A tűzfaldizájntól a magyar bérbicikliig

Vágólapra másolva!
Megrögzött urbanisták, downtowneristák, kertvárosiasodás ellenesek, revitalizáció és rehab-pártiak figyelem! Most mindenki beszólhat és beleszólhat a főváros életébe, ha van épkézláb ötlete. A Tűzfalhasznosítástól a budapesti bárbringák nevéig.
Vágólapra másolva!

Miközben a szociológusok közömbösödő, erősen passzivizálódó városlakókról beszélnek, az alulról induló és a városfejlesztést, illetve a kulturált urbanizációt megcélzó kezdeményezések még tartják a lelket a fővárosiakban. Civilek legutóbb a Balett Intézetnek helyet adó Drechsler-palota épületének védelmében szerveztek balettelőadásokkal tarkított tüntetést, de évről évre népszerűbb a városi mobilitást, a környezetbarát közlekedési formát támogató Critical Mass bringás felvonulása is. Most újabb három akcióban lehet imázs-javító, közízlés formáló, problémamegoldó ötleteket adni.

Problémamegoldó kreatív videopályázat

Városfejlesztési ötletekre hirdetett videópályázatot az IBM Magyarország. A Smarter Cities versenyre a magyar Facebook-használók jelentkezhetnek mobiltelefonnal vagy webkamerával készült pályamunkákkal.A legfeljebb kétperces felvételekben a jelenlegi városi élet problémáit és azok lehetséges megoldásait mutathatják be a pályázók, de fontos, hogy a felvételek a profi eszközök mellőzésével készüljenek, mert a zsűri nem a látványos effekteket, hanem a tartalmat és az ötleteket értékeli.

A Smarter Cities videóverseny célja, hogy megtalálja azokat az újító szándékú szellemes, kreatív megoldásokat, amelyek hozzásegíthetnek a hatékonyabban működő, élhetőbb városok kialakításához. Bármilyen kategóriában lehet ötleteket küldeni, legyen az közlekedési probléma, városi örömök hiánya, ügyintézés lassúsága, hatékonyságnövelés, de előkerülhetnek kényelmi vagy higiéniás szempontok is.

A szeptember 19-ig beérkezett videókat a magyar internetes közösség neves bloggereiből és szakembereiből álló zsűri értékeli. A fődíj egy iPad. Azok, akik nem indulnak a pályázaton, de a Twitteren és a Facebookon megosztják a verseny hírét, szintén ajándékot nyerhetnek.

Élő tűzfalak: szebbek és jobbak lesznek az omladozó falfelületek

Forrás: MTI

Az Élő tűzfalak címmel meghirdetett nemzetközi grafikai pályázatra körülbelül 47 alkotó 152 pályamunkát küldött be. Ocztos Istváné pítész, képzőművész, városlakó, a pályázat atyja hét éve él a VII. kerületben. A tűzfalak problematikája már évek óta foglalkozatja - úgy is, mint óriási kihasználatlan felület, és mint városképi elem. Ahogy mondja, célja elsősorban a tűzfalak helyreállítása, hőszigetelése, valamint eleve az adott tűzfalra készült képzőművészeti alkotások elhelyezése volt. Ha a project megvalósul, a kiválasztott munkák nem csak a hetedik kerületet teszik érdekesebbé és értékesebbé, hanem egész Budapest idegenforgalmi értékét is növelhetik. Brüsszelben és Melbourne-ben például sajátos turisztikai vonzerőként kezelik a graffitiket és a murális alkotásokat, sőt vezetett városi sétákat is szerveznek a témában.

Közbringa Pesten is

Egy jó név a hátán vihet egy egész projektet - vélik a szakemberek. Nem minta a közösségi kerékpár rendszere bárhol a világon kudarcot vallott volna. Mégis szinte minden nagyvárosban igyekeztek olyan nevet választani a bérbicikli hálózatnak, ami jól csengő, elárul valamit a városról vagy annak lakóiról, esetleg a biciklihez fűződő viszonyukról. De sok helyütt fontos szempont volt például a külföldiek számára is értelmezhető szókép.

Párizsban Velib, Montrealban Bixi, Lyonban velopop, Londonban Bikeabout, Milánóban Bikemi, Sevillában Sevici, Chicagóban pedig B-cycle névre keresztelték a rendszert. Az uniós-és kormányzati forrásból 900 millió forintot elnyerő Parking Kft. 2011-re tervezi a bérbicikli rendszer bevezetését Budapesten. Addig viszont itthon is nevet is kéne találni neki.

Forrás: AFP

Az "Adj nevet a közbringának" címmel hirdetett névadó pályázaton augusztus végéig a cég honlapján olvasható e-mail címre lehet leadni a névjavaslatokat. A pályázati kiírás szerint legfeljebb négy szótag hosszúságú, egy vagy maximum két szóból álló szókapcsolatra, mozaikszóra, vagy rövidítésre lehet a javaslatokat tenni. A zsűri pozitívumként veszi figyelembe, ha dinamikus, fiatalos csengésű, de ugyanakkor jól kiejthető a név. Érdemes a jármű rendeltetésére, a nagyvárosi közösségi közlekedésre, Budapestre vagy Magyarországra utalni valamilyen formában.

A budapesti bérbringa rendszer 74 dokkoló állomást foglal magában. Jövőre ezer darab kerékpárból álló flotta várja majd a régi és új bringabarátokat, az első fél órában ingyenesen. A tervek szerint a hálózat a Margit híd és a Petőfi híd közötti területet fedi le: a pesti oldalon a Nagykörút-Városliget - Újpesti rakpart, a budai oldalon Széna tér - Margit körút - Duna-part és a Pázmány Péter sétány által határolt, összesen 12,75 km2 területen. A projekt keretében 74 darab gyűjtőállomás épül a város legforgalmasabb pontjain: Pesten 58, Budán 15, a Margitszigeten pedig 1. Az átlagosan 20 db kerékpár tárolására alkalmas gyűjtőállomások egymástól kb. 300-500 méterre helyezkednek el.

Sz. K.