Az időjárás miatt esélytelen a magyar csapat a Cso-Ojun

Vágólapra másolva!
Visszaérkezett a Cso-Oju előretolt alaptáborába Wetzl Péter, Gál László és Horváth Tibor a 4910 méteren lévő alaptáborból. A világ hatodik legmagasabb csúcsának sikeres leküzdésére az időjárás miatt kevés az esélye maradt a magyar csapatnak.
Vágólapra másolva!

Wetzl Péter szeptember 5-én indult a Himalájába, hogy megmássza a világ hatodik legmagasabb pontját, majd lesíeljen a hegycsúcsról. Két társával együtt a tervezett időben elérte az alaptábort, ahol csatlakoztak a Kollár Lajos vezette Magyarok a világ nyolcezresein expedícióhoz. Azóta a kedvezőtlen időjárás nehezíti dolgukat, az eredeti elképzelés nem kivitelezhető a lavinaveszélyes hóviszonyok miatt, hiszen a sível komoly, újabb lavinaszakaszok indíthatók el - közölte a túra kommunikációjával megbízott cég az MTI-vel.

A szeptember 28-i alaptábori konferencia szerint a Cso-Oju ebben az őszi szezonban nem mászható, és a magyar csapat is arra hajlik, hogy elfogadja ezt a véleményt. A vélekedést az is alátámasztja, hogy az idei nagyszámú expedíció ellenére a fix köteleket kirakó serpákon kívül még senki sem járt a III. számú magashegyi táborban. Kollár Lajos, az expedíció vezetője telefonon beszélt a Klein Dávid-Ács Zoltán párossal is, akik a 8013 méter magas Sisa Pangma megmászását tervezik. Elmondásuk szerint hasonló problémákkal küzdenek ott is.

Kollár Lajos keddi jelentéséből kiderül, hogy szeptember 27-én, 7900 méter magasan lavina sodort el hat serpát, egyikük állapota életveszélyes. Több expedíció is csomagol, sőt már el is hagyta az alaptábort. Folyamatos a leköltözés, a teherhordók ürítik ki a hegyet. Ennek ellenére a magyar csapat holnap reggel elindul az I. számú, délután pedig a II. számú táborba szemrevételezni a helyzetet, esetleges kiskaput találni a továbbjutásra. Mindezeket egybevéve nagyon kétesélyes a további munka - adta hírül Kollár Lajos. Wetzl Péter azt írta, hogy két serpacsoport próbált feljutni a csúcsra, de mind a két csapatot levitte a lavina, amely ugyan áldozatokat nem követelt, a további próbálkozásokat azonban megbénította. Már több expedíció levonult és lehet, hogy ebben a mászási szezonban a hegy nem enged mászót a csúcsára.