mert az árak is igen kecsegtetőek. Egy szegedi halpaprikás túrós csuszával és töpörtyűvel például csak 1600 forint.